Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Fackligt Facken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Facken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Svenska och internationella fack fördömer den ryska invasionen av Ukraina. Samtidigt vädjar sammanslutningen för ukrainska ingenjörer om stöd för sitt land.  

I torsdags den 24 februari, efter att Ryssland startat krig mot Ukraina, gick de svenska fackliga centralorganisationerna Saco (där Sveriges Ingenjörer ingår), LO och TCO ut gemensamt och starkt fördömde invasionen.

”Ryssland startar nu ett krig i strid med FN och världssamfundets rättsliga principer. Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”, skriver de.

De är också kritiska mot den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella och grupper, bland annat fackligt aktiva, i Ryssland, Ukraina och Belarus.

Omodernt att behöva ta till vapen

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand betecknar situationen som jättetuff.

– Det är så otroligt sorgligt att vi sitter här 2022 och har en väpnad konflikt i Europa. Det känns så omodernt att över huvud taget komma till en situation där man behöver ta till vapen. Det är ett misslyckande varje gång och vad gäller Ukraina så är det så oprovocerat, säger hon.

Ukrainare med i Europaingenjörerna

I Feani, som är den europeiska sammanslutningen för ingenjörer (Fédération Européenne d’Associations Nationales d’Ingénieurs, också kallat Engineers Europe), ingår ukrainska Union of Scientific and Engineering Associations of Ukraine.

Det var länge tyst från deras representant Nikolai Kirjukhin, men i måndags, 28 februari, hörde han av sig till Feanis generalsekreterare Dirk Bochars. Ulrika Lindstrand berättar att han inte säger så mycket om hur han själv har det men att det han lyfter fram som det största problemet är det humanitära.

– Det är ont om mat, och man vet inte hur mattransporterna ser ut. Många försöker fly och det är ont om skyddsrum. Han vädjar att vi som fackliga representanter ska be våra regeringar om support för Ukraina.

Också Feanis ryska medlemsorganisationen uttrycker förtvivlan – att det är en situation de varken försvarar eller önskar.

Stoppa desinformation och bidra med humanitär hjälp

Saco, TCO och LO uppmanar i sitt uttalande alla demokratiska aktörer att bidra till att stoppa desinformation som sprids av den ryska regimen. Det är också något som Ulrika Lindstrand trycker på.

– Var och en behöver ta ansvar för att hålla sig informerad och fundera var man hämtar information från och vad man sprider. Och kan man bidra till humanitär hjälp så vill jag uppmuntra alla att göra det, säger hon.

Vad kan facken göra i det här läget?  

– Arbetar man i företag som har anställda i Ukraina finns möjlighet att som fackligt aktiv ta del av information och vara delaktig i beslut som fattas kring det. Det är också viktigt att stå upp för demokrati och demokratiska processer, och som fackligt aktiva är vi bärare av det.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA