Snittåldern för att ta ut pension ökar – men också spridningen

pensionsålder
Källa: Pensionsmyndighetens datalager Pedal

Snittåldern för att börja ta ut allmän pension steg med 5 månader 2020 jämfört med 2019. Samtidigt går färre i pension vid 65 – och fler tidigare och senare än så.

I början av 2000-talet var 65 år den givna pensioneringsåldern och snittåldern för att börja ta ut pension var just 65 år. Men efter det har snittåldern sjunkit till under 64,6 år – för att 2020 ta ett skutt upp igen till 65,0 år.

medelpensionsålder

Källa: Pensionsmyndighetens datalager Pedal

Det här visar rapporten Medelpensioneringsålder 2020 från Pensionsmyndigheten. Där konstaterar man att höjningen är en effekt av två regler som ändrades under 2020:

  • Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjdes från 61 till 62 år.
  • LAS-åldern, alltså när anställningen avslutas för att man uppnått en viss ålder, höjdes från 67 till 68 år.

Färre går i pension vid 65

I rapporten går man igenom hur stor andel av en årskull som går i pension vid 61, 62, 63 år och så vidare upp till 71 år och äldre. Där ser man att andelen som börjar ta ut pension när de är 65 år minskar (se det breda fältet i orange i diagrammet högst upp). Av dem som föddes 1938 gick 77 procent i pension vid 65, men av dem som föddes 1955 var andelen 39 procent.

– Länge har 65 år setts som en normal ålder för pensionering och normen finns kvar men den håller på att lösas upp, säger Erik Granseth, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Fler jobbar till 67

Andelen som börjar ta ut pension när de är 67 år ökar, från 2,3 procent 2004 till 6,0 procent 2019. Men 2020 sjönk andelen till 5,1 procent, vilket kan vara en effekt av den höjda LAS-åldern – att fler tar ut pension vid 68 i stället.

Under början av 2021 syns en ytterligare höjning av åldern för att ta ut pension och myndigheten menar att det tyder på att snittåldern kommer att fortsätta stiga även i år.

Risker med att gå i pension tidigt

Samtidigt är det fler som går i pension före 65. En förklaring kan vara att man värderar sin fritid. Men Pensionsmyndigheten pekar på två fällor som man ska vara medveten om:

  • Om man kompenserar den lägre allmänna pensionen med att ta ut tjänstepension under 5–10 år så finns det en uppenbar risk för besvikelse när utbetalningarna av tjänstepensionen har löpt ut.
  • I vissa fall sker tidiga uttag för att investera pensionen. Pensionsmyndighetens bedömning är att det är ekonomiskt skadligt för personer som lever till minst genomsnittlig livslängd.

Hela rapporten finns här. I den diskuteras fler mått för när vi går i pension – som utträdesålder ut lönearbete och ur pensionsintjänande. Men i den här artikeln har vi fokuserat på snittåldern för att börja ta ut allmän pension.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar