Tänk på ljuset på (hemma)kontoret

Hemarbetsplats
Illustration: Getty images

Hur har du det med ljuset när du jobbar? Får kökslampan eller mysbelysningen fungera som arbetslampor när du jobbar hemma? Belysningen påverkar oss och det kan bli fel både på hemmakontoret och på jobbet. Här ger synergonomen Per Nylén råd. 

Att ha fel ljus när vi jobbar gör inte bara att ögonen blir trötta. Det gör också att vi kan bli onödigt sömniga på dagen och paradoxalt nog få svårare att sova på natten. Ser man dåligt är det dessutom lätt att böja sig framåt och få gamnacke, vilket kan ge värk eller till och med belastningsskador.

Så får du rätt ljus i mörkret

  • Undvik att bli bländad. Placera inte skärmen framför ett fönster och se till att det inte är någon lampa som står fel och bländar.
  • Tänd ordentligt med lampor. Rikta gärna en lampa upp mot taket. Det ger bra allmänljus.
  • Gå ut, så att du får dagsljus.
  • Sitt helst vid ett fönster, med skärmen i 90 grader mot fönstret, så får du dagsljus utan att bli bländad.
  • Ha kallt ljus när du jobbar, gärna 4 000 kelvin eller mer. Det liknar dagsljus och gör dig piggare.
  • Vila ögonen – titta på något minst fem meter bort så att linsen slappnar av.
  • Mät ljuset med Arbetsmiljöverkets app Ljus.

– Hälften av de som jobbar vid en dator har ont och till en del beror det på dålig synergonomi, säger Per Nylén, docent i industriell arbetsvetenskap och avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Bländning besvärar mest

Han konstaterar att bländning är det som oftast besvärar oss och det kan ge synproblem men även bidra till incidenter och skadetillfällen. Det kan vara reflexer i skärmen, starkt ljus från solen eller en armatur som sitter fel, eller stor kontrast mellan skärmen och bakgrunden.

På grund av det här avråder Per Nylén från att placera skärmen framför ett fönster.

– På dagtid är fönstret ljusare än skärmen och när det är mörkt ute så blir det “omvänd bländning”, att skärmen är för ljus i förhållande till fönstret.

Det bästa är i stället att sitta vid ett fönster med skärmen i 90 graders vinkel mot fönstret.

Per Nyléns råd är också att tända upp ordentligt, att ha rejält med ljus – inte bara en läslampa utan att också öka takbelysningen för att få ett bra allmänljus. Det är bra att jämna ut ljuset så att alla ytor i synfältet är upplysta till någon del. Uppåtriktat ljus som reflekteras i taket är bra.

– Jag har själv en lampa som jag riktar upp mot taket. Och vid behov kan jag tända en arbetslampa. Men eftersom jag inte läser så mycket på papper behövs det sällan.

Får oss att vakna

Ljuset påverkar också dygnsrytmen och hur vakna vi känner oss. Dagsljus är överlägset för att sänka kroppens sömnhormon melatonin och öka vakenhetshormonet kortisol. Därför är det viktigt att komma ut och få dagsljus, men också inomhus är det bra att härma solen.

Solljuset är varmare på morgonen och kvällen och kallare under dagen. Blå våglängder sänker melatoninet och ökar kortisolet.

– Välj gärna lampor med kallt ljus när du jobbar. Gärna 4000 kelvin eller mer. Man ska ha det ljus man trivs med, men välj så kallt ljus som möjligt som du trivs med. Om det går, jobba vid ett fönster och gå ut under dagen.

Om man har en mörk bostad som inte har så mycket dagsljus där man jobbar, vad gör man då? 

– Då rekommenderar jag att ha arbetslampor med kall belysning, att man får rejält med kallt ljus och gå ut ofta.

Vila ögonen

Vid hemarbete tittar vi ännu mer på skärmen än vi gör på jobbet eftersom vi har möten digitalt. För den som känner att ögonen blir trötta så rekommenderar Per Nylén att se över belysningen samt ögonvila.

– Titta på något som är minst fem meter bort. Då slappnar linsen av och det kan vara skönt. Så fort vi tittar på något närmare får linsmuskulaturen jobba.

Mät ljuset

Arbetsmiljöverket har tagit fram appen Ljus som man kan använda för att själv mäta mängden ljus. Den finns i dag bara för iPhone, men en version för Android är på väg.

Appen Ljus

Appen Ljus

När man mäter ljuset måste man sätta en bit vanligt skrivarpapper (80 g/m²) över kameralinsen på mobilen. Pappret leder då in även snett infallande ljus, på samma sätt som diffusorn på en ljusmätare. Man kan tejpa fast lappen (utan att tejpen täcker linsen) eller som Per Nylén gjort: stoppa en pappersbit i mobilfodralet och dra fram den över linsen.

Sedan mäter man arbetsytan. Om du har text du ska läsa, lägg mobilen med skärmen på pappret och kameran uppåt. Om du mest jobbar vid dator är det tangentbordet som behöver ha rätt ljus. Lägg då mobilen på tangentbordet.

Här finns instruktioner för hur man gör. 

För vanligt kontorsarbete rekommenderas standarden 500 lux på arbetsytan och 300 lux i allmänbelysning. För finare precisionsarbeten behövs ibland upp till 1 500 lux på arbetsytan.

Flimmer kan störa

Många ljuskällor har ett icke-visuellt flimmer som ge besvär hos känsliga individer. Ljuset ökar och minskar då hela tiden men så fort att vi inte uppfattar det. Mängden flimmer påverkas dels av frekvensen – hur täta blinkningarna är – dels av modulationen, det vill säga hur stor skillnaden är mellan max- och miniminivå. Är det 100 procent modulation släcks ljuset helt varje intervall.

Flimrets frekvens och modulation går att mäta med Ljus-appen genom att rikta den mot ljuskällan. Men det finns ett enklare sätt att detektera mäta flimmer, nämligen att hålla mobilkameran (även andrioder) nära en ljuskälla. Om det är ett kraftigt flimmer så ser man mörka  linjer som vandrar i sidled på skärmen.

– Jag kollade för en tid sedan lampor i en stor butikskedja och hälften hade kraftigt flimmer, säger Per Nylén. Köp lampor med stabilt ljus istället.

Var observant på infällda led-plattor

Råden för belysning i hemmakontoret gäller också på kontoret. Per Nylén säger att armaturer med upp- och nedljus fortfarande är att föredra.

Däremot får han ofta rapporter om problem med bristfälligt infällda led-plattor i taket. I kontorslandskap kan en dåligt avskärmad led-platta längre bort hamna alltför centralt i synfältet och blända. Saknas det dessutom uppåtriktat ljus kan led-plattan upplevas som alltför för ljus i förhållande till det obelysta taket när det inte är dagsljus.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar