Kan du komma med shorts till jobbet?

Foto: Getty Images

Höga temperaturer kan vara skönt om man har semester, men på arbetsplatsen kan värmen bli jobbig. Då kan de kännas lockade att klä sig i shorts, linne och sandaler. Men vilka kläder är egentligen okej på jobbet? Ingenjören frågade sju ingenjörer i olika sektorer och branscher.

Maria Hildingsson

Maria Hildingsson, Örnsköldsviks kommun

Shorts eller kort kjol förekommer men ingen har bar överkropp. Tunn, löst sittande t-shirt med liten ärm är vanligt på överkroppen. Många har svala skor tlll exempel sandaler eller tar av sig skorna. Klädkoden är inte så strikt, det är viktigare att klara värmen. Flera jobbar hemma också och där antar jag att bikinin åker på.

 

Stefan Wirtberg

Stefan Wirtberg, Göteborgs stad

Det beror lite på vilken typ av arbetsuppgifter man har. Utomhus med rörligt arbete kan shorts vara ett bra alternativ, speciellt vid varma och soliga dagar. Inomhus känns shorts inte lika naturligt att bära, i nära arbete med andra. För mig känns shorts som något man bär på fritiden. Vi representerar ofta någon annan utöver oss själva i våra jobb och då kanske inte shorts, sandaler utan strumpor och en något sliten urtvättat t-shirt, är något som arbetsgivaren skulle välja som nummer ett i klädkod.

Mikaela Larsell Ayesa

 

Mikaela Larsell Ayesa, Hack Your Closet

På vårt kontor får man klä sig hur man vill. Vi jobbar med kläder och mode, och det är viktigt för oss att alla ska kunna uttrycka sig hur man vill med kläder. Vi tar inte heller emot några kunder på kontoret och därför är det lättare för oss att ha fri klädkod, det vill säga att det är helt okej med shorts, klänning, linne, det man själv är bekväm med.

 

Marie Eriksson

Marie Eriksson, Örebro kommun

Det finns ingen direkt klädkod eller kultur vad jag har märkt eller hört något om. På fältet kan den som vill välja att ha arbetsshorts (varsel) om det är möjligt. Jag har inte hört om någon vill ha varselkjol (kilt) i stället.

 

Maria Guttman

 

Maria Guttman, Volvo Cars

På ett så stort företag som Volvo Cars ser klädkoden väldigt olika ut. I vår produktionsmiljö är det arbetskläder som gäller både för tjänstemän och kollektivanställda. Skyddsskor, långa byxor, t-shirt eller skjorta och varselväst vid varmt väder. På kontoret ser det olika ut. Inom vissa delar är det mer formell klädsel, där har de flesta långa byxor, strumpor och skor samt skjorta. På flera avdelningar är det mer avslappnat och vi kan ha den klädsel som passar bäst för dagen. Vi har ju AC på de flesta kontor och i vissa mötesrum kan det bli ganska kallt. Då kan jag tycka att det blir kallt att sitta med sommarkläder en hel dag och tar gärna med mig en kofta för att inte frysa.

 

Alexander Critén

Alexander Critén, Saab

Den enda officiella klädkod vi har är arbetskläder om vi jobbar i produktionen som serviceingenjör eller är systemingenjör och gör en driftsättning av ett system. Annars är det generellt enbart ”hel och ren” som är det enda kravet. Men om vi ska ha kundbesök så är lite mer formella kläder som gäller. När det är varmt kör de flesta t-shirt, kortärmad skjorta och byxor eller shorts, om man inte jobbar i produktionen eller har kundbesök.

Cecilia Fager

 

Cecilia Fager, räddningstjänsten Enköping-Håbo

Jag väljer kläder efter uppgift. Om jag ska ut på uppdrag eller har ett externt möte där jag representerar Räddningstjänsten väljer jag vit pikétröja, marinblå byxor och svarta skor men jobbar jag inne på stationen utan något externt möte så väljer jag bort skorna. Då använder jag istället svarta Birkenstock. Några av mina manliga kollegor använder ibland marinblå shorts då det är varmt, men jag har inte använt shorts de senaste tio åren

Karin Virgin

 

3 kommentarer

  • Sebastian

    Ämnet kläder är väldigt knepigt))) Vi pratade aldrig om det på mitt kontor i Stockholm. Men alla bär vardagskläder som standard. Att ha luftkonditionering på kontoret väcker inte frågan om att bära shorts eftersom det är för varmt. Men generellt sett är alla fria i valet av kläder.

    19 juli 2022
  • Atefeh Ardakani

    Väldigt intressant artikel. Hade velat ha mer sådana eftersom det inte finns några riktlinjer om detta ämne. Ser fram emot med flera artiklar om ämnet.

    08 juli 2022
  • Khalid Othman

    Hi,

    very nice article,
    however, employees should take care about days when the company important meetings or events to have a well dressed presence during the office business hours.

    07 juli 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Därför presterar vi bättre på jobbet om det är högt i tak

Vad hjälper det om man anställer de som är smartast i hela världen om de inte känner sig bekväma med att fråga, ifrågasätta och bidra när de väl är på jobbet? Ödgärd Andersson, vd på Zenseact, ser hur inflytande och lönsamhet hänger ihop.
Fler artiklar