Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Ingenjörskarriär Guider GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka...

GUIDE: Intresserad av att bli trainee – det här ska du tänka på

Att bli trainee är ett bra sätt att börja karriären. Men kontrollera vilka anställningsvillkor som gäller och att det finns en tydlig plan för hela traineeperioden.

Kontrollera att traineetjänsten är det som i dagligt tal kallas för en fast anställning. Mer formellt heter det tillsvidareanställning. Du ska ha ett riktigt anställningskontrakt som täcker in det som Sveriges Ingenjörer rekommenderar (kräver inlogg). Du ska ha en marknadsmässig lön. Traineejobbet innebär inte att du är billig arbetskraft. Tvärtom så är du utvald och någon som organisationen satsar på.

Det ska finnas en tydlig plan för hela traineeperioden. Planen bör innehålla en beskrivning av innehållet i tjänsten och vad som förväntas uppnås. Det ska framgå att det finns en personlig handledare för hela traineeperioden, hur arbetet dokumenteras och vad som händer när traineeperioden är slut.

En traineeperiod kan variera i längd men är oftast åtminstone ett år för att traineen ska hinna vara tillräckligt länge på de olika positionerna. Det handlar om att vara på plats och få en genuin insikt i vad som görs i just den positionen, vilket är något helt annat än ett studiebesök eller en kortare vistelse.

Du och din handledare bör ha regelbundna avstämningar där ni går igenom vad du ska göra, vad du har gjort och hur det har gått för dig.

Kontrollera att det här gäller för din traineetjänst:

  • Tillsvidareanställning
  • Marknadsmässig lön
  • Använd Sveriges Ingenjörers checklista (kräver inlogg)
  • En programbeskrivning som täcker hela traineeperioden
  • Handledare
  • Tydligt angivet vad som händer när perioden är slut

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Läkemedelsverket, FMV och LTU

Avtal klart för staten – studiestöd, färre visstider och undantag vid uppsägning

0
Nu är ett nytt avtal om omställning och anställningsskydd klart för anställda i statlig sektor. I stort sett ger avtalet samma villkor som i privat sektor. Men det finns några skillnader.

Studiebidrag till yrkesverksamma och billigare a-kassa – här är nya lagarna

0
Studiebidrag för vidareutbildning, nya turordningsregler, skatteavdrag för avgiften till a-kassan och lägre kostnad för vissa ”gröna” tjänstebilar. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler.
Paola Israde Burrola

Mentorer hjälper nyanlända ingenjörer till jobb – fler platser behövs

0
Trots att arbetsgivarna skriker efter ingenjörer har nyanlända ingenjörer svårt att få jobb i Sverige. Men med Sveriges Ingenjörers mentorprogram ökar chanserna att få jobb rejält, visar en ny utvärdering.

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

1
Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Löneväxling kan vara lönsamt – men se upp för sju fallgropar

0
Löneväxling för pensionssparande är populärt. Men det är egentligen få personer som stämmer in på de sju kriterier som krävs för att det faktiskt ska vara lönsamt.
Blöta fotspår på en brygga

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 15 augusti!

0
Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 15 augusti. Trevlig sommar! 
Mest lästa artiklar på Ingenjören.se

Löneskillnader, nytt studiestöd och 4-dagarsvecka – det här är mest läst i år

0
Hur stor skillnad är det mellan ingenjörslönerna? Hur fungerar studiestödet för yrkesverksamma? Ska erfarna bli provanställda? Och hur funkar fyradagarsveckan i Belgien? Här är årets mest lästa artiklar på Ingenjören.se.
Johan Kreicbergs i Almedalen

Almedalen: ”Ingenjörerna är verkligen i centrum för diskussionerna”

0
Kompetensutveckling och livslångt lärande. Det är den viktigaste frågan för Sveriges Ingenjörer på Almedalsveckan. "Vi är lite oroliga för att det går för långsamt" säger Johan Kreicbergs.

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

0
Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

Skatteavdrag gör a-kassan billigare

1
Den 1 juli infördes ett skatteavdrag för a-kassan och från och med årsskiftet höjs den övre åldersgränsen för att vara medlem och få ersättning från a-kassan.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER