Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

Ingenjör på Försäkringskassan fick inte vara ombud för sin sjuka fru

När en ingenjör på Försäkringskassan ville hjälpa sin sjuka hustru ansågs det handla om en otillåten bisyssla. Sveriges Ingenjörer valde då att stämma myndigheten. Nu har ärendet fått en lösning.

Mannen jobbar som systemutvecklare på Försäkringskassan. Hans fru lider av en kronisk sjukdom och har stora smärtor, vilket gör att hon sover stora delar av dygnet.

Mannen har hela tiden varit öppen med sin chef om situationen och att han är ett viktigt stöd för sin fru i hennes sjukdom och kontakter med bland annat Försäkringskassan.

Skrev på en fullmakt

Men det var när han skrev på en fullmakt att han kan agera som ombud för sin fru som Försäkringskassans interna system slog larm. Fullmakten ger honom möjlighet att ta del av handlingar från Försäkringskassan och kommunicera med myndigheten rörande sin frus ärende.

Även om det bara handlade om att sköta post och telefonsamtal, ansågs det som en förtroendeskadlig bisyssla. Försäkringskassan menar att hans roll som ombud ”skapar osäkerhet om medarbetarens roll, saklighet, opartiskhet i arbetet och måste generellt anses otillåtet ur förtroendesynpunkt”.

– Det var här vi reagerade. Att stötta sin sjuka hustru är en del av privatlivet och vi kan inte se att det är en bisyssla i egentlig mening, förklarar Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Valde att stämma staten

Eftersom systemutvecklaren jobbar med IT handlägger han inte heller några ärenden som rör sjukpenning. Det finns med andra ord inga beröringspunkter mellan systemutvecklarens arbetsuppgifter och hans uppdrag att stötta sin hustru som kan utgöra någon risk för förtroendeskada.

Sveriges Ingenjörer valde därför att stämma Arbetsgivarverket (formellt riktas stämningen mot staten) för Försäkringskassans beslut. Eftersom de lokala tvisteförhandlingarna fortfarande pågick yrkade de på ett interimistiskt beslut från Arbetsdomstolen att upphäva myndighetens beslut till dess att slutlig prövning har skett.

Ändrade sitt beslut

Detta verkar ha fått effekt. Förra veckan meddelade Försäkringskassan att de upphäver beslutet om otillåten bisyssla. För systemutvecklaren innebär det att han kan fortsätta stötta sin fru i kontakterna med Försäkringskassan.

– Försäkringskassan ändrade sitt beslut, vilket gör att vi nu återkallar vår talan i domstol. Därför blir det inte heller någon dom i ärendet, säger Jenny Rosenbaum.

Samma sak kan hända igen

Jenny Rosenbaum är nöjd med utgången. Däremot ifrågasätter hon Försäkringskassans generella riktlinjer kring bisyssla och konstaterar att det hade varit bättre med ett principiellt beslut kring den här typen av ärenden.

Fackförbundet Akavia drev ett liknande ärende förra året, även då ändrade sig Försäkringskassan och upphävde beslutet att förbjuda bisysslan.

– För vår medlem slutade det bra, tack vare snabb hjälp från facket. Men för en annan person skulle detta kunna hända igen, konstaterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA