Sänkt skatt och högre studiestöd – här är några av de nya lagarna 2021

Foto: Mostphotos

Sänkt skatt för äldre, högre studiestöd för vuxna och längre giltighetstid för högskoleprovet. Den 1 januari 2021 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är sju av dem som kan vara intressanta för dig. 

Stöd till kompetensutbildning vid korttidsarbete  

Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete kan också få ersättning för kompetensinsatser i samband med sådant arbete. Arbetsgivarna kan få ersättning för 60 procent av kostnaderna för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid.

Sänkt skatt för 66-åringar och äldre  

Skatten på inkomster från arbete, pension och socialförsäkring sänks med upp till 1 500 kronor om året. Skattesänkningen sker genom en ytterligare förstärkning av det förhöjda grundavdraget för äldre, vilket leder till att den enskilde får ett mer fördelaktigt skatteavdrag på pensionen det år man fyller 66 år jämfört med om pensionen tas ut tidigare. Från det år man fyller 66 år införs även en extra skattereduktion för förvärvsinkomster, det vill säga inkomstskatten på lön blir ännu lägre än tidigare. En person som är 66 år med en månadsinkomst på 45 200 kronor får nu (med den nya och tidigare skattesänkningar) 2 800 kr mer i plånboken jämfört med en person med samma inkomst som är 65 år.

Tillfälligt höjt studiestöd för vuxna som har arbetat

Vuxna studerande med tidigare inkomster kan utöver de vanliga studiemedlen få ett tilläggslån från och med det år de fyller 25. Tilläggslånet höjs tillfälligt med cirka 1 000 kronor per studiemånad under 2021 och 2022. Ändringen ska öka möjligheten för vuxna att påbörja studier.

Giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängs

För att ge fler möjlighet att konkurrera med sitt provresultat till högskoleutbildning, förlängs giltighetstiden för ett provresultat från fem till åtta år. Ändringen gäller tills vidare.

Tillfälligt höjd a-kassa förlängs  

De tillfälliga höjningarna av ersättningsbeloppen från a-kassan förlängs till den 1 januari 2023. Det högsta beloppet i grundförsäkringen är därmed 510 kronor per dag. Det höjda taket i arbetslöshetsförsäkringen kvarstår också. Taket de första 100 dagarna är därmed
1 200 kronor per dag och därefter 1 000 kronor per dag.

Lättnaden av arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen förlängs

Den tillfälliga lättnaden i arbetslöshetsförsäkringens arbetsvillkor förlängs till och med den 1 januari 2023. Lättnaden innebär att det krävs färre arbetade timmar för att uppfylla arbetsvillkoret än normalt.

Tystnadsplikt vid utkontraktering av teknisk bearbetning eller lagring av uppgifter

Det införs en ny straffsanktionerad tystnadsplikt för privata tjänsteleverantörer. Lagen gäller när en myndighet, genom utkontraktering uppdrar åt en tjänsteleverantör att endast tekniskt bearbeta eller tekniskt lagra uppgifter.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar