Olika beslut på teknikföretagen om distans eller kontor

Distans- och kontorsarbete
Foto: Getty images

Många arbetsgivare avvaktar med att besluta om hur man gör med distansarbete i höst. Samtidigt har en rad arbetsgivare bestämt sig. Här är en snabb genomgång av hur Getinge, Ericsson, KTH, Facebook med flera planerar.

Tetra pak i Lund kommer enligt en artikel i Dagens Nyheter att ha ett schema som anger vilka dagar som vilka medarbetare arbetar hemifrån respektive på kontoret. Men det är ännu inte bestämt när man ska börja tillämpa schemat, utan det bestäms först efter semestrarna.

På spelbolaget Massive i Malmö kommer de anställda att kunna distansarbeta max två dagar i veckan, men den som vill vara på kontoret på heltid får det. (DN)

Volvo cars har redan från juni öppnat för att fler tjänstemän ska vara på plats på kontoren med motiveringen att kreativitet och innovation görs bättre på plats. Men Volvo cars räknar ändå med att det blir mer distansarbete än före pandemin, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Också Scania inför en hybridform mellan kontor och distans, uppger Ekot som också rapporterar att Ericsson fortsätter med distansarbete året ut. Därefter kommer medarbetarna att arbeta ungefär halva tiden på distans.

Kommer att få välja

På medicinteknikbolaget Getinge får alla anställda välja om de vill arbeta på distans eller på kontoret, rapporterar Ekot (samma inslag som ovan).

Magnus Lundbäck, hållbarhetschef och personaldirektör på Getinge, säger till Ekot att man sett att det fungerar alldeles utmärkt att jobba på distans för mycket av det de jobbar med, och att man vill ge de anställda de bästa förutsättningarna både för att göra sitt arbete och för att hantera livspusslet.

Mer på plats på KTH från augusti

statliga myndigheter ska så många som möjligt jobba på distans till 15 september. Därefter blir det upp till varje myndighet att bestämma, uppger Ekot.

Men på KTH kommer man att jobba mer på plats redan den 15 augusti. Rektor Sigbrit Karlsson säger i en intervju på lärosätets sajt att universiteten har en så speciell situation och själva bäst gör den här bedömningen.

För anställda på KTH kommer det att gå att jobba på distans två dagar per vecka även framöver om man kommer överens om det med sin chef. Anledningen till den högre närvaron redan i augusti är att KTH behöver lägga extra jobb vid terminsstarten på de nya studenterna, som haft mycket distansundervisning under gymnasiet.

Helt på plats

Ett företag där alla jobbar på plats redan i dag är Octapharma som producerar plasmabaserade läkemedel. Där jobbar en ganska stor grupp medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

I början av pandemin fick de som kunde jobba på distans göra det, men efter en kortare tid togs den möjligheten bort, skriver tidningen Svensk Farmaci.

1–2 dagar på distans för konsultbolag

Innovationsföretagen har frågat sina medlemmar hur de ser på distansarbete efter pandemin. 178 arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag har svarat på enkäten. Av dem tror 73 procent att man kommer att jobba på distans en eller två dagar per vecka (32 procent en dags distansarbete per vecka och 41 procent tror på två dagar på distans per vecka).

Så gör IT-jättarna i USA

Computer Sweden har sammanställt hur några IT-jättar tänker göra i USA. Där framgår att:

Amazons medarbetare ska få jobba på distans två dagar per vecka. Detsamma gäller på Apple där det här tillämpas från september.

Facebooks riktlinjer gäller från 15 juni. De tänker låta anställda jobba mer på distans men kan komma att ändra lönen om man jobbar från en region med lägre kostnader. Riktlinjen är ändå att vara på kontoret åtminstone halva tiden.

IBM uppger att fullt vaccinerade medarbetare kan återgå till kontoret den 7 september, men uppger inte vad som gäller i övrigt.

I ytterligare en artikel rapporterar Computer Sweden att de amerikanska företagen, liksom i Sverige, skjuter fram återgången till kontoren på grund av deltavarianten av Covid-19.  De skriver också att Microsoft, Google och Facebook kräver att anställda ska vara fullt vaccinerade för att få komma till kontoren.

Karin Thorsell

Artikeln har uppdaterats.

5 kommentarer

  • Mattias

    Facebooks var ju bra… Kan man använda den motiveringen omvänt vid löneförhandling hos dem också att man bor dyr och därför behöver få mer i lön?
    Vill de få ner lönerna så får det nog flytta företaget till ett områden som det är billigare att bo i, en bonus är att företagets lokalhyror också kan bli lägre….

    08 juli 2021
  • Lars

    Företagen ser bara besparingar på kontorsyta, mindre kronor ut, men har inte ens gjort analysen av hur mycket mer lättfotade personalen kommer att bli när deras koppling till bolaget kommer att bli svagare. Kan jag sitta hemma och jobba åt X och ändå inte har ett fysiskt team att jobba ihop med utan bara ett virtuellt, då kan jan jag lika gärna jobba åt Y eller Z som har bättre villkor.

    08 juli 2021
  • Faye

    Unpopular opinion: Detta kommer leda till sämre sammanhållning/känsla av tillhörighet, mindre social aktivitet, mer oro, högre tal med mental ohälsa och lägre innovationstakt (då brainstorming face to face helt enkelt är oslagbart).

    Det som för 2 år sedan kallades för en ”förlorad generation” med unga som satt isolerade i källaren och som endast hade digitala interaktioner med människor är nu något som ska rullas ut på arbetsplatsen. Då var detta ett stort problem för individen och samhället, nu är det paketerat i ett privilegie-presentpapper. Företagen vädrar minskade kontorskostnader och man sväljer det med hull och hår för den romantiserade bilden av att sitta i sommarstugan och arbeta lite när man vill. Montesori-arbetsplats.

    30 juni 2021
  • Kim Samuelsson

    Frågan är hur de ska göra med kontorsplatserna? Hoppas verkligen inte att företagen får för sig att införa ”flexkontor” där man varje dag måste leta upp en fri plats, flytta all sin utrustning dit och montera upp den, och sedan flytta tillbaka utrustningen till något skåp när man lämnar kontoret på kvällen.

    Sjukt dåligt för sammanhållningen också om kollegorna i ens team är utspridda på kontoret på olika platser varje dag och man inte vet var man hittar dem.

    30 juni 2021
    • Mattias

      På de arbetsplatser jag har varit på så har man haft ”hemma-zoner” för respektive avdelning, dels för att man skall träffa sina kollegor och att andra skall kunna hitta en fysiskt.
      De jobb som kräver utrusning har man skapat permanenta platser för, på vissa platser personliga andra flex, beroende på verksamhet.

      För att det skall fungera bra så behövs det god tillgång på platser, dvs platsutnyttjande blir inte bättre än tidigare. Alla skall ju fortfarande få plats, helst så skall man ju inte behöva slösa tid på att leta efter en ledig plats heller.
      Det krävs i regel fler mötesrum, då man inte kan ta informella möten vid kontorsplatsen exempelvis. Även ”telefonhytter” där man kan tala ostört i telefon utan att störa andra.

      Om man är intresserad av att behålla personalen så skall man nog inte satsa på öppna kontorslandskap och flexkontor.
      Finns nog rätt många som skulle tycka att eget rum eller grupprum(med max 4 personer), är värt att få lite sämre lön för. De flesta tycker om att ha en yta som är deras egna.

      Min spontana känsla av att jobba i flex kontor med clean desk, känslan av att packa ihop sina saker för dagen eller för gott inte är så stor skillnad.

      08 juli 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt