Därför blir vi utmattade av digitala möten

Business man having virtual team meeting on video conference call using computer. Social distance employee working from home office talking to diverse colleagues in remote videoconference online chat. (Business man having virtual team meeting on video

Känner du dig utmattad efter en dag med digitala möten? Fenomenet kallas Zoom-fatigue. Nu har forskare vid Stanford University identifierat fyra orsaker till zoom-trötthet, och vad du själv kan göra för att undvika att drabbas av det.

I en artikel i tidningen Technology, Mind, and Behavior utvecklar Jeremy Bailenson, professor i kommunikation vid Stanford University, sina tankar kring Zoom-trötthet. Han konstaterar att digitala möten på kort tid blivit vardag för miljoner människor världen över. Men trots att vi borde vara mer avslappnade när vi arbetar i vår hemmiljö upplever många en trötthet efter dagens slut, även kallad Zoom-fatigue.

Vad beror det på? Jeremy Bailenson pekar ut fyra psykologiska orsaker som kan förklara fenomenet.

1. För mycket ögonkontakt, för nära och för intensivt

Det finns två problem med digitala möten – storleken på ansiktena och de intensiva blickarna. Till skillnad från ett fysiskt möte så sitter alla ständigt ansikte mot ansikte i det digitala mötet. Den som lyssnar har samma känsla av att vara iakttagen som den som pratar.

I ett digitalt möte kommer deltagarna dessutom nära varandra på ett sätt som vi inte gör i ett fysiskt möte. Beteenden som vi vanligtvis använder i nära relationer, långa blickar med direkt ögonkontakt, kan därför kännas obekvämt när vi interagerar med kollegor och bekanta.

2. Vår kognitiva belastning är mycket högre

I fysiska möten läser vi av stämningen i rummet och får bekräftelse från lyssnarna genom gester och ansiktsuttryck. Ofta sker det helt omedvetet.

I ett digitalt möte får vi anstränga oss mycket mer både för att sända ut och tolka de icke-verbala uttrycken. Vi måste vara övertydliga i vårt kroppsspråk och exempelvis nicka på ett överdrivet sätt för att visa att vi håller med eller rikta blicken direkt in i kameran istället för på ansiktet på skärmen för att få direkt ögonkontakt med den som pratar. Det är till och med mer ansträngande att prata i ett digitalt möte. Enligt Jeremy Bailenson pratar vi 15 procent högre när vi interagerar digitalt.

3. Att se sig själv i sin video är utmattande

Tänk dig att du under en hel arbetsdag tvingas se dig själv i spegeln. Även om det går att stänga av sin egen bild, så är utgångsläget i de flesta digitala möten att du också ser dig själv i ett av fönstren.

Jeremy Bailenson hänvisar till ett flertal studier som visar att din egen spegelbild gör dig mer självkritisk. Att se sig själv i videomöten flera timmar varje dag kan därför vara påfrestande i längden.

4. Videomöten minskar vår rörlighet

I ett digitalt möte blir vi mer begränsade och stillasittande jämfört med fysiska möten. Till och med telefonmöten ger oss större frihet att röra oss. Stillasittandet är förstås inte bra för våra kroppar, men det påverkar också vår kreativitet, koncentration och prestationsförmåga på ett negativt sätt.

Så här kan du undvika digital utmattning

Vad kan vi då göra för att undvika att drabbas av zoom-trötthet? I artikeln ger Jeremy Bailenson några tips. Samtidigt väcker han frågan om zoom-tröttheten i grund och botten beror på att vi helt enkelt bokar in fler möten än vi skulle ha gjort om vi hade setts ansikte mot ansikte.

  1. Gör fönstret mindre så blir motpartens ansikten lite mindre. Det är mer likt hur vi uppfattar varandra i verkligheten.
  2. Dölj visning av din egen video för dig själv. De andra ser fortfarande dig, men du slipper att se dig själv i spegeln hela tiden.
  3. Variera din plats ifrån var du tar mötet. Ställ upp datorn så att du kan stå, använd ett externt tangentbord så att du kan byta position lättare under mötet.
  4. Skapa variation. Lägg in pauser för att ge möjlighet till rörelse, stäng av kameran om ni behöver fokusera på den verbala kommunikationen och använd trådlösa lurar så att du har möjlighet att vara mer rörlig i mötet.

Läs hela artikeln Nonverbal overload: A theoretical argument for the causes of Zoom fatigue

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar