Sveriges Ingenjörer startar nätverk för chefer

Möjligheten att knyta nya kontakter med andra ingenjörer som också är chefer är en viktig poäng med nätverket som riktar sig till både nya och mer erfarna chefer. Foto: Getty Images

Att bli chef innebär ofta nya utmaningar och det finns ett behov av att utbyta tankar och erfarenheter med andra i liknande positioner. Det är bakgrunden till att Sveriges Ingenjörer nu startar ett nätverk för chefer. Först ut är Göteborg och Jönköping.

Det är inte ovanligt att ingenjörer gör en chefskarriär. Sveriges Ingenjörer har idag drygt 21 000 medlemmar som är chefer. Men den nya rollen innebär också nya utmaningar.

– I våra enkäter och intervjuer med medlemmar har vi märkt att det finns ett behov av att få ett stöd i sin ledarroll. Många efterfrågar också en möjlighet till nätverkande, berättar Kari Waldenström, som ansvarar för chefsnätverket på Sveriges Ingenjörer.

Mix av digitala och fysiska träffar

Kari Waldenström konstaterar att många upplever att de är ensamma i sin ledarroll och att det finns många frågor som de har behov av att diskutera med andra. Det kan handla om allt ifrån hur man får livspusslet att gå ihop, till det digitala ledarskapet och att leda en organisation i förändring.

Det är också anledningen till att Sveriges Ingenjörer nu startar två pilotnätverk för chefer, ett i Göteborg och ett i Jönköping. Målgruppen är ingenjörer som är chefer och man riktar sig till både nya och mer erfarna chefer.

De båda nätverken har ett upplägg med totalt fem träffar under perioden maj till december och det blir en mix av digitala och fysiska träffar.

– Det här är vårt första nätverk som är både digitalt och fysiskt. Vi tror att det är viktigt att deltagarna också får träffas fysiskt, det gör det lättare att bygga förtroende för varandra och känna trygghet i gruppen, förklarar Kari Waldenström.

Ledarskap kräver mod

Facilitator för de båda nätverken är Bengt Kallenberg som har stor erfarenhet av att coacha ledare. Det övergripande temat för alla träffarna är Ledarskap och mod.

Bengt Kallenberg

– Utan mod, inget ledarskap. Ledarskap kräver mod i olika sammanhang och därför kommer det att gå som en röd tråd genom alla träffar, berättar Bengt Kallenberg.

Det kan exempelvis handla om mod att förändra, mod att hålla i jobbiga samtal eller modet att fatta osäkra beslut. Men även om modet att utvecklas i sin roll, att gå utanför sin komfortzon eller att byta karriärspår.

Knyta värdefulla kontakter

Bengt Kallenberg tänker sig ett upplägg där man blandar teori och kunskapsinhämtning med samtal i mindre grupper och egen reflektion. Det exakta innehållet kommer att anpassas utifrån deltagarnas egna behov och önskemål.

– Det viktigaste i ett nätverk är att deltagarna får möjlighet att dela erfarenheter, reflektera och samtala med varandra. Att få ta del av andras tankar och inse att fler brottas med liknande utmaningar, säger Bengt Kallenberg.

Mellan träffarna kommer deltagarna att ha kontakt via en Linkedin-grupp. Förhoppningen är att nätverket ska stärka cheferna i sin ledarroll, men att de också tar chansen att knyta värdefulla kontakter med andra ingenjörer som är chefer.

Fler nätverk framöver

I och med att nätverken har en regional utgångspunkt hoppas man att det ska underlätta för deltagarna att fortsätta träffas när nätverket är slut.

Chefsnätverken

Läs mer och anmäl dig:
Chefsnätverk Jönköping
Start: 5 maj

Chefsnätverk i Göteborgsregionen
Start: 6 maj

De båda nätverken drar igång i början på maj och Kari Waldenström hoppas att detta kan bli ett viktigt tillskott i det stöd som Sveriges Ingenjörer ger medlemmar i chefspositioner.

– Det här är ju vårt första chefsnätverk och vi hoppas komma igång med fler framöver. För oss är det värdefullt att följa den första gruppen och ta vara på deras erfarenheter, säger Kari Waldenström.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar