Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Arbetsmarknad Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Också antalet långtidsarbetslösa minskar. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar ligger definitivt på en mycket låg nivå. Siffran för april är 0,9 procent – att jämföra med 1,6 procent arbetslösa bland medlemmarna i Akademikernas a-kassa och 6,8 procent arbetslösa i Sverige.

0,9 procent är den lägsta arbetslösheten för ingenjörer under de senaste nästan 10 åren och tangerar det tidigare lägsta värdet från december 2018.

– Det är ljusa och bra siffror, konstaterar Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer och lyfter fram att det är bra nyheter för dem som kommer ut från högskolan.

– Nu är förutsättningarna bra att få ett jobb i linje med vad de vill jobba med.

Så här har arbetslösheten sett ut för medlemmar i Sveriges Ingenjörer per tertial sedan december 2012:

Arbetslöshet 2012-2022
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Datateknik tappar placering – men ”inget att orda om”

Tittar man på de största inriktningarna (de inriktningar som specificeras omfattar 71 procent av samtliga civil- och högskoleingenjörer, övriga 29 procent är hopslagna i ”Övriga inriktningar”) så var skillnaderna mellan inriktningarna olika för civil- respektive högskoleingenjörer.

För högskoleingenjörer var skillnaden mellan inriktningarna nästan obefintlig i april (de mörkaste staplarna nedan) – till skillnad mot under pandemin när skillnaderna var större.

Elektroteknik låg lägst med 0,9 procent och byggteknik högst med 1,1 procent.

Lite anmärkningsvärt är att högskoleingenjörer i datateknik har högre arbetslöshet än i december: 1,0 procent jämfört med då 0,8 procent.

– Men det är inget att orda om, säger Olle Dahlberg. Det kan åka upp och ner.

Arbetslöshet för högskoleingenjörsinriktningarna i april 2021 (blå), december 2021 (rosa) och april 2022 (svart):

Högskoleingenjörer inriktningar april 2022
Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

För civilingenjörsinriktningarna är skillnaderna större. I april låg väg och vatten högst med 1,2 procents arbetslöshet – och även om det är en riktigt låg siffra så är det tre gånger högre än lantmäteri på extremt låga 0,4 procent.

Teknisk fysik och elektro (alltså kombinationen, inte teknisk fysik) samt Övriga civilingenjörsinriktningar ligger också riktigt lågt i april, på 0,6 procent, en tiondels procentenhet lägre än datateknik.

Till skillnad mot i december när tre inriktningar hade högst arbetslöshet (Industriell ekonomi, teknisk fysik och väg och vatten) är det nu bara väg och vatten som ligger kvar på 1,2 procent. Däremot är väg och vatten en av de inriktningar som knappt haft några svängningar i arbetslöshet under pandemin utan legat stadigt på den här nivån (som man ser på den blå stapeln, för april 2021).

Arbetslöshet för civilingenjörsinriktningarna i april 2021 (blå), december 2021 (rosa) och april 2022 (svart):

Civilingenjörer inriktningar april 2022
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Det syns också om man tittar på max, min och medelvärdena för de senaste fem åren:

Variation arbetslöshet per inriktning
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Sjunkande långtidsarbetslöshet

Som sagt så sjunker också antalet långtidsarbetslösa – det vill säga de som har varit arbetslösa i 13 månader eller mer.

Få av Sveriges Ingenjörers medlemmar är långtidsarbetslösa och nu är de färre än under hösten 2021. Då låg antalet nästan helt still runt 450 personer, men sedan januari har antalet sjunkit stadigt och var i april 407 personer.

Sjunker i alla åldersgrupper

Tittar man slutligen på arbetslösheten uppdelat på åldersgrupp så sjunker den för alla grupper. Mest sjunker den för den äldsta och yngsta gruppen, jämfört med toppnoteringen under pandemin.

För 25–29-åringar har den sjunkit med 1,3 procentenheter (från 2,0 till 0,3 procent) och för 60–64-åringar med 1,7 procentenheter (från 4,4 till 3,1 procent).

Arbetslösheten per åldersgrupp per månad under 2020, 2021 och 2022:

Arbetslöshet per åldersgrupp
Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

0
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Nu vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende.

Frustration bland studenter när kursvärderingar inte gör skillnad

0
Det finns problem som studenter tar upp i kursvärderingar år efter år. Men går det att byta ut en kursansvarig som inte tar till sig kritik? Ingenjören har undersökt hur det funkar på Linköpings tekniska högskola.

Manifestation mot villkoren för utländska forskare

1
Den nya utlänningslagen slår på ett orimligt sätt mot utländska forskare. Det hävdar ett hundratal doktorander och forskare som nyligen samlades vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm.
Volvo Cars

Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

5
Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna som vill bli chefer har det här betytt att de inte fått chansen.

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.

Det här är frågorna om semester som många ställer nu

0
Fick du inte semesterveckorna du hade hoppats på? Vill du hellre vara långledig på vintern men chefen säger nej? Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar på de hetaste semesterfrågorna.
Patricia Quaglia och Sofia Johannesson

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

0
Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle och Chefer och ledarskap. Dessutom ökade valdeltagandet.

Här är årets 70 hetaste forskningsprojekt

0
Teknik i mänsklighetens tjänst var temat för årets IVA-lista över forskning med potential att förändra världen. Här är hela listan.

Tre metoder som tar udden av stressen

0
Oro kan komma plötsligt, lägga sig som ett lock över tankarna och ge ont i magen – även när den är helt obefogat. Här är tre konkreta tips på hur du kan hantera oro och stress i vardagen.
Arbetslöshet april 2020-april 2022

Arbetslösheten sjunker igen – men skillnad mellan inriktningarna

0
Arbetslösheten för ingenjörer fortsätter att sjunka och tangerar nu den lägsta nivån sedan 2012. Men nivåerna skiljer sig mellan inriktningarna – särskilt för civilingenjörer.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Nytt jobb? Därför ska du alltid kolla löneläget med facket

0
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.

TOPPLISTA