Sveriges Ingenjörer kräver minst 530 kronor i löneökning

Martin Linder, Unionen, Marie Nilsson, IF Metall och Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer har överlämnat kraven inför avtalsrörelsen 2020.

För första gången kräver Sveriges Ingenjörer en individgaranti som ger löneökningar på minst 530 kronor för medlemmar anställda på företag med teknikavtalet.
– Kring 8 procent av våra medlemmar där får inga eller mycket låga löneökningar och därför känner vi oss tvungna att kräva individgarantier, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Avtalsrörelsen har startat på allvar och nu har Sveriges Ingenjörer tillsammans med Unionen och IF Metall överlämnat sina avtalskrav till Teknikarbetsgivarna. De tre förbundens gemensamma lönekrav är löneökningar på 3 procent.

Den största överraskningen är att Sveriges Ingenjörer för första gången väljer att kräva individgarantier – garanterade löneökningar på 530 kronor – för medlemmar anställda på företag med teknikavtalet. En sådan garanti har under flera år funnits i Unionens avtal med Teknikföretagen men inte i motsvarande avtal för Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand förklarar varför förbundet väljer en ny väg.

– Vi ser, framför allt hos arbetsgivare med Teknikavtalet, att tillämpningen av avtalet brister. Alldeles för många av våra medlemmar får inga eller väldigt låga ökningar trots att de har gjort en bra prestation.

Hon menar att det ofta är befattningssystemen som hindrar medlemmarna att få löneökningar.

– Man ger lön efter det befattningssystem som man har på företaget. Det innebär att ingenjörer som har en hög lön i sin befattning kan få 0 kronor i löneökning trots en fullgod prestation. Det här är helt orimligt.

Arbetsgivarna håller inte med

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen sa under presskonferensen att han varken kunde bekräfta eller dementera uppgiften om att 8 procent av ingenjörerna har fått låg eller ingen löneökning, men att det säkert fanns goda skäl där det har skett.

Tomas Undin, Teknikföretagen

– Arbetsmarknaden har sällan varit hetare för ingenjörer än under de senaste åren. Är det så att arbetstagare har fått ingen eller en väldigt liten löneökning finns det nog fog för det. Det har funnits alla möjligheter att hitta en annan arbetsgivare som bättre förstår att belöna en medarbetare i så fall.

Ulrika Lindstrand menar att det ofta är duktiga ingenjörer som inte får några löneökningar.

– I lönestatistiken ser vi att de medlemmar som får inga eller låga påslag inte alls är individer som presterar dåligt.

Hon påpekar att det enligt avtalet är fullt möjligt att ge individer noll kronor i löneökning men då krävs det att man gör en handlingsplan.

– De medlemmar som jag talar om med allt för låga löneökningar är ingenjörer som har presterat bra men arbetsgivarna följer inte avtalen och sätter inte lön efter prestation.

Fler krav från facken

Utöver löneökningar på 3 procent och en individgaranti på 530 kronor överlämnade Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall tillsammans också andra krav till Teknikföretagen:

Fortsatta avsättningar till systemet för deltidspension/flexpension:

  • Nivån på avsättningarna som förbunden kräver har inte presenterats.

Åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering:

  • Introduktion till arbetsmiljörisker, säkerhetsrutiner och arbetsmiljöpolicys ska ges vid all nyanställning, inhyrning, ny befattning eller efter en tids frånvaro. Man kräver också att arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten ska stärkas.

Åtgärder för att främja jämställdheten:

  • Facken kräver att arbetsgivarna ska upprätta en handlingsplan där det kartläggs vilka åtgärder som ska göras för att förhindra att anställda som varit föräldralediga missgynnas i sin yrkes-, lön- och karriärutveckling.

Sveriges ingenjörer och Unionen överlämnade också två gemensamma krav:

  • De tjänstemän som jobbar på obekväma arbetstider ska förutom ekonomiskt ersättas med ledig tid. Detta för att kunna förena arbetsliv och privatliv samt få tid för återhämtning.
  • För att öka möjligheten till ett mer jämställt arbetsliv ska löneutfyllnad betalas vid tillfällig föräldrapenning vid vård av barn.

Sommarsemester på hösten

Teknikföretagen överlämnade i sin tur krav till fackförbunden och bland dem finns bland annat större utrymme för arbetsgivarna att styra över anställdas arbetstid. Ett av kraven gäller reglerna om semester. I dag har anställda rätt att ta ut huvuddelen av sin semester under perioden juni-augusti. Teknikföretagen vill att perioden utökas till att gälla maj-september.

Något procenttal för löneutrymmet vill Teknikföretagen ännu inte uppge.

– Arbetsgivarna säger att lönerna måste leda till låga eller helst inga kostnadsökningar. säger Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.

15 kommentarer

  • Johan Garpendahl

    Vad är för- och nackdelarna med att förhandla tillsammans med LO och Unionen?
    Vilka möjligheter skulle finnas om man förhandlade själv?

