Ingenjörerna välkomnar att regeringen går vidare med parternas Las-förslag

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Regeringen ställer sig bakom förslagen från arbetsmarknadens parter PTK och Svenskt Näringsliv om förändringarna av arbetsrätten, Las, i stället för den statliga Las-utredningen.
– Det är ett glädjande besked och vi har gjort en stor ansträngning för att få fram ett förslag som gynnar hela arbetsmarknaden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Många trodde att loppet var kört när de tre parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv den sista september inte lyckades komma överens om ett gemensamt förslag istället för den statliga Las-utredningen. Den 15-16 oktober gjorde parterna ett nytt försök som slutade med att PTK och Svenskt Näringsliv blev överens. LO valde dock att inte ställa sig bakom förslaget.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddelande under torsdagens pressträff att regeringen väljer att gå vidare med parternas Las-förslag,. Parternas förslag blir alltså grunden till den nya lagstiftningen om arbetsrätt.

Under en presskonferens torsdagen den 29 oktober kom ett överraskande besked från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hon förklarade att regeringen anser att överenskommelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv räcker som underlag att gå vidare med trots att LO står utanför.

– Vi uppfattar att det här är en överenskommelse från parterna att gå vidare med. För mig är det viktigt med ett lagförslag som funkar för alla arbetsmarknadens parter och det gäller även LO:s medlemmar, säger hon.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, säger att det är ett mycket glädjande besked från regeringen.

– Det är en gedigen överenskommelse som vi har lyckats ta fram med förslag som gynnar hela arbetsmarknaden, både anställda, företag och samhället i stort.  Det är viktigt att de långsiktiga spelreglerna levereras av parterna tillsammans, säger hon.

Camilla Frankelius säger att parterna under sitt gemensamma arbete noga genomlyst alla frågor och det innebär att mycket arbete som behöver göras för att förbereda lagstiftningen är gjort.

Parterna får vara med

Arbetsmarknadsministern sa under pressträffen att hon under de senaste två veckorna haft samtal med de tre parterna för att höra hur de ser på resultatet och vägen framåt. När regering och riksdag ska arbeta med lagändringarna kommer parterna få vara med och säkra att deras överenskommelse inte förvanskas.

– Exakt hur det kommer se ut får jag återkomma till, det ska vi också diskutera med våra samarbetspartier.

Beskedet att regeringen vill reformera Las utifrån parternas förslag var inget som Camilla Frankelius kände till.

– Man hoppas ju förstås men vi har inte vågat ta ut något i förskott, säger hon.

2 kommentarer

  • Faye

    Det vore bra om förslaget i sin helhet kunde presenteras för oss medlemmar så vi kan se vilka förändringar vi gått med på. En analy hur man tänkt vid förhandlingsbordet vore också önskvärt. Är inte emot förslaget per se, men jag har inte sett det, tankarna bakom eller konsekvenserna av detta presenterat. Tack på förhand.

    30 oktober 2020
    • Karin Virgin

      Tack för bra synpunkt. Vi planerar en artikel som beskriver innehållet den överenskommelse som har slutits mellan PTK och Svenskt Näringsliv./Redaktionen

      02 november 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt