Peab i Örebro inför gratis tamponger på byggen

Camilla Hartman Frilander, arbetschef, och Sanna Svensson, platschef, på Peab i Örebro visar upp behållaren med tamponger som nu sätts upp på arbetsplatserna.
Camilla Hartman Frilander, arbetschef på Peab i Örebro och den som tagit initiativet till gratis tamponger på arbetsplatserna, och Sanna Svensson, platschef, visar upp behållaren med tamponger som nu sätts upp. Foto: Elin Wiewegg

På Peab i Örebro införs nu gratis tamponger på alla arbetsplatser. Arbetschefen Camilla Hartman Frilander, som tagit initiativet, har fått mycket positiv respons. Och de som i början tyckte att frågan var obekväm har ändrat attityd. Nu finns en mer “avspänd inställning till mensfrågan”.

– Jag, liksom säkert många andra, har någon gång råkat ut för att ha glömt mensskydd när jag som bäst behöver det. Byggarbetsplatser ligger inte alltid centralt vilket också kan göra det svårt att hinna iväg på rasten för att handla om man glömt skydd. Dessutom är det ju ingen som tar med sig eget toalettpapper, det borde vara samma sak med mensskydd, säger Camilla Hartman Frilander.

Hon började jobba på Peab i Örebro för ett år sedan. Då fanns mensskydd inne på kontoret men inte ute på byggarbetsplatserna. Hon kom i kontakt med Uf-företaget Period Pack som har behållare som placeras på toaletter och fylls löpande genom ett abonnemang.

Camilla Hartman Frilander träffade företaget och diskuterade hur behållarna skulle kunna införas i byggbodar.

– Sedan tog jag upp det internt och sa bara att “Det här ska vi göra”. Den här grejen är praktiskt jättebra och har också ett symbolvärde. Vi vill jobba för att göra byggbranschen och Peab mer inkluderande och tillgänglig för alla och det här är i linje med det.

Hur har reaktionerna varit?

– Många hurra-rop! Och många frågar varför vi inte gjort det här tidigare. Men det här är ju en mansdominerad bransch som inte alltid vet hur det andra könet har det. Men sedan jag började prata om det så har det skett en förändring. Först såg man på kroppsspråket att männen tänkte “Åh, vad jobbigt, måste vi prata om det här?”. Men nu är det mer “Jaha, ok så är det. Sätt upp behållaren där borta”. Det har blivit en mer avslappnad inställning till mensfrågan.

Vad händer nu, kommer det här att sprida sig?

– Det är stor chans att det sprider sig till Peab i hela landet, men inget är beslutat. Vi får se hur det faller ut. Vi har inget förväntat resultat, utan det handlar om ett mindset, att det ska vara lätt att jobba hos oss.

Camilla Hartman Frilander ska ha ett uppföljande möte om införandet med Maria Hernroth, hållbarhetschef för Peab Sverige. Hon har också hört att intresse har visats på andra håll i landet.

– Vi har också ett samarbete på gång med Period Pack. Byggbodar är inte jättestora och de ska se om de kan hitta en anpassad modell av behållare som passar. Men nu ville vi komma igång så fort som möjligt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar