Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

Nätverk om hållbarhet har samlat nära 90 ingenjörer

”Jag är upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam”. Det säger civilingenjören Linda Wäppling som är med i Sveriges Ingenjörers digitala nätverk om hållbarhet. I början av april sker den femte och sista träffen men deltagarna fortsätter att hålla kontakt.

Möjligheten att nätverka med andra ingenjörer står högt upp på önskelistan för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. Det har lett till en större satsning på nätverk i olika format. Det första drog i gång i slutet av november – ett digitalt nätverk kring hållbarhet som framför allt riktade sig till yngre medlemmar. Och intresset blev stort.

– Många frågade om åldersgränsen men vi har välkomnat alla, även om vi särskilt vände oss till yngre. Blandningen av mer erfarna och yngre ingenjörer blev väldigt bra, säger Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Diskussioner i smågrupper

Totalt 87 ingenjörer anmälde sig till nätverket och i början av april genomförs den femte och sista nätverksträffen. Varje träff har inletts med en inspirationsföreläsning och därefter har deltagarna i grupper om 7–8 personer diskuterat dagens tema.

Linda Wäppling är en av deltagarna.

– Under pandemin kände jag ett stort behov av att nätverka och när jag också bytt jobb i höstas ville jag knyta kontakter med fler ingenjörer som är intresserade av hållbarhet.

Linda Wäppling är civilingenjör och har läst en kombinerad arkitekt- och ingenjörsutbildning på Chalmers med inriktning på simulering och byggnadsfysik. Nu arbetar hon som strategikonsult inom hållbarhet på PE Teknik & Arkitektur. Där är hennes uppdrag att hjälpa fastighetsbolag att minska sina utsläpp och ta hållbara beslut.

Hon tycker att det har varit både lärorikt också inspirerande att få prata om hållbarhet tillsammans med andra ingenjörer.

– Efter den första träffen blev jag upprymd av att vi är så många som vill göra skillnad, att jag inte är ensam. På ett personligt plan har nätverket också stärkt min omvärldsbevakning.

Erfarenhetsutbytet har varit en viktig del av nätverket och samtalen i smågrupper har knutit deltagarna närmare varandra. Gruppindelningen har varit samma vid varje träff.

– Min diskussionsgrupp har bildat en grupp på LinkedIn och kommer att fortsätta att hålla kontakt, säger Linda Wäppling.

Studenter möter yrkesverksamma

15 platser i nätverket reserverades för studenter och en som tog chansen och anmälde sig är Vilma Säther som pluggar till högskoleingenjör i produktutveckling och design vid Malmö universitet.

– För mig som student har det varit kul och spännande att få lära känna yrkesverksamma ingenjörer som delar mitt intresse för hållbarhetsfrågor.

Den föreläsare som Vilma Säther uppskattade mest var hållbarhetsprofilen Amanda Borneke, en ung miljökommunikatör som ibland beskrivs som en influencer inom miljö och samhällsbyggnad.

– Hon är verkligen inspirerande och efter hennes föreläsning hade vi väldigt intressanta diskussioner.

Aktiviteter i distrikten

När den sista nätverksträffen är genomförd kommer Sveriges Ingenjörer utvärdera upplägget och ta beslut om och när man kan starta fler hållbarhetsnätverk.

Något som redan är bestämt är en satsning till hösten tillsammans med förbundets distrikt.

– Det blir en kombination av ett gemensamt digitalt nätverk och flera fysiska nätverksträffar, säger Annika Prine.

Digitala inspirationsföreläsningar ska varvas med lokala träffar. Distrikten kommer att bjuda in hållbarhetsprofiler, exempelvis hållbarhetschefer i kommuner eller från lokala företag, till föreläsningar och samtal.

Vilka distrikt som kommer medverka beror på intresset och mer information kommer under våren.

– Det finns mycket att se fram emot i höst för medlemmar som är engagerade i hållbarhetsfrågor, säger Annika Prine.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

8
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svara på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

2
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

Myndigheter med växtvärk – så här gör de för att hantera den 

0
Flera statliga myndigheter ligger i startgroparna för en kraftig tillväxt. Tusentals nya medarbetare ska anställas – och en stor del är ingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA