Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Fackligt Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 17 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Ingenjörsvalet genomförs vart fjärde år. Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer får rösta på en lista och kandidat som de vill ska sitta i Ingenjörsfullmäktige – alltså i förbundets högsta beslutande organ som fattar beslut om vad Sveriges Ingenjörer ska tycka och driva för frågor.

I år är det dags igen för Ingenjörsval. Det genomförs den 28 mars–30 april och nu kan listor – motsvarande partier i riksdagen – registrera sig för att ställa upp.

Hittills har 17 listor gjort det. Tre är nya: Chefer & Ledarskap, Ingenjörer i välfärden och Sveriges Ingenjörer Sandvik.

Registrerade listor hittills

 • Chefer & Ledarskap
 • Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
 • Ericssonlistan
 • Erfarna Ingenjörer
 • Ingenjörer för ett hållbart samhälle
 • Ingenjörer i Staten
 • Ingenjörer i välfärden
 • IT- Konsult & Innovation
 • Klöver dam – Kvinnligt nätverk
 • Mer pang för pengarna
 • Saablistan
 • Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer
 • Sveriges Ingenjörer AB Volvo
 • Sveriges Ingenjörer i Norr
 • Sveriges Ingenjörer i Väst
 • Sveriges Ingenjörer Sandvik
 • Sveriges Ingenjörer Syd

En lista är ”halvny” – en sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland som bildat Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna.

Av de listor som suttit i Ingenjörsfullmäktige den gångna mandatperioden så är det 13 som registrerat sig hittills (se faktaruta) och Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare Elisabeth Arbin tror att det kommer att bli ytterligare några listor som registrerar sig fram till den 15 februari.

Hon hoppas att det kommer att finnas så många olika listor att alla medlemmar känner att det finns någon lista som företräder dem.

– Det är snyggt att vårt förbund har direkt medlemsdemokrati. Då är det viktigt att det känns att här finns någon som jag kan rösta på.

Enskilda ingenjörer kan ansluta till en lista

För medlemmar som skulle vilja engagera sig i Ingenjörsfullmäktige men inte själva vill starta en lista så går det att kandidera på någon av de listor som finns. Eftersom nomineringen är öppen nu så kan också nya listor tillkomma utöver dem som nämns här.

Om man vill kandidera så rekommenderar Elisabeth Arbin att man hör av sig till den som är listansvarig. (Kontaktuppgifter finns på respektive lista på Assembly voting.)

– Ofta tycker listorna att det är härligt med det engagemang som finns.

Även för kandidater är det den 15 februari som är deadline för att registrera sig.

Själva Ingenjörsvalet startar sedan den 28 mars genom att alla medlemmar får ett mejl från Assembly voting med länk till röstningen. I år skänker Sveriges Ingenjörer 10 kronor till Ingenjörer utan gränser för varje person som röstar.

Så här har fördelningen i Ingenjörsfullmäktige sett ut den gångna mandatperioden, 2018–2021 (sorterat efter antal mandat):

Lista Mandat
Ericssonlistan – The Ericsson list 9
Klöver Dam – kvinnligt nätverk 7
Mera pang för pengarna (Ingenjörerna på Volvo Cars) 7
Sveriges Ingenjörer i Väst 6
Sveriges Ingenjörer Syd 6
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 5
Sveriges Ingenjörer Norr 5
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 4
Universitet och högskolor – för Sverige som kunskapsnation 4
Ökat lokalt inflytande (Ingenjörerna på Scania) 4
Ingenjörer i Staten 3
Saab-listan 3
Stockholm-Mälardalen 3
ABB-ingenjörerna 2
Erfarna Civilingenjörer 2
IT- Konsult & Innovation 2
Samhällsbyggarlistan 2
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 2
Vattenfall 2
Jönköpingslistan 1
Sveriges Ingenjörer Västmanland 1
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1
Summa: 81

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA