Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Sveriges Ingenjörer vill ha svar på vad medlemmarna tycker

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara? Du kan faktiskt påverka mer än du tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Sara Anvarsson och Fares Abugharbia i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation och att alla medlemmar kan påverka förbundet.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill ni säga till dem?

Fares Abugharbia
Fares Abugharbia, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

– Det är jätteviktigt att få reda på vad medlemmarna tycker. Gör förbundet rätt saker, vilka frågor är viktiga just för dig, har du nytta av medlemsförmånerna och får du bra hjälp av förbundet när du tar kontakt. Vi behöver veta vad medlemmarna är nöjda med och vad som kan bli bättre, säger Fares Abugharbia. Han representerar studenterna i förbundsstyrelsen och har nyligen tagit examen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många jättebra förmåner för studenter. Man kan få hjälpa att skriva ett bra cv och en bra profil på LinkedIn. Det går också att boka samtal med en karriärcoach och man kan få en mentor. I undersökningen får medlemmarna bland annat betygsätta förmånerna. Vi behöver veta vilka de gillar. Kanske är det något annat vi ska satsa på framöver.

Förra året tyckte något fler medlemmar än tidigare att medlemskapet i  inte var prisvärt. Är det oroande?

– Det var bara en liten försämring jämfört med året innan men det är något vi följer. Resultatet var inte heller oväntat. Sommaren 2020 höjde vi temporärt medlemsavgiften för att trygga inkomstförsäkringen under pandemin. Ett år senare togs den tillfälliga höjningen bort, säger Fares Abugharbia.

Sara Anvarsson, Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.

Sara Anvarsson tror att det kan finnas fler förklaringar.

– På grund av pandemin tvingades förbundet ställa in alla fysiska evenemang runt om i landet. Verksamheten i distrikten upphörde till stor del eller genomfördes online och medlemmarna förlorade möjligheten att träffa andra ingenjörer på föreläsningar och studiebesök.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

– Den är ett viktigt underlag för att kunna göra rätt prioriteringar. Från fullmäktige får vi långsiktiga direktiv och ibland satsningar inom särskilda områden. Medlemsenkäten är ett viktigt komplement eftersom det är så många som svarar. Och ju fler som svarar desto bättre blir vårt underlag, säger Sara Anvarsson.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som är ett direkt resultat av medlemsenkäten?

– Absolut, det finns flera. Medlemmarna har gett tydliga signaler att förbundet ska prioritera arbetet med att få upp ingenjörslönerna. Därför att vi startat ett strategiskt löneprojekt där vi just nu involverar förtroendevalda på olika sätt. säger Sara Anvarsson.

Om undersökningen

Undersökningen skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Vi kan också se att många vill nätverka med andra ingenjörer. Nu har vi startat tjänsten Mentorsök där medlemmar kan komma i kontakt med andra ingenjörer och utvecklas tillsammans. Vi har också startat ett digitalt nätverk om hållbarhetsfrågor och fler nätverk kommer att starta under 2022.

– Medlemmarna har under flera år svarat att de vill att Sveriges Ingenjörer tar mer plats i samhällsdebatten. Därför lägger vi mer resurser på opinionsbildning, säger Sara Anvarsson.

Undersökningen genomförs för åttonde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Origo Group.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

8
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svara på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

2
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

Myndigheter med växtvärk – så här gör de för att hantera den 

0
Flera statliga myndigheter ligger i startgroparna för en kraftig tillväxt. Tusentals nya medarbetare ska anställas – och en stor del är ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA