Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjörskarriär Byta jobb Här är "tech-tjejernas" bästa tips för jobbsökandet

Här är ”tech-tjejernas” bästa tips för jobbsökandet

Strunta i kravlistorna, bara sök jobbet! Och oroa dig inte i onödan – karriären är inget sprintlopp, utan ett maraton. Det är några ord på vägen från två prisade tech-tjejer och ingenjörer.

I två decennier har Microsoft Sverige utsett Årets Tech-tjej, tidigare kallat Årets IT-tjej. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram unga kvinnliga förebilder i branschen för att inspirera fler att satsa på en utbildning och karriär inom teknik och IT. Under de 20 år priset funnits har det flera gånger delats ut till tjejer som läst en ingenjörsutbildning.

Sofie Borck Janeheim och Emma Tysk är två av dem. Nu har de hunnit en bit i sina karriärer och har många användbara tips att dela med sig av, både till studenter som spanar efter sina första jobb och till ingenjörer som jobbat ett tag och börjat fundera på nästa steg.

Fotbollen blev en stark merit

Sofie Borck Janeheim utsågs till Årets IT-tjej 2017, tog året därpå civilingenjörs- och lärarexamen på KTH i Stockholm – och slöt cirkeln genom att få jobb på just Microsoft Sverige. Där arbetar hon nu som teknisk specialist för low-code-plattformen och hjälper kunder att lösa problem med hjälp av appar, bottar och automationer.

Vägen fram till jobbet kan låta spikrak, men det var den inte.

Sofie Borck Janeheim

– Fram till tredje året på ingenjörsutbildningen fick jag inte ens svar på de sommarjobbsansökningar jag skickade in.

Hon började därför engagera sig i nätverk på KTH som träffade olika företag. Hon lyckades också fixa ett extrajobb på HelloWorld – vilket hon tackar fotbollen för. Att hon i hela livet hållit på med fotboll blev här en stark merit, eftersom hon hade erfarenheter från läger och av att leda barn och ungdomar. Med extrajobbet började snart allt rulla på.

– Varje söndag var vi hos ett nytt partnerföretag och kodade. På så sätt träffade jag Microsoft och var sedan med i tävlingen Årets IT-tjej.

Hon kände alltså till de företag hon sedan sökte jobb hos. Framför allt visste hon varför hon ville jobba just där. Det är en stor fördel. Att anpassa och vinkla sin ansökan efter mottagaren. Att skicka exakt samma CV och personliga brev till flera olika företag, det går alltid bort. Totalt.

– Ta istället den tid som krävs att läsa på om jobbet du söker, och anpassa din ansökan så att du lyfter fram vad du kan bidra med just där.

Fem tips från Sofie

  1. Våga söka de jobb du vill ha, sortera inte ut dig själv på förhand.
  2. Ta chansen att träffa företagen du är intresserad av, försök knyta kontakter.
  3. Börja söka jobb så fort som möjligt, många traineeprogram startar sin antagningsprocess nästan ett år i förväg.
  4. Ge inte upp för snabbt! Det är helt normalt att det är tufft att börja ett nytt jobb, det kan ta månader innan man förstår vad man egentligen jobbar med.
  5. Skaffa mentorer och buddies som jobbar med det du själv siktar på i framtiden. Prata med och lär av dem.

”Jag hade velat oroa mig mindre”

Vad gäller den egna karriären är Sofie Borck Janeheim mest nöjd med att hon vågat byta roll många gånger. Efter omorganisationer som lett till ändrade arbetsuppgifter har hon aktivt korrigerat sin karriärväg för att komma tillbaka ”på rätt spår”.

Vad hon är mindre nöjd med är svårare att svara på.

– Jag kanske skulle säga att jag hade velat oroa mig mindre. Karriären är ingen sprint, den är ett maraton.

Ingenjörer som hunnit en bit in i arbetslivet, men vill komma vidare, råder hon att hitta mentorer eller buddies som arbetar i de roller som lockar. Detta för att förstå vad uppdragen innebär och vad man måste lära sig för att klara dem.

– Sen är det viktigt att ha en öppen och ärlig dialog med sin chef. Vad vill du göra? Vad förväntar sig din chef utav dig? Är ni överens om vad dina mål är och hur de ska mätas? I så fall har du ett bra förhandlingsläge kring lönen.

”Bli inte avskräckt av kravlistorna”

Emma Tysk utsågs till Årets IT-tjej 2018. Ifjol tog hon examen från civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi i Uppsala och sedan i höstas arbetar hon på Adidas i Amsterdam, som appdesigner inom UX.

Emma Tysk

– Jag trivs jättebra. Det roligaste är att jag fått jobba i många olika team med olika projekt, verktyg och ansvarsområden. Eftersom Adidas är ett så stort och globalt företag är det mycket som händer.

Emma Tysk kände ingen på Adidas när hon såg annonsen på Linkedin. Hennes strategi blev att lägga mycket tid och energi på sin ansökan. Hon sökte med en designportfolio där hon visade tidigare projekt och skrev ett personligt brev.

