Träna luktsinnet hemma med ett datorspel

Ett vanligt symptom vid covid-19 är att luktsinnet försvinner eller förändras. Nu har en grupp forskare i Sverige utvecklat ett enkelt datorspel för doftträning. Den som har lite teknisk kompetens kan göra sitt eget.

Flera studier visar att 50–70 procent av de som insjuknar i covid-19 får en sämre förmåga att känna dofter. Omkring 50 procent förlorar luktsinnet helt (så kallad anosmi) medan 10–20 procent får nedsatt luktsinne.

Den behandling som vården erbjuder patienter som söker hjälp är doftträning.

– Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Han har tillsammans med flera forskare i Malmö och Stockholm tagit fram doftträningsapparaten Exerscent – utformat som ett datorspel. Den är resultatet av ett forskningsprojekt som startade för sex år sedan.

Johannes Nilsson, interaktionsdesigner, Malmö universitet

– Då kunde vi inte föreställa oss att intresset för doftträning skulle var så stort som de har blivit nu, säger Johannes Nilsson, interaktionsdesigner i projektet.

Samla poäng

Exerscent är inget avancerat spel utan en enkel digital spelplattform som kan öka motivationen när spelaren ser sin egen utveckling.

Spelet är utvecklat i spelplattformen Unity. För att spela behövs en rfid-läsare kopplad till datorn och 54 flaskor med dofter, var och en märkt med en rfid-tagg.

Spelaren väljer en av de 54 flaskorna, skannar rfid-taggen och får upp bilder på sex olika doftämnen på skärmen, varav en är den i flaskan. Spelet går ut på att samla poäng genom att känna igen dofterna. Några exempel på dofter i spelet är citron, apelsin, blåbär, björnbär, svamp, tryffel, cederträ, lakrits, klippt hö, läder och smör.

– Just de 54 doftaromerna sägs utgöra grunden för att identifiera vin. Dofterna är hämtade från doftsamlingar som vinentusiaster och sommelierer använder för att träna på att identifiera dofter, säger Johannes Nilsson.

Används i forskning

I dag finns Exerscent inte till försäljning. Forskarna kommer ta fram ett antal exemplar som ska användas i en studie. Resultaten från deltagarnas doftträning kommer att sparas i en databas där forskarna se hur ofta deltagarna har spelat, hur lång betänketid man har haft för att göra sina val och de framsteg man gör över tid. Kunskapen ska användas för att utveckla spelet ytterligare.

Doftproverna förvaras i mörka flaskor med en rfid-tagg. Rfid-läsaren är kopplad till datorn.

– Jämfört med mycket annat är doft långsamt. Det tar lite tid för hjärnan att känna igen en doft. Exerscent är ett långsamt spel och det går inte heller att spela för länge, säger Johannes Nilsson.

Behovet av doftträning finns inom fler områden är behandling av post-covidpatienter. Doft är också minnesdrivet och doftträning kan användas som minnesträning för personer med Alzheimer.

Doftträningsspel – DIY

För den som är intresserad av att bygga sitt eget spel för doftträning är konstruktionsfilen gratis att ladda ner. Instruktion och kod finns här.

– De 54 dofter som vi har använt kan man köpa från företag som säljer produkter för vinprovning, men man kan också köpa tomma behållare, programmera om mjukvaran och rfid-taggen, och välja sina egna dofter, säger Johannes Nilsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar