Unga drömmer om att bli ingenjör

Många unga vill jobba med något meningsfullt, något som de kan vara stolta över och som ingenjör kan du verkligen göra skillnad för väldigt många, säger Jacob Rudbäck, grundare och vd för Yepstr.

Ingenjörsyrket lockar unga, framför allt unga män. Det visar en undersökning som Yougov har gjort på uppdrag av ungdomsjobbsappen Yepstr. 

I undersökningen har närmare 1 000 kvinnor och män i  åldern 15–24 år tillfrågats om vilket deras drömyrke är. De jobb som lockar allra mest är entreprenör, ingenjör och vd.

– Vi ser att det är en stark trend bland unga att bli entreprenörer. Samtidigt inser många att det är svårt att lyckas med det direkt efter gymnasiet och att man behöver kunskap om teknik för att kunna realisera sina idéer, säger Jacob Rudbäck, grundare och vd för Yepstr som själv är ingenjör och har en master i industriell ekonomi från Chalmers.

Unga svenskars drömyrken

  1. Entreprenör
  2. Ingenjör
  3. Vd
  4. Chef
  5. Skådespelare/artist
  6. Psykolog
  7. Forskare
  8. Läkare
  9. Polis
  10. Designer

Unga kvinnors drömyrken

  1. Psykolog
  2. Skådespelare/artist
  3. Entreprenör
  4. Chef
  5. Designer

Unga mäns drömyrken

  1. Ingenjör
  2. Entreprenör
  3. Vd
  4. Pilot
  5. Webb-, app- eller spelutvecklare

Ingenjör en trygg utpost

Personligen tror Jacob Rudbäck att intresset för ingenjörsyrket delvis hänger ihop med att många av de framgångsrika entreprenörerna i världen är ingenjörer. Men den snabba förändringstakten som till stor del drivs av nya tekniska landvinningar har också betydelse.

– I en tid som präglas av corona, Trump och oroligheter är ingenjörsyrket en trygg utpost som behövs överallt i världen. Många unga vill jobba med något meningsfullt, något som de kan vara stolta över och som ingenjör kan du verkligen göra skillnad för väldigt många, konstaterar han.

Undersökningen visar dock stora skillnader mellan kvinnor och män. Medan unga män rankar ingenjör som det största drömyrket, hamnar ingenjörsyrket utanför topp fem för unga kvinnor.

Förknippas med äldre herrar

Jacob Rudbäck tror att själva ordet ingenjör fortfarande förknippas med äldre herrar och att det kan vara en del av förklaringen.

– Undersökningen visar att en av tio unga kvinnor drömmer om att bli ingenjör, men jag tror att intresset är än större, även bland de tjejer som inte har det som sitt absoluta drömyrke. Vi ser att många kvinnor lockas av ingenjörsämnen som industriell ekonomi och industriell design, säger han.

Bra grund för entreprenören

Jacob Rudbäck konstaterar att ingenjörsgrunden har varit till stor hjälp för honom i yrkeslivet och att satsa på en ingenjörsutbildning är något som Yepstr även rekommenderar sina unga entreprenörer.

– Ingenjörsutbildningen ger den bästa grunden för att bli entreprenör. Att kombinera kreativitet, logiskt tänkande och förståelse för kunder och användare är den pusselbiten du behöver som entreprenör, säger Jacob Rudbäck.

Om Yepstr

Yepstr är en plattform för typiska ungdomsjobb som barnvakt, hundpassning eller trädgårdsarbete. Företaget har idag över 70 000 användare.

Satsa på det du brinner för

Hans råd till unga som står inför sina stora livsval är att utgå från sig själv och satsa på det man brinner för. Och att se till att man både skaffar sig teoretiska och praktiska kunskaper – en utbildning där man anstränger sig för att vara bland de allra bästa och ett jobb som ger dig inblick i arbetslivet.

– Du lär dig så mycket av att jobba, oavsett om du är hundvakt eller jobbar på en hamburgerrestaurang. Att få ta ansvar, testa att förhandla upp sin lön eller lära sig hålla tider bygger självkänsla och erfarenhet som du alltid har nytta av senare i arbetslivet, säger Jacob Rudbäck.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar