Var tredje skulle tacka nej till jobb utan distansmöjlighet

Beatrice Silow, Sigma IT
Om arbetsgivare ska var attraktiva behöver det finnas en valfrihet i var och när man jobbar, menar Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT.

Var tredje person skulle tacka nej till ett jobb där det inte går att jobba på distans, visar en undersökning som Sifo genomfört för Sigma IT. ”Det måste bli lika självklart att någon är remote som att den är på kontoret”, säger Beatrice Silow.   

Varje år genomför konsultföretaget Sigma IT en undersökning av vad människor har för inställning till digitalisering. På grund av pandemin ville man hösten 2020 lägga till frågor om viljan att jobba hemifrån också framöver.

På frågan ”Skulle du tacka nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete?” svarade alltså 35 procent ja. Högst andel var det bland kvinnor mellan 30 och 49 år där 46 procent har som krav att få jobba på distans.

– Mellan 30 och 59 år var det ganska likartade siffror. Men det är fler kvinnor där det här definitivt är ett krav. Under 30 och över 60 år går det ner både för kvinnor och män, säger Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT.

När och var man ska jobba

Hon säger att en trolig anledning är att många uppskattar den ökade frihet som hemarbete ger, till exempel för att få ihop livspusslet.

– Det har blivit ett större krav att själv kunna välja var och när man ska jobba. Man kanske börjar jobba senare på morgonen, går ett ärende under dagen och tar igen det på kvällen.

I undersökningen frågade man inte i vilken omfattning människor vill jobba på distans, och Beatrice Silow tror att många vill jobba hemifrån till viss del, snarare än på heltid. 2 000 svenskar deltog i undersökning – med spridning geografiskt, i ålder och kön.

Vad ställer det för krav på arbetsgivare att många inte kommer att ta jobb om de inte får möjlighet att jobba på distans?   

– Om arbetsgivare ska var attraktiva behöver det finnas en valfrihet. Det ska vara möjligt med hemmajobb, både med teknik och ergonomi hemma, men också vad gäller ledarskap och kultur. Att det är en kultur där cheferna tycker att det är ok att arbeta remote, och det är inte självklart. Man måste också få det kollegiala sammanhanget, att det går att vara social. Och man får inte missa att inkludera dem som jobbar på distans. En enkel sak kan vara att ta med en länk i alla mötesinbjudningar.

– En del uppgifter och vissa möten behöver så klart göras på kontoret, men generellt måste det bli mer normaliserat att arbeta remote.

Har sett över arbetssätt

Sigma IT är ju själva arbetsgivare. Under hösten har de tagit fram ett nytt arbetssätt som ska täcka in hur man tar hand om människor, om ledarskap, aktiviteter för att behålla sammanhållningen på distans, för teknik, distansarbete och vad som behövs på de gemensamma kontoren.

– På kontoren ser vi att det kommer att behövas mer mötesytor och projektytor, snarare än individuella arbetsplatser, säger Beatrice Silow.

Man har infört en rutin där cheferna kontinuerligt stämmer av medarbetarnas arbetsmiljö i hemmet.

– Vi går igenom arbetsmiljön: Vad har du för skrivbord? Hur sitter du? Vi tittar på stol, bord, skärm, tangentbord, webbkamera, hörlurar och på helheten. Vi har flyttat hem viss utrustning och behöver man ett höj- och sänkbart skrivbord tittar vi på det. Vi har också haft utbildningar för chefer i hur de stöttar i organisatorisk och social arbetsmiljö.

Men tillbaka till kravet på att få jobba på distans. Hur gör ni om en duktig konsult söker jobb hos er men säger att den bara vill ta uppdrag där det är möjligt att jobba på distans?

– Vi ser det som positivt och jag tror inte att det kommer att vara något problem. Men visst, blir det ett hinder för ett uppdrag så får vi ha en öppen dialog med kunden och försöka hitta en fungerande lösning.

Lämna en kommentar

Senaste nytt