Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

”Jag är upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam”. Det säger civilingenjören Linda Wäppling som är med i Sveriges Ingenjörers digitala nätverk om hållbarhet. I början av april sker den femte och sista träffen men deltagarna fortsätter att hålla kontakt.

Möjligheten att nätverka med andra ingenjörer står högt upp på önskelistan för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. Det har lett till en större satsning på nätverk i olika format. Det första drog i gång i slutet av november – ett digitalt nätverk kring hållbarhet som framför allt riktade sig till yngre medlemmar. Och intresset blev stort.

– Många frågade om åldersgränsen men vi har välkomnat alla, även om vi särskilt vände oss till yngre. Blandningen av mer erfarna och yngre ingenjörer blev väldigt bra, säger Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Diskussioner i smågrupper

Totalt 87 ingenjörer anmälde sig till nätverket och i början av april genomförs den femte och sista nätverksträffen. Varje träff har inletts med en inspirationsföreläsning och därefter har deltagarna i grupper om 7–8 personer diskuterat dagens tema.

Linda Wäppling är en av deltagarna.

– Under pandemin kände jag ett stort behov av att nätverka och när jag också bytt jobb i höstas ville jag knyta kontakter med fler ingenjörer som är intresserade av hållbarhet.

Linda Wäppling är civilingenjör och har läst en kombinerad arkitekt- och ingenjörsutbildning på Chalmers med inriktning på simulering och byggnadsfysik. Nu arbetar hon som strategikonsult inom hållbarhet på PE Teknik & Arkitektur. Där är hennes uppdrag att hjälpa fastighetsbolag att minska sina utsläpp och ta hållbara beslut.

Hon tycker att det har varit både lärorikt också inspirerande att få prata om hållbarhet tillsammans med andra ingenjörer.

– Efter den första träffen blev jag upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam. På ett personligt plan har nätverket också stärkt min omvärldsbevakning.

Erfarenhetsutbytet har varit en viktig del av nätverket och samtalen i smågrupper har knutit deltagarna närmare varandra. Gruppindelningen har varit samma vid varje träff.

– Min diskussionsgrupp har bildat en grupp på LinkedIn och kommer att fortsätta att hålla kontakt, säger Linda Wäppling.

Studenter möter yrkesverksamma

15 platser i nätverket reserverades för studenter och en som tog chansen och anmälde sig är Vilma Säther som pluggar till högskoleingenjör i produktutveckling och design vid Malmö universitet.

– För mig som student har det varit kul och spännande att få lära känna yrkesverksamma ingenjörer som delar mitt intresse för hållbarhetsfrågor.

Den föreläsare som Vilma Säther uppskattade mest var hållbarhetsprofilen Amanda Borneke, en ung miljökommunikatör som ibland beskrivs som en influencer inom miljö och samhällsbyggnad.

– Hon är verkligen inspirerande och efter hennes föreläsning hade vi väldigt intressanta diskussioner.

Aktiviteter i distrikten

När den sista nätverksträffen är genomförd kommer Sveriges Ingenjörer utvärdera upplägget och ta beslut om och när man kan starta fler hållbarhetsnätverk.

Något som redan är bestämt är en satsning till hösten tillsammans med förbundets distrikt.

– Det blir en kombination av ett gemensamt digitalt nätverk och flera fysiska nätverksträffar, säger Annika Prine.

Digitala inspirationsföreläsningar ska varvas med lokala träffar. Distrikten kommer att bjuda in hållbarhetsprofiler, exempelvis hållbarhetschefer i kommuner eller från lokala företag, till föreläsningar och samtal.

Vilka distrikt som kommer medverka beror på intresset och mer information kommer under våren.

– Det finns mycket att se fram emot i höst för medlemmar som är engagerade i hållbarhetsfrågor, säger Annika Prine.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA