Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Fackligt Facken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Facken fördömer invasionen – ”Sorgligt och omodernt att behöva ta till vapen”

Svenska och internationella fack fördömer den ryska invasionen av Ukraina. Samtidigt vädjar sammanslutningen för ukrainska ingenjörer om stöd för sitt land.  

I torsdags den 24 februari, efter att Ryssland startat krig mot Ukraina, gick de svenska fackliga centralorganisationerna Saco (där Sveriges Ingenjörer ingår), LO och TCO ut gemensamt och starkt fördömde invasionen.

”Ryssland startar nu ett krig i strid med FN och världssamfundets rättsliga principer. Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”, skriver de.

De är också kritiska mot den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella och grupper, bland annat fackligt aktiva, i Ryssland, Ukraina och Belarus.

Omodernt att behöva ta till vapen

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand betecknar situationen som jättetuff.

– Det är så otroligt sorgligt att vi sitter här 2022 och har en väpnad konflikt i Europa. Det känns så omodernt att över huvud taget komma till en situation där man behöver ta till vapen. Det är ett misslyckande varje gång och vad gäller Ukraina så är det så oprovocerat, säger hon.

Ukrainare med i Europaingenjörerna

I Feani, som är den europeiska sammanslutningen för ingenjörer (Fédération Européenne d’Associations Nationales d’Ingénieurs, också kallat Engineers Europe), ingår ukrainska Union of Scientific and Engineering Associations of Ukraine.

Det var länge tyst från deras representant Nikolai Kirjukhin, men i måndags, 28 februari, hörde han av sig till Feanis generalsekreterare Dirk Bochars. Ulrika Lindstrand berättar att han inte säger så mycket om hur han själv har det men att det han lyfter fram som det största problemet är det humanitära.

– Det är ont om mat, och man vet inte hur mattransporterna ser ut. Många försöker fly och det är ont om skyddsrum. Han vädjar att vi som fackliga representanter ska be våra regeringar om support för Ukraina.

Också Feanis ryska medlemsorganisationen uttrycker förtvivlan – att det är en situation de varken försvarar eller önskar.

Stoppa desinformation och bidra med humanitär hjälp

Saco, TCO och LO uppmanar i sitt uttalande alla demokratiska aktörer att bidra till att stoppa desinformation som sprids av den ryska regimen. Det är också något som Ulrika Lindstrand trycker på.

– Var och en behöver ta ansvar för att hålla sig informerad och fundera var man hämtar information från och vad man sprider. Och kan man bidra till humanitär hjälp så vill jag uppmuntra alla att göra det, säger hon.

Vad kan facken göra i det här läget?  

– Arbetar man i företag som har anställda i Ukraina finns möjlighet att som fackligt aktiv ta del av information och vara delaktig i beslut som fattas kring det. Det är också viktigt att stå upp för demokrati och demokratiska processer, och som fackligt aktiva är vi bärare av det.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju tips: Så gör du om din firma går dåligt

0
Vad kan du som egen företagare göra för att rädda situationen när framtiden ser mörk ut? Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer delar med sig av goda råd till krisande egenföretagare.

32 råd – det här hade vi velat veta på första jobbet

0
Ingenjören frågade tio unga ingenjörer vad de hade velat veta när klev in genom dörren på sitt första ingenjörsjobb.

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

0
Ericsson har verksamhet i 180 länder. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA