Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

Alla vill sticka ut och synas men ditt cv måste vara tydligt och innehålla rätt information för det jobb du säker. Foto: Getty Images.

Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut och synas men passa dig för att tappa i trovärdighet. Här är nio vanliga misstag i Sveriges Ingenjörers cv-granskning – och hur du undviker dem.

1. Oproffsiga foton

Ett foto på den som söker jobb är trevligt och har nästan blivit standard. Men ibland är bilden av för privat karaktär: urklipp från en gruppbild eller med en rörig bakgrund som distraherar och kan få rekryteraren att tänka på annat. Undvik det (om det inte är passande för det arbete du söker). En enkel porträttbild där du ser glad ut duger gott.

2. Blek inledning

Försök att fånga rekryterarens intresse snabbt. Högt upp i ditt cv kan du under rubriker som till exempel Profil eller Om mig skriva en kort, slagkraftig sammanfattning: Vem är du? Vad kan du? Vad vill du? Vad driver dig? Den här delen kan du jobba om beroende på vilket jobb du söker. Inledningen till ditt personliga brev är ytterligare en chans att sälja in dig själv. Men försök att variera dig. Skriv inte likadant som i cv:t.

3. För långt cv

Ju längre tid du arbetat, desto svårare kan det vara att välja bort delar av karriären i ditt cv. Allt du gjort känns ju viktigt! Men försök att prioritera det som är mest relevant för den aktuella tjänsten. Skriv kort och koncist. Gå rakt på sak. Så här blev resultatet och det här bidrog jag med.

4. För kort cv

Som nyutexaminerad ingenjör har de flesta väldigt lite relevant erfarenhet i ryggsäcken. Fyll på med praktik, de feriejobb du hunnit med och olika typer av ideellt arbete. Det kan visa på engagemang och ambitioner.

5. Layout som är ”för mycket”

Alla vill sticka ut och synas. Det kan man göra genom en välskriven text och bra disposition. Är du för kreativ och använder olika typsnitt, teckenstorlekar, symboler och färger kan det påverka din trovärdighet. Välj ett typsnitt som fungerar både digitalt och på papper. Stilrent och luftigt är bra ledord. Att låta cv:t ta två A4-sidor (men inte fler) i anspråk är ofta bättre än att trycka ihop texten på en sida. Ta också hänsyn till typen av arbetsgivare. Är det ett designföretag eller en statlig myndighet?

6. Skicka inte samma cv till alla  

Använd gärna en bra cv-stomme som du sedan anpassar för de tjänster du söker. Hur mycket det behöver anpassas beror förstås på vad det är för jobb du söker, men med en stomme sparar du mycket arbete och slipper uppfinna hjulet varje gång. Den specifika delen visar att du har koll på vad arbetsgivaren vill ha. Lyft särskilt fram den erfarenhet som passar in på tjänsten.

7. För få detaljer

Att skriva ett cv är alltid en balans mellan att å ena sidan ge konkreta och intressanta detaljer och å andra sidan undvika att sväva i väg och skriva för långt. Men många konkreta detaljer är viktiga. Om du har haft budgetansvar – handlade det om 20 000 kronor eller 20 miljoner? Och personalansvaret – gällde det två personer eller 300? Det kan också vara bra att kort beskriva verksamheten i företaget.

8. Korrekturläs noga 

Skicka inte i väg en ansökan med stavfel, skrivfel eller särskrivningar. För en del rekryterare förstör det hela intrycket. Läs både cv och personligt brev ett antal gånger och be gärna någon lämplig person att korrekturläsa. Det är svårt att upptäcka fel i sin egen text. Tänk också på att rekryteraren troligen inte är en ingenjör och inte heller van vid ett avancerat, tekniskt fackspråk. Skriv enkelt och tydligt!

9. Var inte för privat i brevet

Cv-granskning

Vill du få hjälp att granska ditt cv? Läs mer om Sveriges Ingenjörers förmån cv-granskning här.

Till en ansökan bifogas nästan alltid ett personligt brev. Försök att fokusera på kompetens – det är en seriös arbetsgivare är mest intresserad av. Varför söker du det här jobbet? På just det här företaget? Och vad kan du bidra med? Svaren på frågorna ska få arbetsgivaren att välja dig.

Brevet ska också ge en bild av vem du är som person. Undvik då klyschor som ”hänger gärna med familjen” (vanligast av alla!) och ”gillar att gå på gym”. Var personlig, men inte privat. En del arbetsgivare anger i sin annons vad de vill läsa om i ditt personliga brev. Läs annonsen noga!

Thomas Östberg

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar