Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Studenter skapar kokbok med recept från hela världen

Som student kan maten vara en utmaning. I en ny kokbok delar 16 studenter med sig av sina favoritrecept från världens alla hörn. Oscar Bäckström, ingenjörsstudent på KTH, är en av dem.

Det är Stockholms studentbostäder som tagit initiativet till boken. I deras bostäder delar nästan 4 000 studenter kök och lagar mat med varandra.

När Stockholms studentbostäder efterlyste recept till den nya kokboken nappade Oscar Bäckström direkt och skickade in sin variant av Perus nationalrätt ceviche de pescado.

– Under pandemin har vi ju inte kunnat resa och för mig har matlagning blivit ett sätt att resa bort i tanken. Jag tycker det är kul och avslappnande att laga mat, berättar han.

Har inte hittat peruansk majs

Oscar Bäckström läser sitt tredje år på civilingenjörsprogrammet på KTH, med inriktning på medieteknik. Intresset för matlagning har vuxit fram under studietiden. Han gillar att laga mat från grunden och lägger gärna tid på matlagningen.

Receptet som Oscar Bäckström skickade in blev också ett av de 16 recept som kom med i boken. Själv är han från Göteborg, men har sin släkt i Peru och har varit där flera gånger. Han hoppas kunna besöka landet igen så fort det blir tillfälle att resa.

Community cookbook

Kokbok skapad av studenter som bor hos Stockholms studentbostäder.

Innehåller 16 recept, alltifrån paella och ceviche till indisk curry och köfte.

Syftet med kokboken är att inspirera till möten mellan studenter.

Hela kokboken hittar du här.

– Jag har jobbat en del med att förfina rätten och utveckla den så att den blir så lik originalet som möjligt. Vi har ju inte riktigt samma råvaror i Sverige. Jag använder exempelvis torsk istället för den fisk de har i Peru. Jag har inte heller hittat peruanskt majs, choclo, i Sverige så jag har ersatt det med majsen som finns i matbutikerna här i Sverige.

Härlig blandning från hela världen

Kokboken som heter Community cookbook innehåller en stor blandning av recept, allt från soppor och förrätter till huvudrätter, bakverk och efterrätter. Medverkar i boken gör både utbytesstudenter och svenska studenter med anknytning till andra länder.

Utöver recepten innehåller kokboken även kortare berättelser kring varje maträtt där studenterna berättar om själva receptet och sin matlagning. Det framgår även om receptet är vegetariskt, kryddstarkt eller om det går att frysa in.

– Det var extremt roligt att få komma med i kokboken. Den innehåller en härlig blandning av recept från hela världen och vi har pratat om att kunna träffas längre fram och bjuda varandra på våra rätter, berättar Oscar Bäckström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA