Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören ”Tid för curling var ett krav när jag sökte jobb”

”Tid för curling var ett krav när jag sökte jobb”

Almida de Val tog en bronsmedalj vid OS i Peking. Att ta sig till världstoppen har krävt många träningspass och hundratals resdagar om året. Parallellt hon har också pluggat för att bli civilingenjör. Nu kombinerar hon två karriärer.

Den här onsdagsmorgonen är det tomt i Sundbybergs curlinghall. Almida De Val är ensam på isen och tränar. Säsongen som närmar sig slutet har varit omtumlande.

Almida de Val

Född: 1997
Uppväxt: Göteborg
Tävlar med: Damlaget lag Wranå, mixed-dubbel med Oskar Eriksson.
Meriter med lag Wranå: JVM-guld 2017, JMV-silver 2018, Universiaden-brons 2017, Universiaden-guld 2019, 2 SM-guld, 3 Elitserie-guld, 12:a på världsrankningen.
Meriter i mixed-dubbel:
OS-brons 2022, VM-brons 2021, SM-guld 2021.
Utbildning: civilingenjör i design och produktframtagning med en master i mekatronik, KTH 2021.

I juni 2021 blev det klart att hon och Oskar Eriksson skulle få representera Sverige i grenen mixed-dubbel på OS i Peking. På det sista Covid19-testet dagen före avresan i februari testades förbundskapten Alison Kreviazuk positivt.

– På landslagssamlingen strax innan hade jag bott hos Alison och flera av oss hade åkt bil tillsammans med henne varje dag. Det var svårt att föreställa sig att inte någon av oss hade blivit smittad, säger Almida de Val.

Hela truppen placerades i karantän och resan sköts fram fyra dagar.

– Det var ett mirakel att ingen faktiskt blev smittad. Vi kom i väg i sista sekunden och landade i Peking dagen innan vår första match.

Trots sämsta tänkbara uppladdning lyckades Almida de Val och Oskar Eriksson vinna över segertippade Storbritannien i matchen om bronset.

– Det här var mitt första OS och när vi klev av planet var jag bara glad att äntligen vara där. Att vi sedan klarade att spela så bra är jag stolt över.

”Att bli ingenjör kändes självklart”

I Sverige blev intresset för curling stort 2006 när lag Anette Norberg tog guld på OS i Turin. Almida de Val som bodde i Göteborg var åtta år och följde curlingmatcherna på tv.

– Det såg kul ut och när det visade sig att det fanns en curlinghall i närheten där vi bodde ville jag och min kompis gå dit och prova. Det var lika roligt som det såg ut och vi började träna.

Se filmen där Almida de Val berättar om curlingstenen, curlingsopen och vad de olika färgerna i boet står för.

För sex år sedan fick Almida de Val erbjudandet att spela med ett framgångsrikt juniorlag – lag Wranå i Stockholm. Hon tog chansen och flyttade. Samtidigt började hon på KTH, civilingenjörsprogrammet i design och produktframtagning.

– Båda mina föräldrar är civilingenjörer, jag gillar matte och naturvetenskap så en ingenjörsutbildning kändes självklar. Jag hade planerat att gå på Chalmers men när jag hamnade i Stockholm blev det KTH.

Att plugga till civilingenjör och samtidigt satsa på en elitidrottskarriär kräver noggrann planering och disciplin. I tvåan hade Almida de Val 120 resdagar under läsåret och missade både föreläsningar och många tentor som hon fick skriva vid omtentatillfällena i stället.

Under flygresorna, ofta till Kanada, fanns kurslitteraturen alltid med i handbagaget.

– Jag tog tillvara alla lediga stunder men det hade ändå inte gått utan mina snälla klasskompisar som tog anteckningar på föreläsningarna och skickade till mig.

Men Almida var noga med att alltid kompensera kompisarna när hon var hemma. Då erbjöd hon sig att göra lite mer i till exempel grupparbeten, som ett sätt att ge något tillbaka.

”Plötsligt mer tid för studier”

KTH är ett så kallat RIU, Riksidrottsuniversitet, som erbjuder olika anpassningar som underlättar att studera parallellt med en idrottskarriär. Det går till exempel att välja en lägre studietakt och få dispens för att göra obligatoriska labbar med en annan kurs.

Almida de Val pluggade inte helfart under de första fyra åren och planen var inte att klara utbildningen på fem år. Men när pandemin bröt ut våren 2020 ändrades allt.

– Tävlingarna ställdes in och hela curlingsäsongen mer eller mindre försvann. Vi tränade hemma i Sundbyberg men vi kunde inte resa och tävla.

Plötsligt fanns det mer tid för studier och tack vare distansundervisningen kunde Almida öka takten. Hon började räkna högskolepoäng och insåg att hon skulle kunna ta examen våren 2021 om hon pluggade 150 procent.

– Det fanns ju inte så mycket annat att göra när jag ändå satt isolerad hemma. På så vis fick jag ut något positivt av pandemin.

”Deltidsjobb var ett krav”

I år har curlingkarriären fortsatt uppåt. Hennes lag Wranå klättrar på världsrankingen och har slagit konkurrenterna, lag Hasselborg, i flera tävlingar. OS-medaljen i mixed-dubbel i Peking var förstås höjdpunkten. Men Almida har också börjat en ny karriär – den som civilingenjör.

Efter sin examen förra våren började Almida jobba som automations- och mjukvaruingenjör på Akzo Nobel. Där programmerar hon maskiner som används inom träindustrin för att limma till exempel parkettgolv och limträbalkar. Men hon jobbar inte heltid.

– Det är en halvtidstjänst på årsbasis och jag kan anpassa min arbetstid efter curlingsäsongen. Det var ett viktigt krav för mig när jag sökte jobb och Akzo Nobel var väldigt positiva till lösningen. Det avgjorde att jag tog jobbet.

Under våren och sommaren jobbar Almida de Val ungefär 80 procent och under hösten och vintern när det är mycket resor och tävlingar på curlingtouren jobbar hon mindre.

De närmste åren kommer Almida kunna satsa hårt på curlingen. Målet är att lag Wranå tar sig förbi lag Hasselborg och får representera Sverige på OS 2026.

– När min idrottskarriär är över kan min ingenjörskarrär ta ny fart. Akzo Nobel månar om möjligheten till work life balance och det är viktigt för alla. Jag vill kunna fortsätta min idrottskarriär parallellt med min ingenjörskarriär. Det är work life balance för mig.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA