Ingenjör på Folkhälsomyndigheten: ”Intensivt men konstruktiv stämning”

Erika Svanström, ingenjör på Folkhälsomyndigheten
Erika Svanström är en av ingenjörerna på Folkhälsomyndigheten. Foto Folkhälsomyndigheten: Mostphotos.

Att jobba på Folkhälsomyndigheten har varit extra intensivt det gångna året – också för ingenjörerna. ”Ingenjörer finns överallt i samhället. Också här”, konstaterar Erika Svanström, själv ingenjör och ledamot i Saco-S-styrelsen på Fohm.

En stor del av ingenjörerna på Folkhälsomyndigheten jobbar inom IT och systemutveckling. Men det finns också ingenjörer som jobbar med till exempel mikrobiologi och smitt- och hälsoskydd. Ingenjörer är också med och gör undersökningarna av förekomsten av SARS-CoV-2 i befolkningen, berättar Erika Svanström.

Själv jobbar hon med statistik för uppföljning av folkhälsan, analyser, data management och hantering av uppgifter. Hon är också ibland med och lämnar ut data och besvarar frågor från media, privatpersoner och forskare. Under semesterperioden jobbade hon med att handlägga databeställningar om covid.

– Vi brukar fördela ut uppgifterna under sommaren, men nu tillkom databeställningar om coviddata och det har också skapats nya enheter för att hantera alla frågor.

Erika Svanström konstaterar att det senaste året har varit intensivt.

– Många kollegor är involverade i arbetet med covid och då får resten täcka upp för att få det andra arbetet att flyta. Vi har gjort organisationsförändringar för att hantera situationen. Kollegor och chefer är också mer upptagna så avstämningar behöver göras på andra sätt än tidigare.

Samtidigt finns det en konstruktiv stämning internt.

– Många tycker att det är intressant att ha fått jobba här under pandemin och att försöka bidra. Det innebär också nya kontakter inom organisationen. Vi har förstärkt samarbetet, säger Erika Svanström som har jobbat på Fohm sedan 2016.

En skillnad som pandemin inneburit är att myndigheten blivit mycket mer känd än innan.

Får hem utrustning och ersätter mot kvitto

Fackligt upplever inte Erika Svanström att det egentligen blivit så mycket mer jobb.

– Vi gör det vi hinner och det vi blir kallade till av arbetsgivaren och det medlemmarna frågar om. Och nu är det pandemisituationen som behövt hanteras, säger hon.

Men när hon räknar upp vad som gjorts låter det som en hel del: ett tidsbegränsat avtal om oregelbunden arbetstid, organisationsförändringar, samverkan om nyanställningar – och det har varit många – och att efterfråga så bra arbetsmiljö som möjligt.

En arbetsmiljöåtgärd har varit att kunna få hem till exempel skärm och kontorsstol.

– Vi får också bidrag för att köpa kontorsmöblemang genom att man kan lämna in kvitton och få 2 000 kronor.

Stora likheter med andra

Erika Svanström konstaterar att många är trötta, men facket har inte sett någon ökning av sjukskrivningar och har inte fått fler frågor från medlemmarna.

– Men vi är på tårna med att följa upp hur människor har det. Arbetsgivaren hade planer på pulsmätningar (en snabbare variant av medarbetarundersökning) redan före pandemin och i samband med pandemin har det kommit igång. Det tycker vi är jättebra och vi vill att de fortsätter med och fördjupar det. På sikt är återhämtning en viktig fråga.

Att det skulle vara en extra press att följa covid-restriktionerna för att man jobbar på Fohm upplever inte Erika Svanström, utan hon tror att likheterna med alla andra är stora.

– Vi försöker leva som vi lär och gör vårt bästa. Men vi är ju alla människor. Det jobbar ju 600 personer här och vi är medvetna om vad som gäller.

Karin Thorsell

Test

Lämna en kommentar

Senaste nytt