Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Forskning & utbildning KTH sätter upp opera i reaktorhallen

KTH sätter upp opera i reaktorhallen

Forskningsreaktorn R1 var Sveriges första kärnreaktor, i drift på KTH:s campus 1954–1970. Men nu används den som scen och i december sätter KTH upp en opera där, baserad på en bok av fysikpristagaren Hannes Alfvén.

Efter andra världskriget bildades Atomkommittén. Den skulle bland annat klarlägga hur den svenska atomkärnforskningen skulle organiseras. Det resulterade i en forskningsreaktor 25 meter under markytan på Drottning Kristinas väg vid KTH.

Reaktorn var i drift i ungefär 16 år och revs 1982 och blev ett par år senare friklassad av Strålskyddsinstitutet, eftersom den uppmätta strålningen då låg under tillämpliga gränsvärden.

Sedan dess har hallen använts bland annat som scen åt Cullbergbaletten och för ett antal TEDxKTH talks.

Se historik om reaktorhallen på KTH:s sajt. 

Människan och AI

Och nu är det dags för en specialskriven opera att spelas upp i reaktorhallen: ”The tale of the Great Computing Machine”, baserad på boken ”Sagan om den Stora datamaskinen” av Hannes Alfvén – professor vid KTH, Nobelpristagare i fysik 1970 och medlem av Atomkommittén som låg bakom reaktorhallen.

Hannes Alfvéns bok utspelar sig i en framtid där människans betydelse reducerats till ett evolutionärt steg på vägen mot en vis och allvetande dator.

– Man kan tänka som att operan och boken handlar om människans ansvar inför det man skapar och att tänka längre än bara ”vilken ball grej, vi fortsätter”, säger Carl Unander-Scharin i en filmad intervju på KTH:s sajt om operan.

Se filmen här, längd 3:43.

Carl Unander-Scharin är konstnärlig ledare för operan tillsammans med Åsa Unander-Scharin. Han har själv doktorerat på KTH i ett samarbete med Operahögskolan i Stockholm och har också haft en gästprofessur på KTH i ämnet ”Opera och Teknik”. Åsa Unander-Scharin är koreograf och professor i Musikalisk gestaltning vid Luleå Tekniska Universitet. Hon disputerade på avhandlingen ”Mänsklig Mekanik och Besjälade Maskiner”.

De konstaterar i intervjufilmen att de använder mycket ny teknik i föreställningen.

– Bland annat har vi kopplat upp oss mot den biograforgel som finns här nere i reaktorhallen och gjort så att man med specialdesignade ringar på händerna kan spela på olika pipor, register och ljudeffekter, så det blir som ett instrument man spelar på i luften, säger Åsa Unander-Scharin.

Operan kommer att uppföras under två veckor i december och är ett samarbete mellan KTH och Stiftelsen Vadstena-Akademien.

Mer information om föreställningen och biljetter finns på kth.se/thetale.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA