Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

Hållbarhet och chefsfrågor vinnare i Ingenjörsvalet

Årets Ingenjörsval är avgjort. Ericssonlistan blev störst, men störst ökning fick Ingenjörer för ett hållbart samhälle. Av de helt nya listorna lyckades Chefer och ledarskap bäst. Dessutom var det fler som röstade i år än i de två senaste valen.

Efter att 6,6 respektive 6,7 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer röstat i valen till Ingenjörsfullmäktige 2014 och 2018, så tog valdeltagandet i år i alla fall ett litet hopp uppåt – till 8,4 procent.

– Vi har vänt trenden. Vi lyckades få lite större intresse för medlemsdemokratin, säger Per Beremark i Sveriges Ingenjörers valberedning. Men han säger också att förbundet måste jobba vidare för att fler ska vilja rösta fram vilka som ska sitta i Ingenjörsfullmäktige.

Två saker som påverkat valdeltagandet i år är att man skickat ut sms-påminnelser och gjort inlägg i sociala medier. Varje gång något av det har gjorts har det direkt gått att se hur antalet röster ökat.

Ensam om att öka med två mandat

Alla listor som ställde upp i valet kom in och fick allt från 1 till 9 mandat. Ericssonlistan blev störst med 9 av Ingenjörsfullmäktiges 81 mandat. (se hela mandatfördelningen i listan längst ner)

Bara en av listorna som redan suttit i Ingenjörsfullmäktige lyckades öka med 2 mandat, nämligen Ingenjörer för ett hållbart samhälle. De får nu 7 mandat och blir den näst största listan i fullmäktige (med lika många mandat som Klöver dam).

Tillträder i augusti

Ledamöterna som nu har valts tillträder den första augusti och det första Ingenjörs-fullmäktige för mandatperioden äger rum i november.

Av de valda har cirka 25 procent inte haft en ordinarie plats tidigare. 55 procent är män och 45 procent kvinnor.

För varje röst i Ingenjörsvalet skänks 10 kronor till Ingenjörer utan gränser. Med drygt 12 000 som röstade så kommer drygt 120 000 kronor att lämnas över vid en ceremoni under maj 2022.

Patricia Quaglia, som är kontaktperson för Ingenjörer för ett hållbart samhälle, säger att det är två huvudorsaker till att deras lista har ökat.

– Klimatfrågan och hållbar utveckling som vi propagerar för är akuta behov. För mig är det tydligt att vi ingenjörer har mycket att göra och bidra med på det området.

– Vi behöver hitta ingenjörsmässiga smarta lösningar på problem både i Sverige och globalt. Det här är frågor som Sveriges Ingenjörer borde driva gentemot beslutsfattare i Sverige och EU.

Att de som står med på listan är väldigt engagerade är den andra delen i att det gått bra. De har jobbat hårt för att propagera för listan, för hållbarhet och för att medlemmar ska rösta – och därmed bidra till Ingenjörer utan gränser. (se faktaruta)

– Vi har också en bra blandning med unga och äldre på vår lista.

”Värnar om chefsfrågorna”

Av de helt nya listorna som ställde upp i valet blev Chefer och ledarskap störst med 3 mandat.

– Jag är jätteglad, säger Sofia Johannesson som startat listan. Jag tycker att det ska finnas en lista i Ingenjörsfullmäktige som särskilt värnar om chefsfrågorna.

Hon säger att en del ingenjörer som blir chefer tror att de inte kan vara kvar som medlemmar i förbundet.

– Jag tycker att Sveriges Ingenjörer ska ha en profil mot och värna om chefsmedlemmarna samt medlemmar i andra ledarroller och ge dem det stöd de behöver. Bra chefer och bra ledarskap är viktigt för alla våra medlemmar. Nu lyfter förbundet chefsfrågorna men det finns mycket mer att jobba på.

Som en lista som inte är kopplad till en arbetsplats tror Sofia Johannesson att de fått jobba lite mer för att få röster.

– Det gör mig stolt att vi lyckats. Men jag tror att vi kan nå ut ännu bättre framöver.

Geografiska listor backade

Den lista som tappade flest mandat är Mer pang för pengarna, grundad av Akademikerna på Volvo Cars.

Men en trend i valet är annars att geografiskt kopplade listor tappat mandat. Det gäller både Väst, Norr, Syd och Stockholm Mälardalen.

– Det kan bero på att distriktens verksamhet legat på is under pandemin. Listorna är kopplade till distrikten och när distrikten inte synts så har listorna backat, säger valberedningens Per Beremark.

Här är hela listan med hur många mandat de olika listorna fick:

Grönt = ökat antal mandat. Orange = minskat antal mandat. Gul = ny.

Lista 2022 2018 Ändring
Ericssonlistan 9 9 0
Ingenjörer för ett hållbart samhälle 7 5 +2
Klöver Dam  7 7 0
Ingenjörer i Väst 5 6 -1
Scaniaingenjörer för trygghet i förändring
(Har ersatt listan Ökat lokalt inflytande, som fick 4 mandat 2018)
5 4 +1
Sveriges Ingenjörer i Norr 4 5 -1
Sveriges Ingenjörer Syd 4 6 -2
Ingenjörer i Staten 4 3 +1
Saab-listan 4 3 +1
Mera pang för pengarna – More bang for the buck 4 7 -3
Högskolor och universitet 4 4 0
Erfarna ingenjörer 3 2 +1
Sveriges Ingenjörer AB Volvo 3 4 -1
Chefer & Ledarskap 3 NY
IT, Konsult & Innovation 3 2 +1
Ingenjörerna i Västmanland och Dalarna
(Sammanslagning av ABB-ingenjörerna och Sveriges Ingenjörer Västmanland. De fick tillsammans 3 mandat 2018)
3 3 0
Ingenjörer i välfärden 2 NY
Stockholm Mälardalen 2 3 -1
Sveriges Ingenjörer Sandvik 1 NY
Sveriges Brand- och Riskhanteringsingenjörer 1 2 -1
Ingenjörer i institutssektorn 1 NY
Sydöstra Sveriges Ingenjörer 1 1 0
Unga Ingenjörer 1 NY

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA