Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Kan arbetsgivare kräva privat försäkring för distansarbete?

Kan arbetsgivare kräva privat försäkring för distansarbete?

I arbetsskadeförsäkringen som ingår i kollektivavtalen finns en oklarhet kring skador som kan uppstå när man jobbar hemma. Kan arbetsgivare därför kräva att anställda som arbetar på distans har en privat olycksfallsförsäkring?

Alla medarbetare på företag med kollektivavtal har en arbetsskadeförsäkring som ska täcka arbetsskador i hemmet. Men du behöver visa att skadan har ett samband med arbetet.

Om man exempelvis häller varmt kaffe över handen eller snubblar i en trappa på kontoret är det en arbetsskada. Inträffar samma sak när man arbetar hemifrån är situationen mer oklar.

Orimligt krav

Sveriges Ingenjörer har fått signaler om att det förekommer att chefer kräver privata olycksfallsförsäkringar för medarbetare som vill arbeta på distans.

Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer, säger att ett sådant krav både är orimligt och befängt.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer

– Varje privat olycksfallsförsäkring har olika villkor kring skador och ersättningar. Det innebär att företag skulle behöva granska och ”godkänna” de privata försäkringarna för att veta vilket skydd medarbetarna har.

Frågor kring oklarheter

Att det finns oklarheter när det gäller skador i hemmet i den arbetsskadeförsäkring som ingår i kollektivavtalet är ett problem menar Magnus Skagerfält. Det har också lett till många frågor både från medarbetare och företag kring vad som gäller.

– Det saknas en aktör som har ansvar för rådgivning kring skillnaderna mellan kollektivavtalens arbetsskadeförsäkring och privata olycksfallsförsäkringar, säger han.

Därför välkomnar Sveriges Ingenjörer den utredning som regeringen nyligen har tillsatt för att se över arbetsskadeförsäkringens skydd vid arbete i hemmet och på andra platser. Utredningen ska vara klar den första augusti 2023.

Magnus Skagerfälts förhoppning är att utredningen lämnar förslag för att ge ett bättre försäkringsskydd vid arbetsskada som sker vid distansarbete.

– Med det oklara läget just nu är den bästa lösningen att arbetsgivare tar sitt ansvar och erbjuder en gruppolycksfallsförsäkring för de medarbetare som arbetar på distans.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA