Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Som student kan maten vara en utmaning. I en ny kokbok delar 16 studenter med sig av sina favoritrecept från världens alla hörn. Oscar Bäckström, ingenjörsstudent på KTH, är en av dem.

Det är Stockholms studentbostäder som tagit initiativet till boken. I deras bostäder delar nästan 4 000 studenter kök och lagar mat med varandra.

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken nappade Oscar Bäckström direkt och skickade in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

– Under pandemin har vi ju inte kunnat resa och för mig har matlagning blivit ett sätt att resa bort i tanken. Jag tycker det är kul och avslappnande att laga mat, berättar han.

Har inte hittat peruansk majs

Oscar Bäckström läser sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet på KTH, med inriktning på medieteknik. Intresset för matlagning har vuxit fram under studietiden. Han gillar att laga mat från grunden och lägger gärna tid på matlagningen.

Receptet som Oscar Bäckström skickade in blev också ett av de 16 recept som kom med i boken. Själv är han från Göteborg, men har sin släkt i Peru och har varit där flera gånger. Han hoppas kunna besöka landet igen så fort det blir tillfälle att resa.

Community cookbook

Kokbok skapad av studenter som bor hos Stockholms studentbostäder.

Innehåller 16 recept, alltifrån paella och ceviche till indisk curry och köfte.

Syftet med kokboken är att inspirera till möten mellan studenter.

Hela kokboken hittar du här.

– Jag har jobbat en del med att förfina rätten och utveckla den så att den blir så lik originalet som möjligt. Vi har ju inte riktigt samma råvaror i Sverige. Jag använder exempelvis torsk istället för den fisk de har i Peru. Jag har inte heller hittat peruanskt majs, choclo, i Sverige så jag har ersatt det med majsen som finns i matbutikerna här i Sverige.

Härlig blandning från hela världen

Kokboken som heter Community cookbook innehåller en stor blandning av recept, allt från soppor och förrätter till huvudrätter, bakverk och efterrätter. Medverkar i boken gör både utbytesstudenter och svenska studenter med anknytning till andra länder.

Utöver recepten innehåller kokboken även kortare berättelser kring varje maträtt där studenterna berättar om själva receptet och sin matlagning. Det framgår även om receptet är vegetariskt, kryddstarkt eller om det går att frysa in.

– Det var extremt roligt att få komma med i kokboken. Den innehåller en härlig blandning av recept från hela världen och vi har pratat om att kunna träffas längre fram och bjuda varandra på våra rätter, berättar Oscar Bäckström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA