Han har skrivit en spänningsroman om matematik  

Martin Ljungqvist har skrivit Rubinkretsen, en spänningsroman om matematik, teknik och kryptering. Den är utgiven av förlaget Ekström&Garay.

När ingenjören Martin Ljungqvist läst en bok av Dan Brown och en om matematik fick han idén att skriva en spänningsroman. I dagarna släpptes Rubinkretsen där handlingen kretsar kring matematik, teknik och kryptering.

När svenska storföretag och rika privatpersoner blir av med miljonbelopp blir polisen och IT-forensikern Roger Toss inblandad i vad som visar sig vara de största bedrägerierna i svensk historia. För att försöka få stopp på dataintrången tar polisen hjälp av matematikern Julia Amborn, forskare på Linköpings universitet. Spaningarna leder fram till ett av världens mest kända olösta matteproblem.

Det här är inramningen till spänningsromanen Rubinkretsen av Martin Ljungqvist. Idén till handlingen fick han redan 2013 men det har tagit tid att skriva boken parallellt med jobbet som ingenjör på företaget Axis Communications AB i Lund.

– Jag skrev ganska mycket i 20-årsåldern under studietiden när jag pluggade till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet. Då skrev jag dikter, noveller och kortfilmsmanus. En hel roman blev faktiskt klar men den hamnade i byrålådan.

När Martin blev färdig med studierna jobbade han fyra år på Ericsson innan han bestämde sig för att doktorera på Danmarks tekniske universitet. Forskningen handlade om multivariabel statistik och spektral bildanalys.

Idén om en roman

Martins Ljungqvists doktorsexamen ledde vidare till jobbet på Axis Communications och efter ett par år kom lusten att skriva tillbaka.

Millennieproblemen

År 2000 instiftade Clay Mathematical Institute i Cambridge, Massachusetts, Millenniepriset. Man listade sju av världens stora olösta matematiska problem och utlovade en prissumma på en miljon amerikanska dollar för lösningen till vart och ett av dem. Även om flera av dem har allmänt erkända lösningar och användningsområden saknar de matematiska bevis.

Hittills har endast ett av problemen lösts. Den 18 mars 2010 blev ryske Grigorij Perelman den förste pristagaren för sitt bevis av Poincarés förmodan.

De sju problemen:

  1. Birch-Swinnerton-Dyers förmodan
  2. Hodges förmodan
  3. Navier-Stokes ekvationer
  4. Poincarés förmodan
  5. P vs. NP
  6. Riemannhypotesen
  7. Yang-Mills teori

– Jag hade läst en bok av Dan Brown och en bred bok om matematik som handlar om vad matematik kan användas till. Båda böckerna fick mig att fundera på om någon författare har skrivit deckare eller spänningsromaner som handlar om matematiska problem.

Martin gjorde lite efterforskningar och hittade väldigt få. Då bestämde han sig för att försöka skriva en själv. I matematikboken fanns ett kapitel som sporrade honom lite extra. Det handlade om komplexitetsteori och kryptering. En annan bok, The Golden Ticket, som Martin också läst, målar upp ett sådant scenario. Det kändes som en bra utgångspunkt för att kunna skapa spänningsmoment.

– Vad kan hända om en person hittar en slags supernyckel som passar till många dörrar där man kommer åt krypterad information? Vilken dörr öppnar man först och hur länge dröjer det innan man blir upptäckt?

Det matematiska problem som matematikern i boken, Julia Amborn, grubblar över kallas för P vs NP och är ett av de sju så kallade Millennieproblemen (se faktaruta).

Martin Ljungqvist svarar bestämt nej på frågan om Julia Amborn har likheter med en välkänd, teknikkunnig, kvinnlig karaktär i Stieg Larssons Millenniumtriologi.

– Hon är en helt annan typ än Lisbeth Salander. Julia är ganska vanlig, hon gillar att träna och att shoppa, gärna väskor.

Skrev med en cirkel

Arbetet med Rubinkretsen har tagit Martin Ljungqvist sex år. Projektet startade i en skrivarcirkel 2014. Att träffa andra med författardrömmar och läsa varandras texter är något han verkligen rekommenderar.

– Det är bra att få feedback redan från början när man mejslar fram karaktärerna i boken. Det är också värdefullt att få veta om olika scener i berättelsen känns trovärdiga.

Efter tre år i skrivarcirkeln tog det ytterligare tre år att redigera och färdigställa ett manus. Förutom skrivandet har Martin ägnat mycket tid åt research eftersom han själv varken är matematiker eller krypteringsexpert. Viss hjälp har han tagit från en expert.

– I första hand vill jag att läsarna ska tycka att det är en bra spänningsroman men det är roligt om Rubinkretsen också kan inspirera kring matematik. Teknikbranschen efterfrågar mer IT-kompetens och tänk om Julia Amborn kan inspirera fler unga kvinnor att plugga teknik och matematik.

Lämna en kommentar

Senaste nytt