Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Lockar ingenjörer med tre månader gratis boende

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan behöver rekrytera ingenjörer men konkurrensen i Västsverige är stor. Därför vänder man sig nu utomlands och erbjuder tre månader gratis boende till de som anställs.

”Do you want to work and live in Sweden – and get your rent paid during your first months here? Then check this out!”

Det här inlägget publicerade elbilsföretaget Nevs på LinkedIn i mitten av april. Nyheten har väckt en del uppmärksamhet efter de neddragningar som nyligen skett på företaget.

I augusti 2021 varslade Nevs 300 medarbetare om uppsägning. Ungefär 250 blev sedan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu gör Nevs en teknikomställning med större fokus på mobilitetslösningar och behöver anställa.

Nina Selander, HR-chef på Nevs.

– Vi började rekrytera i höstas och planen är att öka från 350 till 450 anställda på ett år. Vi har inte nått halvvägs efter halva tiden men vi hoppas att det ägarbyte som ryktas ske inom en snar framtid ger oss en skjuts, säger Nina Selander, HR-chef.

Att hitta kompetens, främst ingenjörer inom mjukvara och mobilitet, har visat sig vara ganska svårt och sedan mitten av april testar Nevs ett nytt grepp.

– I de kontakter vi har med ingenjörer från andra länder märker vi att bostadsfrågan är ett hinder. Därför erbjuder vi nu gratis boende i tre månader.

De flesta från Indien

Sedan Nevs publicerade erbjudandet på LinkedIn i mitten av april har antalet ansökningar ökat. De flesta kommer från Indien, flera från Kina, Danmark och några från Ukraina.

Erbjudandet om gratis boende i tre månader gäller enbart för anställda som rekryteras från andra länder. Och bara om de bosätter sig i Trollhättan eller Vänersborg.

– Om de hittar en bostad i Göteborg ser vi en risk att så småningom tappa dem till något av företagen där. Vi tror att vi kan knyta dem närmare oss om de bor här.

Ingen oro att lova för mycket

Nina Selander ser ingen risk att Nevs inte klarar att ordna en bostad åt alla som rekryteras.

– Innan vi gick ut med erbjudandet tog vi kontakt med flera bostadsbolag och efter den mediala uppmärksamhet som det har fått har bostadsbolag också kontaktat oss. Vi har dessutom hört oss för med några hotell om det skulle bli nödvändigt.

Arbetstillstånd, kontakter med Försäkringskassan och att ordna platser på skolor och förskolor kräver en del tid men Nevs räknar med att de som har anställts under våren kan vara på plats före sommaren. Fler kommer att börja under hösten.

Varför gäller erbjudandet inte för ingenjörer i Sverige?

– Vi har märkt att bostadsfrågan ofta är avgörande för att kunna rekrytera från andra länder. Vi välkomnar förstås även ingenjörer i Sverige men vi ser inte att bostadsfrågan är ett hinder för dem. Däremot ordnar vi flytthjälp inom Sverige.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA