Här är hunden välkommen på kontoret

Hunden Lukas kan numera hänga med husse Linus på jobbet. När Tre öppnar för återgång till kontoret är nämligen även hundar välkomna.

När mobiloperatören Tre nu öppnat för återgång till kontoret är också hundar välkomna. Det gör det möjligt för valpen Lukas att följa med sin husse på jobbet.

Lukas är en 6,5 månader gammal Flatcoated retriever. Hans husse Linus Lundkvist arbetar som java-utvecklare på Tre och har liksom många andra arbetat hemifrån under pandemin.

– Vi har haft en hund tidigare från samma kennel och har i flera år pratat om att ta en valp. Hemarbetet har definitivt gjort det lättare eftersom man får mer tid med sin hund när man är hemma på dagarna, berättar Linus Lundkvist.

Skrivbord samsas med hundsängar

Linus och Lukas är inte unika. Enligt Svenska Kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar ökat med 11 procent under 2020, den största ökningen under hela 2000-talet.

När återgången till arbetet nu är ett faktum kan det vara svårt att hitta lösningar för den nya familjemedlemmen. Enligt en undersökning som Agria gjort planerar nästan var femte hundägare att ta med sig hunden till jobbet.

Det är också anledningen till att Tre tänkt till kring hundarnas situation när de nu successivt planerar för återgång till kontoret. På bottenvåningen i Tres kontorsbyggnad i Johanneshov har företaget inrättat en hundzon där skrivbord och konferensrum samsas med vattenskålar och hundsängar.

– Vi gör det vi kan för att underlätta och för att det ska kännas roligt att komma tillbaka till 3Huset. Hundzonen är en del av det vi valt att kalla ”back to office boost”, säger Cecilia Eriksson, HR-direktör på Tre.

Glad och nyfiken valp

Totalt finns det plats för fem hundar i hundzonen och man bokar plats via kalendern. Linus Lundkvist berättar att det är lite väl spännande för Lukas som fortfarande är en valp att vara på kontoret – att jobba samtidigt funkar inte riktigt. Samtidigt får Lukas bra träning i att vara passiv, ligga still och inte reagera på andra hundar.

När Lukas blir äldre tror Linus Lundkvist att det blir betydligt lättare att ha med sig honom på jobbet.

– Det är ett kul initiativ och min särbo som är VA-projektör blev väldigt avundsjuk när hon fick höra om detta. Hon får inte inte alls ha med sig hunden på sitt jobb. Som mjukvaruutvecklare kommer jag att fortsätta jobba en hel del hemifrån, men för kortare möten på kontoret är det superskönt att det finns den här lösningen, säger han.

Ökar trivseln på jobbet

Det finns även andra fördelar med att det finns hundar på jobbet. Enligt Tre kan det minska stressen, inbjuda till sociala interaktioner och öka trivseln på arbetsplatsen.

Linus Lundkvist håller med om att hunden har en positiv effekt på arbetsklimatet.

– Det är många som jobbar här som älskar hundar, de skiner upp när de får se Lukas. Jag tror att det påverkar arbetet på ett bra sätt, säger Linus Lundkvist.

Anna Nyström

Borde hundar få vara på jobbet?

View Results

Loading ... Loading ...

2 kommentarer

  • Jonas Kristiansson

    Jag är uppvuxen med hund och förstår verkligen att de som har hund vill ha möjligheten att ta med hunden på kontoret – både för hundens och sin egen skull. Dock anser jag det vara helt förkastligt. Pälsdjursallergi kan vara allt från lite snuva eller klåda med exem till reaktioner som tillsammans med allvarlig astma är livshotande. Det är naturligtvis få som har den allvarligaste problembilden men för dem räcker det inte att ha hundarna i separata rum. Det kan vara tillräckligt med att personen ifråga går förbi rummet för att det ska bli en alkvarlig reaktion. Det här låter obegripligt och överdrivet för någon som inte känner till att pälsdjursallergi kan vara på det här sättet. För dem kan jag bara rekommendera att läsa på. Astma och allergiförbundet har mycket fakta i ämnet. För de med problematiken kan det innebära att enbart stressen av risken att få en allvarlig reaktion tvingar dem att jobba hemifrån. Så frågan är vems bästa man ska värna – hundägarna eller de med allvarlig pälsdjursallergi? För mig är svaret givet.

    14 oktober 2021
    • Jonna

      Tack Jonas! Exakt så. Jag behöver inte träffa hunden för att reagera. Alla rum den passerat är kontaminerade för mig. Entréer till exempel är omöjliga att undvika. De som är nära hundarna har mer allergen i kläderna och på händerna än de haft om de lämnat hunden hemma.

      Jag gillar att tre ändå tänkt på hundzoner, men enligt min uppfattning är hundarna snart med i fikarummet och vid kafferummet.

      14 oktober 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar