Förslag: Skriv in möjligheten att jobba på distans i avtalen

Distansarbete
Foto: Getty images

Slå fast i avtalen att det ska vara ökade möjligheter att jobba på distans även efter pandemin. Det är ett av förslagen till årets Ingenjörsfullmäktige. Andra förslag handlar om allt från medlemsavgiften till ett Ingenjörernas Hus i Göteborg.

Modellen att jobba hemifrån under pandemin har i många företag och organisationer fungerat alldeles utmärkt, skriver Anders C Johansson (för listan IT, Konsult och Innovation) i en av motionerna till Sveriges Ingenjörers fullmäktige i november.

Motioner trots udda år

I vanliga fall behandlar Ingenjörsfullmäktige motioner jämna år (2018, 2020, 2022), men på grund av pandemin och att fullmäktige inte träffades fysiskt 2020 så behandlar fullmäktige motioner även i år.

20 motioner som har kommit in i år och i början av november uttalar sig förbundsstyrelsen om motionerna. Sedan är det Ingenjörsfullmäktige den 21–23 november som röstar om vad som ska göras.

Här finns alla motioner att läsa. 

Men hur blir det framöver? Han pekar på olika orosmoln – som techbolag i USA som vill ge mindre lön till vissa som jobbar på distans. ”Jag tycker därför att Sveriges Ingenjörer noga ska följa utvecklingen … och arbeta aktivt för att distansarbete jämställs med arbete från arbetsplats/kontor även i framtiden”, skriver han.

För att det ska bli så föreslår Anders C Johansson att förbundet ska utreda effekterna av distansarbetet och sedan aktivt jobba för att förbättra skrivelserna i kollektivavtalen. Både så att möjligheterna att arbeta på distans ökar och för vad som gäller för att skapa en bra arbetsplats i hemmet.

Begränsa höjningen av medlemsavgiften

En annan motion, som har flest listor i fullmäktige bakom sig (se tabell längst ner) handlar om att ändra direktiven för förbundets budget.

– Vårt förslag är inget radikalt nytt, men vi har sett att budgetdirektivet börjat urvattnas. Vi vill se en budget i balans som inte innehåller något carte blanche för förbundsstyrelsen. Vi vill hellre ha en diskussion i fullmäktige om inriktningen i budgeten, säger Åke Holmqvist för listan Stockholm–Mälardalen.

I förslaget finns det med en skrivelse om att medlemsavgiften under ett år inte får höjas mer än 80 procent av löneökningarna året före. Är till exempel löneökningarna 2 procent får avgiften höjas som mest 1,6 procent.

– Det är viktigt att medlemsavgiften inte går i otakt med ingenjörernas löneökning, säger Åke Holmqvist.

Ytterligare en motion föreslår att förbundet inför en budgetberedning där ledamöter från fullmäktige ingår, så att fullmäktige får en mer aktiv roll i framtagandet av budgeten.

Tre motioner från Sveriges Ingenjörer på AB Volvo

Från ingenjörerna på AB Volvo har det kommit tre motioner. En av dem föreslår att Sveriges Ingenjörer utöver sitt näringspolitiska program behöver ett specifikt program för industrin. Den skulle ta upp frågor som är grundläggande för industrins pågående gröna och digitala omställning, som behovet av infrastruktursatsningar och påverkan av den fjärde industriella revolutionen – med IoT, AI och robotteknik.

Ett annat förslag tar upp att lärare på högskolan behöver mer utbildning i pedagogik, för att öka kvaliteten och på så sätt öka andelen utexaminerade på ingenjörsutbildningarna. Högskolelärarna behöver i dag 15 högskolepoäng i pedagogik, jämfört med 60 för grundskole- och gymnasielärare.

Det tredje förslaget handlar om att skapa fler möjligheter för yrkesverksamma ingenjörer att öka sin kompetens inom miljö- och klimatområdet. Det kan till exempel vara genom utbytesprogram mellan företag, branscher och länder.

Stöd till förtroendevalda

Trakasserier av förtroendevalda är ämnet i en annan motion. Här borde förbundet ge mer stöd.

– Trakasserierna kan vara att inte få så hög löneökning eller att man får indirekta hot. Förbundet behöver ta det här på allvar och se ”Vad kan vi göra?”, säger Alice Halldin, för Sveriges Ingenjörer Västmanland, som är en av dem som står bakom förslaget.

Att också skyddsombud behöver starkare stöd tas upp i en annan motion som Ingenjören skrivit om tidigare.

Läs om den här ”Skyddsombuden riskerar att hamna i kläm”

Styrelserepresentanter och chefer

I två motioner från Björn Nyström, för Ingenjörer för ett hållbart samhälle, föreslår han dels att Sveriges Ingenjörer borde ha ännu bättre stöd än i dag till medlemmar som är chefer.

Dels lyfter han fram att många börsnoterade företag inte har någon arbetstagarrepresentant i sin bolagsstyrelse. Anledningen är ofta att det inte finns något akademikerfack där.

Hans förslag är att Sveriges Ingenjörer ska satsa på att starta föreningar och klubbar just i de här företagen för att också få in personer i bolagsstyrelsen.

Ingenjörernas Hus i Göteborg och profilprodukter

Det har också kommit in ett förslag om att Sveriges Ingenjörers medlemmar ska kunna köpa hållbara och kvalitativa produkter med förbundets logga via en webbshop. De ”kan med fördel vara unika och sticka ut för att skapa extra intresse och stolthet över förbundet man är medlem i”, skriver Elisabeth Gårdbäck och Johan Tärbo.

Per Tore Eidsvik vill i sin tur att det ska startas ett lokalt Ingenjörernas Hus i Göteborg – en fast lokal för att ordna aktiviteter. I huset skulle det också finnas personal som kan stötta medlemmar och lokalfackliga. Han pekar på det norska ingenjörsfacket Tekna som har en fast lokal i Oslo och enbart där ordnar fler aktiviteter än Sveriges Ingenjörer i hela Sverige. Faller satsningen väl ut borde den spridas till fler delar av landet.

Ytterligare en motion, från bland andra Bertil Nordqvist, vill se ett större grepp på verksamheten i Sveriges Ingenjörers distrikt. Vad ska inriktningen vara på fem års sikt? Ska man satsa på digitala möten eller inte? I motionen föreslås också att distrikten ska kunna verka som samarbetsforum mellan akademikerföreningar. Dessutom att medlemmar ska vara friare än i dag att välja vilket distrikt de ska tillhöra.

Läs också tidigare artikel om motioner för att höja ingenjörslönerna.

Du hittar alla motionerna här. De motioner som nämns i artikeln är:

Motion Undertecknad av Valkorporation/lista
Införande av budgetberedning Björn Nyström Ingenjörer för ett hållbart samhälle
Ökat engagemang och aktivitet ger bättre representativitet (arbetstagarrepresentant i bolagsstyrelser) Björn Nyström Ingenjörer för ett hållbart samhälle
Tydligare chefsfokus Björn Nyström Ingenjörer för ett hållbart samhälle
Trakasserier av förtroendevalda Alice Halldin, Carl-Fredrik Lindberg,
Bertil Nordqvist
Sveriges Ingenjörer Västmanland, Ingenjörer för ett hållbart samhälle, Erfarna Civilingenjörer
Säkra förtroendevaldas psykosociala arbetsro och arbetsmiljö (skyddsombud) Mats Garsten
Industripolitiskt program Mari Larsson Sveriges Ingenjörer AB Volvo
Kvalitet i ingenjörsutbildningen pedagogik Berndt Forssell Sveriges Ingenjörer AB Volvo
Utbyte inom miljö och klimat Katarina Strid Sveriges Ingenjörer AB Volvo
Komma närmare medlemmen (Ingenjörernas Hus i Göteborg) Per Tore Eidsvik Sveriges Ingenjörer Väst
Profilprodukter webbutik Elisabeth Gårdbäck,
Johan Tärbo
Sveriges Ingenjörer Väst
Budgetdirektiv Björn Nyström, Åke Holmqvist, Johan Ingberg, Karin Stihl Ingenjörer för ett hållbart samhälle, Sveriges Ingenjörer Västmanland, Stockholm-Mälardalen,
Sveriges Ingenjörer Norr,
Klöver dam – Kvinnligt nätverk,
ABB-ingenjörerna,
Erfarna Civilingenjörer
Om distrikten Alice Halldin, Bertil Nordqvist, Åke Holmqvist, David Lindgren Sveriges Ingenjörer Västmanland, Erfarna Civilingenjörer,
Stockholm-Mälardalen
Distansarbete Anders C Johansson IT konsult & innovation

1 kommentar

  • Henrik

    Bra Anders C Johansson!

    Det är helt galet att arbetsgivare i många fall nu tvingar tillbaka sina anställda. Win-win med fördel arbetsgivaren iom distansarbete. I en fungerande uppsättning borde den distansarbetande få EXTRA i lön i den besparing i kontorsplats det innebär. Knäpp situation idag med många omogna företag därute. Är det cheferna månne som är rädda om sina jobb – egentligen? Eller behöver de bara fortbildning i sitt ledarskap?

    14 oktober 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt