Vad vet du om rymden? Testa dina kunskaper

0
1194
Foto: Getty Images
1961 tar Sverige första steg ut i rymden med en sonderingsraket som skjuts upp från Jokkmokk. I pressen får den namnet:
2001 åkte den första rymdturisten på en sju dygn lång resa tur och retur till den internationella rymdstationen. Prislappen var 20 miljoner dollar. Vem var han?
Svenska företaget Umbilical Design har varit med och tagit fram ett koncept för en tvättmaskin för rymden. Hur fungerar den?Många uppfinningar som är en del av vår vardag utvecklades för att användas i rymden. Vilken av dessa tre gjorde inte det?


Svenska företaget Umbilical Design har tillsammans med Jernkontoret och modeföretaget Björn Borg  tagit fram kalsonger i ett material som klarar 350 grader. En prototypkollektion har tillverkats i mindre upplaga. Vad heter kalsongen?Svenska företag har samarbetat med NASA för att ta fram produkter för astronauter och rymdfärder. Vilket av dessa påståenden är rätt?


Under rymdkapplöpningen tävlade USA och Sovjetunionen om att skicka ut flest militärsatelliter i rymden. Hur många skickade de två länderna upp på ett år under rekordåren 1968 och 1972?
Astronauterna får lämna önskemål om livsmedel som de vill äta under sin rymdresa. Christer Fuglesang fick nej på ett livsmedel som han föreslog, vilket?  Kroppen påverkas av att vara i rymden under en längre period. Vilka förändringar har man inte kunnat konstatera genom att undersöka astronauter?
Vid varje rymdfärd får astronauter ta med sig ett begränsat antal privata och officiella föremål. Vilket av dessa föremål tog Christer Fuglesang med sig på sin första rymdresa?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!

Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer. Publicering sker efter att inlägget granskats. Skriv gärna kort, håll god ton och håll dig till ämnet. Vi publicerar inte kommentarer med personangrepp. Kommentarsfältet stängs 21 dagar efter artikelns publiceringsdag.

Please enter your name here

SENASTE NYTT

Skogspromenad

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 10 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och LinkedIIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 10 augusti. Trevlig sommar!

Arbeta hemifrån gör att livspusslet fungerar bättre

I en medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarar hälften av kvinnorna som arbetar hemifrån under krisen att de upplever en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv.
Droger, coronakarta, lönestatistik och ingenjören som hoppade av ekorrhjulet.

Värdet av examen, coronakartan och droger – det är mest läst i år

Här är de 20 artiklar som flest läst på Ingenjören.se under första halvåret 2020.
Kvinna tar det lugnt på balkong

Så får du en bra semester – trots krisen

Går det att få semesterkänsla i en tid av hemarbete, restriktioner och varsel? Ja, säger psykologen Kerstin Jeding. Här är hennes tips. 

Korttidsarbete räcker inte – varsel på Volvo och Sandvik 

Två stora industriföretag, AB Volvo och Sandvik, varslade om uppsägningar veckan före midsommar. Varslen berör tillsammans omkring 1300 jobb för tjänstemän.

Vad kan du om solen? Testa dina kunskaper!

Hur många jordklot ryms det i solen och hur ljust ska det vara för att räknas som dagsljus? Gör sol-quizet och sätt dina kunskaper på prov!

Semestertips: Lyssna på radioserien ”AI och jobben”

Hur påverkar AI jobben, vilka försvinner och vilka förändras? Och vad är etiskt försvarbart när nästan allt är möjligt? Missa inte radioserien AI och jobben som tar upp de viktiga frågorna.

”Viktigt ämne för alla blivande ingenjörer”

"Arbetsmiljö är en av vår tids viktigaste frågor som borde få en högre status i utbildningarna" säger Jonas Borell, årets vinnare av Levipriset.

Fem tips för en lyckad digital anställningsintervju

Med bra förberedelser kan en digital anställningsintervju faktiskt fungera bättre än en vanlig fysisk intervju. Det finns några saker som är särskilt viktiga att tänka på.
Stefan Blomberg

Så kan du agera mot mobbning på jobbet

Mobbning på jobbet är nedbrytande för den som utsätts och skadligt för hela arbetsgruppen. Men det går att göra något åt. Här är psykologen Stefan Blombergs råd.