De jobbar på fritiden med en svensk smittspridnings-app

På hemsidan covidmap.se har drygt 7 000 svenskar registrerat om de är sjuka i covid-19. Grön färg visar sjuka som har tillfrisknat.

Flera länder har utvecklat appar för att minska smittspridningen av covid-19. Idén till en svensk app föddes under Hack the Crisis i början av april och projektet fortsätter. Appen är inte klar men hemsidan covidmap.se har över 7 000 användare.

Under fem år har svenska myndigheter i april varje år arrangerat Hack for Sweden – ett hackathon för att få fram smarta tjänster och appar som bygger på öppna data. Den 3-6 april genomfördes initiativet för sjätte året men fick i år, med den pågående viruspandemin, en annan inriktning. Myndigheten för Digital förvaltning, Digg, blev arrangör för Hack the Crisis som blev en succé. Förra årets hackathon slog det tidigare rekordet med 420 deltagare. I Hack the crisis i april deltog över 7 000 personer.

En app mot smittspridning

Deltagarna tävlade i tre kategorier – att rädda liv, rädda samhälle och rädda näringsliv och sista kvällen utsågs flera vinnare.

Ett team arbetade med idén till en app som ska bidra till att minska smittspridningen. Trots att man inte kammade hem något pris har teamet ändå fortsatt arbetet och hemsidan covidmap.se har lanserats.

– Över 7 000 personer har redan registrerat sin hälsostatus på covidmap.se men för att kunna lansera en app återstår en del arbete, säger Rickard Omfors, informationsansvarig i teamet. Till vardags jobbar han med utbildning inom naturvetenskap och har studerat bland annat biokemi och medicinsk fysik.

Flera funktioner i appen

Huvudidén med covidmap.se är att genom så kallad crowdsourcing – datainsamling från många individer – kartlägga hur viruset sprids i Sverige och visa smittspridningen på en karta. Ytterligare två funktioner utvecklas för appen: en möjlighet att dela sina egen hälsostatus med vänner och ett nyhetsflöde från myndigheter.

Den första fråga som möter besökaren på hemsidan (och i appen när den blir klar) är om man är frisk eller sjuk. Svarar man sjuk följer ett antal frågor om symtom, i stort sett samma frågor man får om man ringer 1177. Man får också uppge om man misstänker att man har covid-19 eller har testats positivt.

Här kan du läsa mer

Hemsidan heter covidmap.se men teamet arbetar under namnet WeCare. Vad appen kommer heta när den blir klar är inte bestämt.

Användarna uppger också sitt postnummer och genom att dagligen uppdatera sitt hälsotillstånd skapas en karta över smittspridningen i landet.

– Uppgifternas lämnas anonymt och användarna skapar tillsammans en ”levande” riskkarta där man tydligt ser hotspots för covid-19, säger Rickard Omfors.

Allt arbete sker på distans

Initiativtagarna till covidmap.se är Sina Molavipour, från Iran, doktorand i datavetenskap på KTH och Hossein S Ghadikolaei, forskare på KTH inom maskininlärning. Under Hack the Crisis deltog omkring 20 personer med olika kompetenser i teamet, utspridda i landet, bland annat Uppsala, Stockholm, Göteborg, Skåne men också i Berlin.

Ania Johansson

En av dem är Ania Johansson i Borlänge som är en av några UX/UI-designers i teamet. Hon säger att arbetet har flutit på fantastiskt bra trots att ingen kände varandra och allt arbete sker på distans.

– Vi är en extremt heterogen grupp när det gäller ålder, kulturell bakgrund och kompetens och det har nog varit en del av framgången. Många har kommit och gått men nu är vi en grupp på omkring 12 personer som har fortsatt arbetet.

Säkerheten är viktig

Förra helgen deltog teamet i ännu ett virus-hackathon, denna gång arrangerat av EU. Där jobbade man vidare med hemsidan och lyckades även få fram en prototyp av appen.

– En av utmaningarna är säkerheten och vi jobbar enligt internationella riktlinjer kring säkerhet och integritet. Användarnas anonymitet är en viktig parameter för oss att ta hänsyn till. Det är en utmaning att uppgifterna som rapporteras är anonyma samtidigt som användarna till exempel ska kunna dela sin hälsostatus med vänner. Utvecklarna är superduktiga, vi har jättebra kompetens om GDPR i teamet och vi har lyckats lösa de stora hindren, säger Ania Johansson.

När appen kan vara färdig vill varken Ania Johansson eller Rickard Omfors lova.

– Vi jobbar så intensivt vi kan för att bli klara. Det känns bråttom eftersom det är nu appen skulle kunna göra stor nytta. Min utmaning inom design är att göra den användarvänlig och vi har en bred målgrupp. Tanken är att den ska fungera bra för alla, säger Ania Johansson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar