Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjören Vet du vad du har för försäkringar genom facket?

Vet du vad du har för försäkringar genom facket?

Du vet säkert att facket har förhandlat fram en hel del försäkringar åt sina medlemmar. Men vilka? Vad täcker de? Och vad behöver du egentligen komplettera med själv? Stefan Holmberg, pensions- och försäkringsspecialist på Sveriges Ingenjörer, reder ut frågetecknen.

Behöver du rådgivning?

För dig som ingår i ITP-avtalet finns det en digital rådgivningstjänst för försäkringar på www.avtalat.se

Du fyller i uppgifter om dig själv, din ekonomi och din familjesituation, och får sedan ett tydligt individuellt råd om vilka försäkringar du bör skaffa och vad du tvärtom inte behöver.

Medlemmar i Sveriges ingenjörer kan också få gratis rådgivning hos Akademikerförsäkring.

Läs mer om försäkringar via facket här. Du behöver vara inloggad.

Sveriges Ingenjörer har förhandlat fram en hel del försäkringar för medlemmarna, en del ingår i medlemskapet, andra behöver man teckna själv.

För yrkesverksamma medlemmar som även är med i Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring som ger omkring 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

Inkomstförsäkringen är en av de viktigaste medlemsförmånerna även i en högkonjunktur. Man kan bli tvungen att söka jobb och då är det värdefullt att ha en tryggad inkomst som är betydligt högre än a-kassan.

Hus, bil eller båt?

De flesta har flera privata försäkringar, exempelvis för bostad, bil, båt eller husdjur. Här samarbetar Sveriges Ingenjörer med Akademikerförsäkring och If Skadeförsäkring som har bra erbjudanden till medlemmarna.

Men det finns även andra privata försäkring som man kan behöva teckna.

– Vilka beror på din livssituation och dina behov. Är du singel utan barn har du inte alls samma försörjningsbörda som om du har partner, barn och kanske dessutom ett hus, säger Stefan Holmberg, pensions- och försäkringsspecialist på Sveriges Ingenjörer.

Har du någon annan i ditt liv som är beroende av din inkomst kan det vara klokt att dels teckna en livförsäkring som ger din partner ett större engångsbelopp om du dör i förtid, samt att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring.

– Den ger bland annat ersättning om du blir invalidiserad och inte kan sköta ditt jobb som tidigare, pengar som kanske behövs för att anpassa huset till en rullstol eller liknande.

Ett tips för de medlemmar hos Sveriges Ingenjörer som vill teckna de här försäkringarna är att använda sig av de gruppförsäkringar som finns hos Akademikerförsäkring.

– De har kunnat förhandlat fram en bra deal eftersom de företräder många, så deras försäkring har ofta lägre pris och bättre villkor än om man köper det själv av det egna försäkringsbolaget. Men, återigen, det viktigaste är att undersöka vilka behov just du har och sen försäkra sig efter det.

Tjänstepensionen är viktig

Den  försäkring som kan ha störst betydelse för din ekonom efter arbetslivet är tjänstepensionen. Med den behåller du en stor del av din inkomst även när du inte längre jobbar.

– Tjänstepensionen regleras i kollektivavtalen, vilket gör att den omfattar de flesta av våra medlemmar. Men man kan också ha en så kallad individuell tjänstepension, säger Stefan Holmberg.

– Oavsett vilket kollektivavtal du tillhör ingår även bland annat en sjukförsäkring, så att man som arbetstagare får ut en större del av lönen när man blir sjuk än det som den allmänna sjukförsäkringen ger.

Du behöver göra egna val

Men även om en stor del av tjänstepensionen regleras automatiskt via kollektivavtalet finns det några frågor du måste ta ställning till själv. Den första av dem är om du ska ha återbetalningsskydd på tjänstepensionen eller inte.

– Om du dör innan du hinner ta ut din tjänstepension kan två saker hända. Antingen fördelas pengarna mellan alla andra som är lika gamla som du (och inte har återbetalningsskydd), det kallas arvsvinst. Eller kan du teckna återbetalningsskydd, en slags försäkring som gör att de pengarna istället betalas ut till din familj.

Det kan låta som ett enkelt val, men det finns en hake: väljer man återbetalningsskydd får man inte vara med och dela på arvsvinsten. Det innebär att de som väljer bort återbetalningsskydd kan få upp till femton procent högre pension än de som väljer att ha skyddet.

Stefan Holmberg, försäkringsspecialist, Sveriges Ingenjörer

– Vad man ska välja beror på ens livssituation. Har man minderåriga barn eller en partner som är beroende av ens inkomst, då är det en bra idé att teckna återbetalningsskydd, särskilt som arvsvinsterna oftast är ganska små när man är yngre än 50 år. Men är man äldre än så, och barnen har flyttat hemifrån, då kan det vara en god idé att säga upp återbetalningsskyddet.

Ett annat tillval som finns i tjänstepensionen är familjeskydd. Det innebär att du kan välja att ett visst belopp ska betalas ut till din familj varje månad under ett visst antal år ifall du skulle dö i förtid.

– Det här väljer ofta de som är unga och har familj, för att kunna vara säker på att partnern får lite extra pengar varje månad. Men även här är nackdelen att pensionen blir lägre eftersom kostnaden för familjeskyddet dras från premien till din ålderspension.

Karin Aase

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

”Jag var en överviktig stressad chef”

2
Med livet på högvarv och ett jobb han drömt om sa plötsligt kroppen stopp.  "Jag hade glömt bort att ta hand om mig själv" berättar Johan Hansson som nu vill varna andra för att göra samma misstag.

TOPPLISTA