Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Stora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Stora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Förra året ökade medellönen för privatanställda civilingenjörer med 4,1 procent. Inom några områden är efterfrågan på ingenjörer särskilt stor och där ökade lönerna också mer. Den lägsta löneutvecklingen fick civilingenjörer i statlig sektor.

Nu är lönedatabasen Saco lönesök uppdaterad med de löner som Sveriges Ingenjörers medlemmar har rapporterat in för 2021.

Här kan du som är medlem i Sveriges Ingenjörer söka i statistiken.

Lönestatistiken visar relativt stora skillnader mellan sektorer men också mellan branscher.

Inom privat sektor ökade medellönen för civilingenjörer med 4,1 procent och 3,8 procent för högskoleingenjörer. En jämförelse av löneökningarna inom industrin visar att skillnaden är mindre. Där ökade högskoleingenjörernas löner med 3,6 procent och civilingenjörernas löner med 3,5 procent.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Vi ser att högskoleingenjörerna är eftertraktade. Den stora efterfrågan på civilingenjörer, bland annat inom industrin, gynnar säkert också högskoleingenjörerna. Ibland kan en högskoleingenjör vara ett alternativ till en civilingenjör, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Inom den offentliga sektorn blev löneökningarna mer beskedliga. Civilingenjörer som är statligt anställda fick förra året löneökningar på 2,2 procent. För civilingenjörer i kommuner och regioner ökade lönerna med 2,5 procent.

Försenade lönerevisioner 2020

Inom alla sektorer blev löneökningarna under 2021 högre än under 2020 och en förklaring är pandemin. Avtalsrörelsen 2020 flyttades fram ett halvår och de centrala löneavtalen slöts först under hösten. Därför var det få arbetsgivare som hann genomföra en lönerevision före årsskiftet.

Om lönestatistiken

Lönestatistiken grundar sig på den årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. I siffrorna ingår även chefslöner. Svarsfrekvensen var 61 procent.

– 2020 blev ett förlorat år men det kompenserades under 2021 av löneökningar som blev högre än avtalen. Lönerna har också stigit i takt med att arbetsmarknaden återhämtade sig och efterfrågan på ingenjörer ökade under förra året, säger Camilla Frankelius.

Löneökningar på 6 procent

Efterfrågan på ingenjörer är hög och arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar har efter en uppgång under pandemin till 1,7 procent sjunkit till omkring 1 procent – den näst lägsta nivån på tio år.

Inom flera områden är efterfrågan särskilt stor och det har påverkat löneutvecklingen. Ett exempel är it-sektorn där lönerna förra året ökade med 6 procent för civilingenjörer. Även inom kemiindustrin ökade lönerna under 2021 mer än genomsnittet: 4,4 procent för civilingenjörer.

Nära 60 000 kronor i privat sektor

Medellönen för civilingenjörer i privat sektor var förra året 58 900 kronor. Det är 8 500 kronor mer än för civilingenjörer i kommuner och regioner. Medellönen för högskoleingenjörer i privat sektor var 49 800, 6 300 kronor mer än för högskoleingenjörer i kommuner och regioner.

”Våga kräv en bra lön”

Många ingenjörer förbereder sig just nu för årets lönesamtal och Camilla Frankelius vill att fler ska se sitt eget värde.

– Visa under lönesamtalet vad du har bidragit med under året och våga kräv en bra lön. Den som inte är nöjd med lönen ska säga det för att skicka en viktig signal till arbetsgivaren.

Enligt en färsk medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarade mer än var fjärde ingenjör att man planerar att begära över fyra procent vid årets lönesamtal. 15 procent kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision.

– Vi har en bra arbetsmarknad och det ger goda möjligheter att byta jobb. Det ska man överväga om man inte blir nöjd med sin lön. Genom att distansarbeta kan man också söka jobb som ligger längre bort, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA