Peter Larsson ska samordna industriprojekt i norr

Flera industrier i Norrbotten och Västerbotten expanderar. Ett av dem är LKAB som genomför en stor omställning av sin produktion mot målet nollutsläpp av koldioxid. Foto: LKAB, Sveriges Ingenjörer och Mostphotos.

Flera stora företagsetableringar och investeringar har startat eller är planerade i Norrbotten och Västerbotten. Därför har regeringen tillsatt en samordnare för att koordinera insatserna. Uppdraget har gått till Peter Larsson, civilingenjör och seniorrådgivare på Sveriges Ingenjörer.

Peter Larsson, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Peter Larsson, seniorrådgivare på Sveriges Ingenjörer.

Berätta vad som händer i regionen.

– Det är många intressanta satsningar, både nyetableringar och expansioner. LKAB genomför en stor omställning av sin produktion för att klara målet nollutsläpp av koldioxid. Det kräver enorma investeringar i förnybar el och vätgas. SSAB fortsätter utvecklingen av HYBRIT- tekniken som kommer att ersätta kokskolet i stålframställningen med fossilfri el och vätgas. HYBRIT kommer att bli världens första fossilfria ståltillverkningsteknik, praktiskt taget utan koldioxidutsläpp.

– Utanför Skellefteå pågår bygget av Northvolts stora batterifabrik som kommer tas i drift under året och vara fullt utbyggd 2024. På Bolidens återvinningsanläggning i Rönnskär pågår också stora investeringar. Vid sidan av de stora industrierna startar också nya verksamheter som spin-off-effekter.

Hur påverkas efterfrågan på arbetskraft?

– Efterfrågan ökar hela tiden, inte minst på ingenjörer och olika experter. Därför behövs både kompetensutveckling och kompetensinvandring från andra delar av Sverige men också från andra länder. Bara på Northvolts sajt kommer det att skapas omkring 3 000 jobb och lika många hos underleverantörer. Sedan kommer det behövas ett par tusen anställda till när behovet av service- och samhällstjänster ökar då befolkningen växer.  När jag var ung var arbetslösheten i Sverige störst i norr. I dag är det omvänt. Nu har både Norrbotten och Västerbotten den lägsta arbetslösheten i landet och det är spännande.

Hur ska industrin i norr lyckas konkurrera om arbetskraften?

– Det krävas flera olika åtgärder. Jag har redan bokat tid med rektorerna för högskolorna i regionen för att diskutera vad som kan göras för att nybakade studenter som inte är från regionen inte flyttar tillbaka till södra Sverige. Det krävs kompetensutveckling av många som arbetar i regionen men det behövs också förändringar utanför industrin.

– Vi måste också ställa oss frågan: Vad kan Norrlandsoperan göra för Northvolt? Med det menar jag att regionen behöver ett lyft inom kultur och nöjesliv men också inom service och utbud av bostäder. Jag tror faktiskt att hela bilden av norra Sveriges måste ändras. Vi kan aldrig ändra jordaxelns lutning. Det är mörkare och kallare men det kan vi kompensera på många olika sätt.

Berätta om ditt uppdrag.

– Jag ska fungera som en länk mellan berörda aktörer och bidra till att insatser på nationell, regional och lokal nivå är koordinerade och kompletterar varandra på ett bra sätt. Det kan exempelvis handla om att se till att olika aktörer får kontakt med varandra och att olika processer fungerar smidigare. Om jag kan förutse hinder som kan uppstå längre fram kan regeringen vidta åtgärder som gör att utvecklingen sker snabbare.

Det låter som ett stort uppdrag för en person.

– Jag kommer att genomföra uppdraget i samverkan med Region Norrbotten och Region Västerbotten, berörda kommuner, länsstyrelserna i de båda länen och Tillväxtverket. Dessutom har jag kontakter med en mängd andra verk och myndigheter, högskolor och näringslivet. Varje vecka rapporterar jag till Näringsdepartementet som är min uppdragsgivare.

Vad ser du mest fram emot?

– Min drivkraft är att uppdraget är så kul. Jag gillar att jobba horisontellt och länka ihop olika stuprör. Det är roligt att utmana gamla strukturer och jag tror faktiskt att vi kommer att få intressanta erfarenheter som vi kan sprida till andra delar av Sverige.

Uppdraget ska i sin helhet slutredovisas till regeringen senast den 30 november 2022.

Lämna en kommentar

Senaste nytt