Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Stora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Stora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Förra året ökade medellönen för privatanställda civilingenjörer med 4,1 procent. Inom några områden är efterfrågan på ingenjörer särskilt stor och där ökade lönerna också mer. Den lägsta löneutvecklingen fick civilingenjörer i statlig sektor.

Nu är lönedatabasen Saco lönesök uppdaterad med de löner som Sveriges Ingenjörers medlemmar har rapporterat in för 2021.

Här kan du som är medlem i Sveriges Ingenjörer söka i statistiken.

Lönestatistiken visar relativt stora skillnader mellan sektorer men också mellan branscher.

Inom privat sektor ökade medellönen för civilingenjörer med 4,1 procent och 3,8 procent för högskoleingenjörer. En jämförelse av löneökningarna inom industrin visar att skillnaden är mindre. Där ökade högskoleingenjörernas löner med 3,6 procent och civilingenjörernas löner med 3,5 procent.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Vi ser att högskoleingenjörerna är eftertraktade. Den stora efterfrågan på civilingenjörer, bland annat inom industrin, gynnar säkert också högskoleingenjörerna. Ibland kan en högskoleingenjör vara ett alternativ till en civilingenjör, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Inom den offentliga sektorn blev löneökningarna mer beskedliga. Civilingenjörer som är statligt anställda fick förra året löneökningar på 2,2 procent. För civilingenjörer i kommuner och regioner ökade lönerna med 2,5 procent.

Försenade lönerevisioner 2020

Inom alla sektorer blev löneökningarna under 2021 högre än under 2020 och en förklaring är pandemin. Avtalsrörelsen 2020 flyttades fram ett halvår och de centrala löneavtalen slöts först under hösten. Därför var det få arbetsgivare som hann genomföra en lönerevision före årsskiftet.

Om lönestatistiken

Lönestatistiken grundar sig på den årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. I siffrorna ingår även chefslöner. Svarsfrekvensen var 61 procent.

– 2020 blev ett förlorat år men det kompenserades under 2021 av löneökningar som blev högre än avtalen. Lönerna har också stigit i takt med att arbetsmarknaden återhämtade sig och efterfrågan på ingenjörer ökade under förra året, säger Camilla Frankelius.

Löneökningar på 6 procent

Efterfrågan på ingenjörer är hög och arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar har efter en uppgång under pandemin till 1,7 procent sjunkit till omkring 1 procent – den näst lägsta nivån på tio år.

Inom flera områden är efterfrågan särskilt stor och det har påverkat löneutvecklingen. Ett exempel är it-sektorn där lönerna förra året ökade med 6 procent för civilingenjörer. Även inom kemiindustrin ökade lönerna under 2021 mer än genomsnittet: 4,4 procent för civilingenjörer.

Nära 60 000 kronor i privat sektor

Medellönen för civilingenjörer i privat sektor var förra året 58 900 kronor. Det är 8 500 kronor mer än för civilingenjörer i kommuner och regioner. Medellönen för högskoleingenjörer i privat sektor var 49 800, 6 300 kronor mer än för högskoleingenjörer i kommuner och regioner.

”Våga kräv en bra lön”

Många ingenjörer förbereder sig just nu för årets lönesamtal och Camilla Frankelius vill att fler ska se sitt eget värde.

– Visa under lönesamtalet vad du har bidragit med under året och våga kräv en bra lön. Den som inte är nöjd med lönen ska säga det för att skicka en viktig signal till arbetsgivaren.

Enligt en färsk medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarade mer än var fjärde ingenjör att man planerar att begära över fyra procent vid årets lönesamtal. 15 procent kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision.

– Vi har en bra arbetsmarknad och det ger goda möjligheter att byta jobb. Det ska man överväga om man inte blir nöjd med sin lön. Genom att distansarbeta kan man också söka jobb som ligger längre bort, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

8
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svara på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

2
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

Myndigheter med växtvärk – så här gör de för att hantera den 

0
Flera statliga myndigheter ligger i startgroparna för en kraftig tillväxt. Tusentals nya medarbetare ska anställas – och en stor del är ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA