Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

När en ingenjör på Försäkringskassan ville hjälpa sin sjuka hustru ansågs det handla om en otillåten bisyssla. Sveriges Ingenjörer valde då att stämma myndigheten. Nu har ärendet fått en lösning.

Mannen jobbar som systemutvecklare på Försäkringskassan. Hans fru lider av en kronisk sjukdom och har stora smärtor, vilket gör att hon sover stora delar av dygnet.

Mannen har hela tiden varit öppen med sin chef om situationen och att han är ett viktigt stöd för sin fru i hennes sjukdom och kontakter med bland annat Försäkringskassan.

Skrev på en fullmakt

Men det var när han skrev på en fullmakt att han kan agera som ombud för sin fru som Försäkringskassans interna system slog larm. Fullmakten ger honom möjlighet att ta del av handlingar från Försäkringskassan och kommunicera med myndigheten rörande sin frus ärende.

Även om det bara handlade om att sköta post och telefonsamtal, ansågs det som en förtroendeskadlig bisyssla. Försäkringskassan menar att hans roll som ombud ”skapar osäkerhet om medarbetarens roll, saklighet, opartiskhet i arbetet och måste generellt anses otillåtet ur förtroendesynpunkt”.

– Det var här vi reagerade. Att stötta sin sjuka hustru är en del av privatlivet och vi kan inte se att det är en bisyssla i egentlig mening, förklarar Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Valde att stämma staten

Eftersom systemutvecklaren jobbar med IT handlägger han inte heller några ärenden som rör sjukpenning. Det finns med andra ord inga beröringspunkter mellan systemutvecklarens arbetsuppgifter och hans uppdrag att stötta sin hustru som kan utgöra någon risk för förtroendeskada.

Sveriges Ingenjörer valde därför att stämma Arbetsgivarverket (formellt riktas stämningen mot staten) för Försäkringskassans beslut. Eftersom de lokala tvisteförhandlingarna fortfarande pågick yrkade de på ett interimistiskt beslut från Arbetsdomstolen att upphäva myndighetens beslut till dess att slutlig prövning har skett.

Ändrade sitt beslut

Detta verkar ha fått effekt. Förra veckan meddelade Försäkringskassan att de upphäver beslutet om otillåten bisyssla. För systemutvecklaren innebär det att han kan fortsätta stötta sin fru i kontakterna med Försäkringskassan.

– Försäkringskassan ändrade sitt beslut, vilket gör att vi nu återkallar vår talan i domstol. Därför blir det inte heller någon dom i ärendet, säger Jenny Rosenbaum.

Samma sak kan hända igen

Jenny Rosenbaum är nöjd med utgången. Däremot ifrågasätter hon Försäkringskassans generella riktlinjer kring bisyssla och konstaterar att det hade varit bättre med ett principiellt beslut kring den här typen av ärenden.

Fackförbundet Akavia drev ett liknande ärende förra året, även då ändrade sig Försäkringskassan och upphävde beslutet att förbjuda bisysslan.

– För vår medlem slutade det bra, tack vare snabb hjälp från facket. Men för en annan person skulle detta kunna hända igen, konstaterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA