Nu säger arbetsgivarna upp ingenjörer

Foto: GettyImages

Till Sveriges Ingenjörer kommer varje dag 10-20 ärenden från arbetsgivare som begär förhandling på grund av arbetsbrist. Dessutom pågår förhandlingar om uppsägningar mellan arbetsgivare om lokala akademikerföreningar. Men än så länge är främst några sektorer drabbade.

Av de drygt 60 000 personer som varslades under perioden 1 mars-19 april arbetar de flesta inom hotell och restaurang, handel och besöksnäring. Hittills har få tekniktunga företag lagt stora varsel men det betyder inte att ingenjörerna sitter säkert.

Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning har sedan den 23 mars tagit emot 240 ärenden från arbetsgivare som begär förhandling på grund av arbetsbrist.

Förbundet förhandlar för anställda på arbetsplatser som saknar kollektivavtal och för dem med kollektivavtal men som saknar en lokal Akademikerförening.

Innan coronapandemin bröt ut tog förhandlingsavdelningen emot upp till 5 förhandlingsärenden per dag på grund av arbetsbrist. Sedan mitten av mars har de successivt ökat till 10-20 per dag.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

– Där det finns en lokalavdelning förhandlar de själva och därför vet vi att antalet arbetsgivare som behöver säga upp ingenjörer är fler än de som kontaktar kansliet, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på förbundet.

Tjänstesektorn mest drabbad

Än så länge märks arbetsbristen främst i tjänstesektorn och framför allt i konsultföretagen. I vissa fall har arbetsgivarna varslat om uppsägning men i många fall berörs färre en fem anställda och då finns inget krav på att anmäla varsel till Arbetsförmedlingen.

Det hittills största varslet som berör tjänstemän kom förra veckan då Luftfartsverket varslade 500 personer om uppsägning. Hur många ingenjörer och andra tjänstemän som berörs är inte klart.

– Varslet omfattar samtliga personalkategorier men det är för tidigt att säga vilka yrkesgrupper och individer som kommer att drabbas av uppsägningar. Nu kommer arbetet med verksamhetsanalyser att påbörjas och utifrån dem kommer vi att veta mer. Men det finns risk för att även ingenjörer kan drabbas, säger Christian Axelsson Domfors, ordförande för Akademikerföreningen på Luftfartsverket.

Drygt 5 000 varslade i industrin

I Arbetsförmedlingens statistik över varsel är det svårt att få en bra bild över hur många ingenjörer som berörs.

Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen

– Ingenjörer arbetar inom många olika branscher men det finns några näringsgrenar som ger vissa indikationer, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Inom industrin hade 5 173 personer varslats om uppsägningen fram till den 19 april (alla yrkeskategorier).

– Inom industrin finns nu 8,6 procent av samtliga varsel och vi ser att industrins andel har ökat under de senaste veckorna, säger Sandra Offesson.

Hon pekar ut två andra näringsgrenar där många ingenjörer arbetar. Inom ”Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” hade 3 516 personer varslats om uppsägning fram till den 19 april. Inom ”Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster” har 10 297 personer varslats under samma period.

– I den första av dessa två näringsgrenar finns teknikkonsultföretag där många anställda kan vara ingenjörer. I den andra finns bemanningsföretag och även bland deras anställda kan det finnas en del ingenjörer, säger Sandra Offesson.

Alla varslade sägs inte upp

Hur många ingenjörer som kommer sägas upp är omöjligt att veta. Sandra Offesson påpekar också att det tar tid att säga upp personal och därför blir antalet som i slutändan sägs upp i allmänhet betydligt lägre än det antal som varslas.

– Under finanskrisen kunde vi se att sex månader efter lagt varsel hade i genomsnitt 6 av 10 som varslats blivit uppsagda. Just nu är det en extremt stor osäkerhet om utvecklingen och den här krisen är väldigt olik finanskrisen.

Enligt Akademikernas a-kassa syns ännu ingen ökad arbetslöshet på grund av coronakrisen. I den sammanställning som kommer göras den sista april och framför allt den sista maj räknar man med att antalet som får ersättning från a-kassan har ökat.

Lämna en kommentar

Senaste nytt