    10 september 2020
  • Mattias

    Är 530 kr ett skämt?
    Om man inte har en lön under 27 000 kr så är det en lönesänkning när man tar hänsyn till inflationen.

    17 juni 2020
  • Bobo

    Jag arbetade på ett företag som hade kollektivavtal. Jag fick under fem år inte någon höjning av lönen. Arbetsgivarens förklaring var att företagets ekonomi var för dålig så man hade inte råd att betala lönehöjningar med hänvisning företagts dåliga ekonomi. Sveriges Ingenjörer representant svarade mig att jag inte kunde kräva någon som helst lönehöjning med hänvisning till resultatet från centrala förhandlingar och att förhandlingarna som förs på central nivå enbart avser företagets genomsnittliga höjning av lönerna …

    04 januari 2020
    • Karin Virgin

      Det stämmer att nuvarande avtal, på samtliga avtalsområden, inte ger några individgarantier. Däremot är arbetsgivaren skyldig att upprätta en åtgärdsplan för medlemmar som får en låg löneförhöjning eller ingen höjning alls. I en sådan situation, om du inte får stöd från den lokala akademikerföreningen, kontakta rådgivningen på Sveriges Ingenjörer. /Redaktionen

      07 januari 2020
      • Bobo

        Hej Karin,
        Tack för snabbt svar! Jag har haft kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer och det är deras svar. Den möjlighet som du beskriver i ditt svar, att begära en åtgärdsplan, nämnde inte Sveriges Ingenjörer representant.
        MVH
        Bo

        07 januari 2020
  • Eriksson

    Den så kallade lagen om tillgång och efterfrågan styr huvuddelen av vårt ekonomiska system. Om man stannar kvar har arbetsgivaren satt rätt lön. Byt jobb ofta, ingenjörer har ofta den alternativet. Kollektiv anställda och ingenjörer spelar inte under riktigt samma villkor, samarbete har möjligen ett rättfärdigande om vi tänker gå ut i generalstrejken tillsammans.
    Ingenjörsfacket borde överväga att att över arbetsförmedlingens fallna mantel. Det skulle sannolikt vara den mest lönehöjande aktiviteten.

    04 januari 2020
    • Sanna Jacobi

      Med det resonemanget så behövs ju inga centralt framförhandlade avtal. Marknaden sätter rätt löner ändå.

      Dessutom understryker det vikten av att det är brist på ingenjörer för att de ska kunna driva upp sina löner. Eftersom ingenjörerna har haft väldigt dålig löneutveckling under 20+ år, så implicerar det att det är ett stort överskott på ingenjörer. Det borde därmed bedrivas opinion för att minska antalet ingenjörer i Sverige, lämpligtvis av berört fackförbund.

      08 januari 2020
    • Sebastian

      Lagen om tillgång och efterfrågan gäller bara delvis här. Det krävs en fri marknad. Men här pratar vi snarare om en oligopolliknande marknad med arbetsgivare som sluter sig samman i arbetsgivarkarteller (föreningar) för att komma överens om lönenivåer för ingenjörer.

      Jag tänker att vi här har två alternativ: 1) lobba politiker för att göra det olagligt med arbetsgivarkarteller; 2) sätt hårt mot hårt och låt SI kräva ordentliga, internationellt goda, löneökningar.

      08 januari 2020
  • Jonathan

    Vad är det här för ett dåligt skämt? Allt under 3.5% blir ju reallönesänkning? 2% för inflation och 1.5% för lönestrukturen borde vara ett absolut minimum. Dessutom kan vi ju inte ha gemensamt anspråk med de andra fackförbunden som har plattare struktur. Nu kommer det sluta med 2% och total katastrof i år igen. Med individgaranti blir det ju ännu sämre då det främst gynnar de i övre åldrar där strukturen redan är platt och det kommer ytterligare missgynna unga ingenjörer.

    03 januari 2020
    • Peter

      Strukturen är ju kostnadsneutral och ligger därför utanför avtalsvärde. De 3% borde röra endast nivåhöjning för kollektivet.

      05 januari 2020
      • Jonathan

        ”borde” ja. Men så fungerar det inte i verkligheten tyvärr..

        09 januari 2020
  • Mikael

    Men även en löneökning på 530 kronor bör väl bli en real löneminskning om man räknar med inflationen? Som ung och naiv så skulle man ju kunna tänka sig att Sveriges Ingenjörer borde kräva att alla löner ska justeras för inflationen och därefter prata om ”faktisk” löneökning.

    03 januari 2020
  • Sebastian

    Bra. Om ett företag inte har råd med löneökningar i högkonjunktur så är det inte ett konkurrenskraftigt företag. SI bör inte vara rädda för att pressa bortom vad vissa företag säger sig ha råd med.

    22 december 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt