Se till att du får rätt lön på första jobbet

Med välgrundade argument är chansen större att din löneförhandling blir som du tänkt dig. Foto: Getty Images

Ta reda på så mycket du kan om arbetet och se till att du kommer in rätt i lönestrukturen. Det är två tips för dig som ska löneförhandla på ditt första jobb.

Nyligen presenterade Sveriges Ingenjörer årets nya siffror för ingångslönerna. För civilingenjörer är den rekommenderade ingångslönen 36 300 kronor per månad och för högskoleingenjörer 34 400 kronor.

Gustav Berndtson läser femte och sista året på Industriell Ekonomi på KTH. I höst börjar han på sitt första jobb på If. Han tycker att den rekommenderade ingångslönen fungerade som en bra utgångspunkt när han skulle förhandla lön.

Gustav Berndtson läser Industriell Ekonomi på KTH.

– Det blir transparent. Det är siffror som båda parter har tillgång till och är medvetna om. Om arbetsgivaren ligger för långt ifrån den gränsen blir det en stark signal om hur de värdesätter kompetensen, förklarar han.

Rimliga arbetstider är viktigt

Bland hans studiekamrater pratar man inte jättemycket om vilken lön man kan förvänta sig. Största fokus ligger på att hitta ett jobb. Det är också många andra saker som väger tungt när man söker jobb. Att ha rimliga arbetstider, till exempel.

– Många som går Industriell ekonomi får jobb som managementkonsulter. Det kan vara jobb som är välbetalda men där man förväntas ha extrema arbetstider. Många jag känner prioriterar att ha fasta arbetstider och då går man hellre ner lite i lön.

När han själv skulle förbereda sin Iöneförhandling använde han sig av den statistik som finns i Saco-lönesök, som alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer har tillgång till, och valde även att lyfta fram sina personliga styrkor och den erfarenhet han skaffat sig under studietiden – aktiviteter och projekt han engagerat sig i. Och han är nöjd med resultatet, även om han hade siktat på en högre lön inför förhandlingen.

– Lönen blev inte en dealbreaker för mig. Men jobbet ger en rad andra förmåner som jag också värdesätter, konstaterar Gustav Berndtson.

”Lön är inget vi pratar om”

Joakim Gylleneiden läser civilingenjör med inriktning på maskinteknik, innovativ och hållbar produktion, vid BTH.

Joakim Gylleneiden läser civilingenjör med inriktning på maskinteknik, innovativ och hållbar produktion, vid Blekinge tekniska högskola. Just nu jobbar man med att slutföra de sista uppgifterna innan examen.

– Jag tror inte att så många av mina studiekamrater har koll på vad man kan förvänta sig för lön, det är inte något vi pratar om, säger han.

Tveksam till nivån

Att Sveriges Ingenjörer har bra statistik kring löner kände han till sedan tidigare och han har även bra koll på de rekommenderade ingångslönerna. Personligen tycker han det är bra att det finns en siffra att förhålla sig till, men är tveksam till nivån.

– Jag vet inte vad den siffran baseras på, men den ligger inte i närheten av den summa som jag erbjudits när jag sökt jobb.

Hans strategi inför den kommande löneförhandlingen är att ta reda på så mycket som möjligt om arbetets innehåll och löneläget i branschen och lokalt. För rätt jobb kan han dessutom trycka på den kunskap inom innovation och hållbarhet som han fått under utbildningen.

Många jobb att söka

Rekommenderad ingångslön

För 2021 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 36 300 kronor per månad och du som är högskoleingenjör begär minst 34 400 kronor per månad i ingångslön. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning. Läs mer här.

Just nu ligger allt fokus på att avsluta utbildningen, men att hitta ett jobb till hösten är inget som oroar. Hans plan är att söka jobb i Malmö-området och han har flera ansökningar på gång.

– Det finns många spännande och roliga jobb att söka just nu, och för den som kan tänka sig att flytta är möjligheterna oändliga, konstaterar Joakim Gylleneiden.

Ingångslönerna ska sträva uppåt

Camilla Frankelius är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Hon berättar att de rekommenderade ingångslönerna räknas upp varje år för att följa med den generella löneutvecklingen för ingenjörer. Siffran för högskoleingenjörer respektive civilingenjörer räknas fram av statistikerna på förbundet och bygger på en kombination av lönestatistik, det senaste årets löneutveckling inom samtliga sektorer samt inflationen. I beräkningen utgår man från lönerna i den övre kvartilen i respektive segment.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Vi utgår från den övre kvartilen för att vi vill att ingångslönerna ska sträva uppåt. Det finns en tydlig logik i hur ingångslönerna räknas fram och de är väl grundade i hur löneutvecklingen ser ut i verkligheten, förklarar Camilla Frankelius.

Sätter tryck på arbetsgivaren

Det är dock långt ifrån alla som når upp till den rekommenderade ingångslönen på sitt första jobb. Medianlönen för nyutexaminerade civilingenjörer var 33 500 kronor under 2020, vilket är en bit under den rekommenderade ingångslönen som då låg på 35 500 kronor för en civilingenjör.

Här är det dock viktigt att se det signalvärde som de rekommenderade ingångslönerna för med sig. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare gäller det också att erbjuda rimliga löner och även se värdet i den nya kompetens som de nyutexaminerade har med sig ut i arbetslivet. Ingångslönerna blir på så vis ett sätt att sätta tryck på arbetsgivaren och visa på värdet av en nybakad ingenjör.

Fem tips för en lyckad förhandling

  1. Har företaget kollektivavtal? Om inte är det extra viktigt att i anställningsavtalet reglera dessa delar som annars finns i ett kollektivavtal, som till exempel tjänstepension och arbetstidsregler.
  2. Se till att du är påläst. Läs på om branschen, företaget och tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Motsvarar de din utbildning och din expertkunskap? Ta kontakt med de lokala fackliga representanterna och ta reda på hur löneläget ser ut.
  3. Kolla lönestatistiken och ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer för att bolla dina funderingar.
  4. Sätt upp en gräns för dig själv, vilken är den lägsta lönen du kan acceptera?
  5. Stå rak i ryggen och våga  argumentera för din lön! De år som du satsat på utbildning måste betala sig.

– Just nu ser vi faktiskt en ljusning på arbetsmarknaden och det är många som söker ingenjörer – inte minst i Norrbotten. En bra marknad driver förhoppningsvis också upp lönerna och jag hoppas att arbetsgivarna inte bara ropar efter arbetskraft utan också visar att de är beredda att satsa på de unga, nyutbildade.

Matchar jobbet din kompetens?

Camilla Frankelius förklarar att ingångslönen inte är att betrakta som en minimilön, men att den tillsammans med annan statistik är ett viktigt redskap för att förbereda sin löneförhandling. Samtidigt varnar hon för att söka jobb där man är överkvalificerad – är det verkligen en ingenjör man söker, eller handlar det snarare om ett teknikerjobb?

– Var noga med att jobbet du söker också matchar din kompetens. Bjud inte på mer kompetens än arbetsgivaren är beredd att betala för. Visst kan det vara bättre att ta ett jobb än att gå arbetslös, men det viktiga är att du fattar ett medvetet beslut kring vad du är beredd att gå med på, säger hon.

Ta hjälp att hitta rätt nivå

I jakten på det första jobbet är det förstås en mängd saker förutom lönen som är viktiga – arbetstider, arbetsuppgifter och förmåner. Men ingångslönen är viktig eftersom den sätter nivån för kommande lönerevisioner. Även om du blir lovad en extra lönerevision efter ett halvår så är det ingen garanti för att du faktiskt får en ökning av lönen just då, poängterar Camilla Frankelius.

– Kontakta vår rådgivning på Sveriges Ingenjörer eller hör av dig till de lokalt förtroendevalda. På så sätt underlättar det att komma in rätt i strukturen på just den arbetsplatsen. Ingångslönen kan vara lägre, men den kan ju också vara högre, påpekar hon.

Resonera kring jobbets innehåll

Att som nyexad argumentera för sin lön kan förstås vara tufft. Camilla Frankelius tipsar om att bygga upp sitt resonemang kring jobbets innehåll och vad du kan bidra med. Värdera också den kompetens du faktiskt har. Lyft fram de erfarenheter du har med dig från tidigare jobb, sommarjobb eller examensarbete och det du lärt dig under utbildningen.

Genom att ta reda på så mycket du kan om arbetet, arbetsplatsen och vad som förväntas av dig kan du också lägga fram ett välgrundat löneanspråk. Och var gärna den som lägger första budet.

– Var saklig, kom överens med dig själv om var din lägsta gräns går och lägg på så att du har en prutmån – då är risken mindre att du blir besviken.

1 kommentar

  • Kim Samuelsson

    Inom exempelvis flera LO-avtalsområden så räknas ingångslönen/lägstalönen per år upp med samma procentsats som avtalats i det fackliga avtalet.

    Borde inte den rekommenderade ingångslönen för civilingenjörer och högskoleingenjörer räknas upp åtminstone lika mycket?

    Dessutom, för flera LO-förbund så är den lägsta ingångslönen ett krav enligt det fackliga avtalet. Men inom SI är det bara en rekommendation.

    25 maj 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar