Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara? Du kan faktiskt påverka mer än du tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Sara Anvarsson och Fares Abugharbia i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation och att alla medlemmar kan påverka förbundet.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill ni säga till dem?

Fares Abugharbia
Fares Abugharbia, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

– Det är jätteviktigt att få reda på vad medlemmarna tycker. Gör förbundet rätt saker, vilka frågor är viktiga just för dig, har du nytta av medlemsförmånerna och får du bra hjälp av förbundet när du tar kontakt. Vi behöver veta vad medlemmarna är nöjda med och vad som kan bli bättre, säger Fares Abugharbia. Han representerar studenterna i förbundsstyrelsen och har nyligen tagit examen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många jättebra förmåner för studenter. Man kan få hjälpa att skriva ett bra cv och en bra profil på LinkedIn. Det går också att boka samtal med en karriärcoach och man kan få en mentor. I undersökningen får medlemmarna bland annat betygsätta förmånerna. Vi behöver veta vilka de gillar. Kanske är det något annat vi ska satsa på framöver.

Förra året tyckte något fler medlemmar än tidigare att medlemskapet i  inte var prisvärt. Är det oroande?

– Det var bara en liten försämring jämfört med året innan men det är något vi följer. Resultatet var inte heller oväntat. Sommaren 2020 höjde vi temporärt medlemsavgiften för att trygga inkomstförsäkringen under pandemin. Ett år senare togs den tillfälliga höjningen bort, säger Fares Abugharbia.

Sara Anvarsson, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

Sara Anvarsson tror att det kan finnas fler förklaringar.

– På grund av pandemin tvingades förbundet ställa in alla fysiska evenemang runt om i landet. Verksamheten i distrikten upphörde till stor del eller genomfördes online och medlemmarna förlorade möjligheten att träffa andra ingenjörer på föreläsningar och studiebesök.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

– Den är ett viktigt underlag för att kunna göra rätt prioriteringar. Från fullmäktige får vi långsiktiga direktiv och ibland satsningar inom särskilda områden. Medlemsenkäten är ett viktigt komplement eftersom det är så många som svarar. Och ju fler som svarar desto bättre blir vårt underlag, säger Sara Anvarsson.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som är ett direkt resultat av medlemsenkäten?

– Absolut, det finns flera. Medlemmarna har gett tydliga signaler att förbundet ska prioritera arbetet med att få upp ingenjörslönerna. Därför att vi startat ett strategiskt löneprojekt där vi just nu involverar förtroendevalda på olika sätt. säger Sara Anvarsson.

Om undersökningen

Undersökningen skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Vi kan också se att många vill nätverka med andra ingenjörer. Nu har vi startat tjänsten Mentorsök där medlemmar kan komma i kontakt med andra ingenjörer och utvecklas tillsammans. Vi har också startat ett digitalt nätverk om hållbarhetsfrågor och fler nätverk kommer att starta under 2022.

– Medlemmarna har under flera år svarat att de vill att Sveriges Ingenjörer tar mer plats i samhällsdebatten. Därför lägger vi mer resurser på opinionsbildning, säger Sara Anvarsson.

Undersökningen genomförs för åttonde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Origo Group.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA