Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
Hem Arbetsliv Därför är färre unga med i facket

Därför är färre unga med i facket

Unga är för individualistiska för att gå med i facket. Det har varit en utbredd uppfattning och förklaring till att att organisationsgraden i fackförbunden har sjunkit sedan 50-talet. Nu har det kommit forskning som visar att det inte stämmer.

Ingenjören ringde upp Patrik Vulkan, forskare och lektor i sociologi vid Göteborgs universitet. Tillsammans med statsvetaren och forskaren Eriks Vestin har han studerat skillnader mellan generationer när det gäller medlemskap i facket.

Varför går färre unga med i facket?

Patrik Vulkan, forskare och lektor i sociologi vid Göteborgs universitet.

Det mest överraskande i vår studie är vad det inte beror på. Vi kan se att det inte finns någon konflikt mellan de individualistiska värderingar som är vanligare bland yngre och fackförbundens kollektiva värderingar. Studien visar att yngre har ett stort förtroende för facket, faktiskt större än äldre generationer har. Att unga tycker att fackförbund är förlegade och omoderna har blivit en vedertagen sanning utan belägg. Det är kul att studien visar att det inte stämmer.

Så vad finns det för förklaringar?

Forskningen på området ger oss några svar. Fler unga har tidsbegränsade anställningar och jobbar i servicesektorn där färre är med i facket och det sällan finns en lokal fackföreningen på arbetsplatsen. Tidigare var industrijobben fler och i industrin är facken starkare.

Under alliansregeringen 2006–2014 blev a-kassan dyrare och många som valde bort a-kassan valde också bort facket. Tappet har inte återhämtat sig och trots att facket och a-kassan är separerade väljer de flesta båda eller inget.

Vad ser ni för likheter mellan äldre och yngre generationer när det gäller medlemskap i facket?

Något som verkligen är intressant är att vi kan se ett mönster som är snarlikt i alla generationer från 40-talet till 90-talet. Man går med i facket när man är i cirka 20 – 30, upp till 35 år. Har man inte gått med när man är 35 år är det osannolikt att man gör det. Kring 35-årsåldern planar kurvan ut. De flesta som är med i facket stannar sedan kvar men få som inte är medlemmar blir det efter 35.

Men vad är den stora skillnaden mellan äldre och yngre generationer?

Framför allt att andelen som är med i facket har sjunkit i Sverige, men mönstret har ändå inte förändrats. En lägre andel går med – men i alla generationer är de flesta under 35 år.

Hur påverkar det här Sveriges Ingenjörer som vill rekrytera fler medlemmar?

Ingenjörer har en lång utbildning och kommer sent ut i arbetslivet. Det är en utmaning eftersom ”rekryteringsfönstret” börjar stänga redan kring 30. Förbundet behöver fånga ingenjörerna tidigt, redan under studietiden.

Att det finns fackförening på arbetsplatsen har betydelse för om man väljer att gå med i facket. För unga ingenjörer på företag utan lokal fackförening är risken stor att de aldrig går med. Även om de senare byter till ett större företag med både kollektivavtal och lokalförening är risken stor att de står utanför. Riktade rekryteringssatsningar mot unga ingenjörer i mindre företag är mitt tips.

Läs hela rapporten Generationsskillnader i fackligt medlemskap 1956-2019 utgivaren av Arenagruppen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta

0
I den här guiden får du tips på hur du kan hitta ett utlandsjobb och allt praktiskt du måste tänka på – innan du flyttar utomlands – och när du flyttar hem.  
hand som skriver på kontrakt

Åtta tips – tänk på det här innan du skriver på

0
Skriver du på anställningsavtalet och tänker att villkoren enkelt går att omförhandla? Eller att villkor ”egentligen inte gäller”? Tänk då om.

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

9
Efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten upphört.  Det har fått Sveriges Ingenjörer på Ericsson att reagera med besvikelse.
Ingenjörer i riksdagen 2022

Fler ingenjörer i riksdagen efter valet

0
De senaste två mandatperioderna har 12–13 av riksdagens 349 ledamöter varit ingenjörer. Nu har antalet ökat till minst 18 – och alla partier har minst en ledamot som är ingenjör.

Här är de 21 vanligaste frågorna om omställningsstudiestödet

0
Från den 1 oktober kan du söka stöd för att börja plugga nästa år med upp till 80 procent av lönen. Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius svarar på 21 frågor om hur stödet fungerar.

Så söker du omställningsstudiestödet – en guide i sex steg

0
Den 1 oktober öppnar ansökan för att söka omställningsstudiestödet. Ingenjören  guidar dig i sex steg genom ansökningsprocessen. 

När Volvo Cars ställer om måste ingenjörerna ställa om

0
Om åtta år ska Volvo Cars inte längre göra bilar med förbränningsmotorer. För många ingenjörer på Volvo krävs att de kompetensutvecklar sig för att klara framtidens produktion och utvecklingsarbete.

8 av 10 unga ingenjörer vill bli chef

3
Bland ingenjörer under 40 år kan 80 procent tänka sig att bli chef. Det finns tecken på att den administrativa belastningen på chefer har minskat men fler pressas av oklara förväntningar och orealistiska mål.
V-huset LTH

Så skiljer andelen kvinnliga professorer mellan högskolorna – och inriktningarna

0
19,4 procent av professorerna inom teknik i Sverige är kvinnor. Här är statistiken och kommentarer från Lund, Jönköping och Högskolan Väst.  

Se upp så att flextiden inte blir en arbetsmiljöfälla

1
Flextid är en uppskattad förmån, men det finns också risker. Läs på hur avtalet är tänkt att tillämpas på din arbetsplats och var vaksam på hur mycket du egentligen jobbar.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Borde man prata mer om lön på arbetsplatsen?

3
Kan öppna löner vara ett sätt att öka pressen på arbetsgivaren att höja lönerna? Sveriges Ingenjörers förhandlingsexpert ger sin syn på saken.

TOPPLISTA