Fem tips från Emma

  1. Bli inte avskräckt av jobbannonsernas ”kravlistor”. Även om du inte kan allt – sök jobbet ändå! Viktigast är viljan att lära sig.
  2. Leta intern- och traineeships internationellt och i Sverige. De ger erfarenhet och möjlighet att få prova något du skulle vilja jobba med eller bli bättre inom.
  3. I jobbet, försök att skjuta bort ”imposter syndrome”-tankarna. Du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!
  4. Visa engagemang, var personlig, och uttryck att du är taggad på att lära dig.
  5. Våga säga till om du hamnat i en roll du inte trivs med. Det gynnar även företaget om du som anställd vill stanna kvar och utvecklas där, fast med andra uppgifter.

– Jag jobbade lite med rekrytering inom IT under min studietid och insåg då att man snabbt märker vilka som lagt extra energi på sin ansökan, vilka som tagit ett steg till och läst på om företaget och tydligt förklarar varför de söker till den arbetsplatsen och är en bra match. Det gör större skillnad än vad man tror att visa entusiasm och engagemang.

Något som är viktigt för alla som står i jobbsökarläge är att inte avskräckt av långa ”kravlistor” i jobbannonserna.

– Även om du inte kan allt – sök ändå! Ofta handlar det inte om att du ska kunna allt, utan om viljan att lära sig, säger Emma Tysk.

Sedan, när jobbet fixats, är det inte ovanligt att känna att man inte kan något och bara är en bluff på arbetsplatsen. Den känslan måste bekämpas.

– Försök att skjuta bort ”imposter syndrome”-tankarna. Bara för att du är ny på en arbetsplats betyder inte det att du inte bidrar lika mycket som andra! Du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!

Det viktigaste för den som fått jobb och sedan vill klättra vidare tycker hon är att visa engagemang, ta initiativ och uttrycka att man är taggad och glad att vara där. Plus, förstås, att även visa det i sitt arbete.

Emma Tysk har skaffat sig en vana för att underlätta inför sina löneförhandlingar. Hon gör korta anteckningar om varje projekt hon är delaktig i och vilka initiativ hon tagit där.

– Det gör det lättare att ha något att peka på och visa ”här är de konkreta saker jag bidragit med”.

Bertil Janson

Fakta om Sofia Borck Janheim och Emma Tysk

Sofie Borck Janeheim
Ålder
: 29
Arbetar: Microsoft Sverige
Årets IT-tjej: 2017
Utbildning:  Civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik på KTH, Stockholm.
Kommer från: Karlstad
Bor nu: Stockholm
Fritidsintresse: Fotboll

Emma Tysk
Ålder
: 27
Arbetar: Adidas
Årets IT-tjej: 2018
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, Uppsala universitet.
Kommer från: Uppsala
Bor nu: Amsterdam, Nederländerna
Fritidsintresse: Fotografi och målning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Kan du komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar kan det vara skönt med shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.
Camilla Frankelius

Inbetalningar till tjänstepension förlängs till 66 år – ”Hade velat få mer”

0
Ett års extra inbetalningar till tjänstepensionen blir det för alla som har ITP1. Dessutom förlängs sjukpensionen till att gälla till 66 år. Men Sveriges Ingenjörer hade velat se större förbättringar.

”Nu måste vi prata mer om den digitala arbetsmiljön”

0
– Vi måste ställa krav på vår digitala arbetsmiljö och inte acceptera krångliga system, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor på KTH. Han är årets mottagare av Levipriset från Sveriges Ingenjörer.

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

0
Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.
Gunnar Zackrisson, Eva Snis, Karl Stavaeus, Hanna Hartikainen, Pia Krantz, Jenny Strand och Sofia Johannesson

Ingenjörer som är chefer: ”Här är 42 råd om du vill bli chef”

0
En överväldigande majoritet av Sveriges ingenjörers medlemmar under 40 år kan tänka sig att bli chefer. Men hur gör man? Sju ingenjörer som är eller har varit chefer tipsar.

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.

Karriärplanen ger dig fördelar – genom hela arbetslivet

0
En karriärplan hjälper dig oavsett om du är i början, mitten eller i slutet av din karriär, om du söker ett nytt jobb, vill byta bransch eller helt enkelt vill fortsätta att utvecklas där du är. Så här gör du.

Klas jobbar på distans – 80 mil från kontoret

0
Sedan tio år sitter civilingenjören Klas Fredriksson oftast hemma i ett villaområde i Göteborg och sköter sitt arbete för Permascand, vars huvudkontor ligger ungefär 80 mil norrut.
Signatur

Klausuler kan bli hinder när du vill byta jobb

0
Det är inte ovanligt att arbetsgivare vill skriva in klausuler i anställningsavtalet som reglerar vad som gäller när du slutar. Men det här vill Sveriges Ingenjörer varna för. ”Det du skriver under gäller, så var försiktig.”

Mer kompetensutveckling när facket driver frågorna

0
Facklig representation på arbetsplatsen kan vara en fördel för anställda som vill utveckla sin kompetens. Det visar en studie från Umeå universitet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER