Belgien ska införa fyra dagars arbetsvecka

Belgiens sju regeringspartier har enigt röstat igenom en reform som ger anställda möjligheten att kunna arbeta mer flexibelt. Fyra dagars arbetsvecka är ett exempel. Foto: Getty Images.

Fyra dagar arbete och tre dagar ledigt. Så kan en arbetsvecka i Belgien se ut redan i år. Belgiens regering har klubbat igenom en reform som tillåter större flexibilitet. Men arbetstiden blir inte kortare eftersom de fyra arbetsdagarna blir längre.

”Corona har tvingat oss att arbeta mer flexibelt. Nu måste arbetsmarknaden anpassa sig efter det.” Det säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo i en artikel i The Guardian.

I mitten av februari röstade Belgiens sju regeringspartier enhälligt igenom en reform som ger anställda möjligheten till ett mer flexibelt arbetsliv. Fyradagars arbetsvecka är ett exempel men man ska också kunna välja att arbeta mer en vecka och mindre en annan, bland annat för att underlätta för föräldrar som har barn varannan vecka.

Men förändringen innebär inte att belgarna kommer att arbeta mindre. En arbetsvecka ska fortfarande vara 38 timmar och för den som vill jobba fyra dagar i veckan blir arbetsdagarna istället längre.

Mer flexibilitet i arbetslivet blir inte heller en lagstadgad rättighet för belgarna. Företag kan neka anställda en kortare arbetsvecka om det finns särskilda skäl. De ska då motiveras skriftligen.

Den nya reformen innebär också att företag med fler än 20 anställda inte ska få kontakta medarbetare på fritiden. Reformen ska omvandlas till lagstiftning under året.

Islänningar jobbar fyra dagar

Belgien är inte det enda land i Europa som tar ett steg mot ett mer flexibelt arbetsliv. Spanien kommer också öppna upp för fyra dagars arbetsvecka på försök i år och Skottland kommer att testa modellen nästa år. Frågan diskuteras också i Wales.

Island har kommit längst och testade fyra dagars arbetsvecka 2015-2019 och i dag arbetar 85 procent av islänningarna fyra dagar i veckan.

Karin Virgin

Skulle du vilja ha fyra dagars arbetsvecka?

View Results

Loading ... Loading ...

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar