Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Fackligt Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

Hittills: 17 listor ställer upp i Ingenjörsvalet

I vår är det val till Ingenjörsfullmäktige och den 15 februari är det deadline för att registrera listor till valet. Hittills har 17 listor anmält sig och nu kan enskilda ingenjörer också ställa upp i valet. 

Ingenjörsvalet genomförs vart fjärde år. Alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer får rösta på en lista och kandidat som de vill ska sitta i Ingenjörsfullmäktige – alltså i förbundets högsta beslutande organ som fattar beslut om vad Sveriges Ingenjörer ska tycka och driva för frågor.

I år är det dags igen för Ingenjörsval. Det genomförs den 28 mars–30 april och nu kan listor – motsvarande partier i riksdagen – registrera sig för att ställa upp.

Hittills har 17 listor gjort det. Tre är nya: Chefer & Ledarskap, Ingenjörer i välfärden och Sveriges Ingenjörer Sandvik.

Registrerade listor hittills

 • Chefer & Ledarskap
 • Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
 • Ericssonlistan
 • Erfarna Ingenjörer
 • Ingenjörer för ett hållbart samhälle
 • Ingenjörer i Staten
 • Ingenjörer i välfärden
 • IT- Konsult & Innovation
 • Klöver dam – Kvinnligt nätverk
 • Mer pang för pengarna
 • Saablistan
 • Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer
 • Sveriges Ingenjörer AB Volvo
 • Sveriges Ingenjörer i Norr
 • Sveriges Ingenjörer i Väst
 • Sveriges Ingenjörer Sandvik
 • Sveriges Ingenjörer Syd

En lista är ”halvny” – en sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland som bildat Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna.

Av de listor som suttit i Ingenjörsfullmäktige den gångna mandatperioden så är det 13 som registrerat sig hittills (se faktaruta) och Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare Elisabeth Arbin tror att det kommer att bli ytterligare några listor som registrerar sig fram till den 15 februari.

Hon hoppas att det kommer att finnas så många olika listor att alla medlemmar känner att det finns någon lista som företräder dem.

– Det är snyggt att vårt förbund har direkt medlemsdemokrati. Då är det viktigt att det känns att här finns någon som jag kan rösta på.

Enskilda ingenjörer kan ansluta till en lista

För medlemmar som skulle vilja engagera sig i Ingenjörsfullmäktige men inte själva vill starta en lista så går det att kandidera på någon av de listor som finns. Eftersom nomineringen är öppen nu så kan också nya listor tillkomma utöver dem som nämns här.

Om man vill kandidera så rekommenderar Elisabeth Arbin att man hör av sig till den som är listansvarig. (Kontaktuppgifter finns på respektive lista på Assembly voting.)

– Ofta tycker listorna att det är härligt med det engagemang som finns.

Även för kandidater är det den 15 februari som är deadline för att registrera sig.

Själva Ingenjörsvalet startar sedan den 28 mars genom att alla medlemmar får ett mejl från Assembly voting med länk till röstningen. I år skänker Sveriges Ingenjörer 10 kronor till Ingenjörer utan gränser för varje person som röstar.

Så här har fördelningen i Ingenjörsfullmäktige sett ut den gångna mandatperioden, 2018–2021 (sorterat efter antal mandat):

Lista Mandat
Ericssonlistan – The Ericsson list 9
Klöver Dam – kvinnligt nätverk 7
Mera pang för pengarna (Ingenjörerna på Volvo Cars) 7
Sveriges Ingenjörer i Väst 6
Sveriges Ingenjörer Syd 6
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 5
Sveriges Ingenjörer Norr 5
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 4
Universitet och högskolor – för Sverige som kunskapsnation 4
Ökat lokalt inflytande (Ingenjörerna på Scania) 4
Ingenjörer i Staten 3
Saab-listan 3
Stockholm-Mälardalen 3
ABB-ingenjörerna 2
Erfarna Civilingenjörer 2
IT- Konsult & Innovation 2
Samhällsbyggarlistan 2
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 2
Vattenfall 2
Jönköpingslistan 1
Sveriges Ingenjörer Västmanland 1
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1
Summa: 81

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA