Tron på demokratin minskar i EU

Danskar, finnar och svenskar är de EU-medborgare som är nöjdast med sina liv. Men den ekonomiska krisen har skakat unionen och lett till mindre tilltro till staten och till medmänniskorna. Danskar, finnar och svenskar är de EU-medborgare som är nöjdast med sina liv. Men krisen har skakat unionen och lett till mindre tilltro till staten och till medmänniskorna.

European Foundation for the Improvement of Living and Working Condistions genomför regelbundet en stor undersökning av hur unionens medborgare upplever sina levnadsförhållanden. Resultatet speglar den här gången utvecklingen 2003-2009. Det innebär att även de nya länder som kom in i unionen 2004 är med vilket har fått ganska stort genomslag.

 De tillfrågade medborgarna upplever att de är mindre nöjda i dag än de var 2003 och 2007.

Mest har upplevelsen av livskvalitet sjunkit i Österrike, Tyskland, Malta och Italien.  Om man ser till olika befolkningsgrupper så är det äldre människor i de nya medlemsländerna som upplever att livet har försämrats mest de senaste åren. Det är också den grupp som inte har dragit så stor nytta av EU-medlemskapet och som genom sin utsatta position drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.

Befolkningen i de nya medlemsländerna tillhör dem som har svårast att få sin ekonomi att gå ihop men också i Grekland, Portugal , Cypern och en rad andra länder är det tjugo procent eller mer av de tillfrågade som har svårt att få pengarna att räcka till. I Sverige uppger under fem procent att det har problem med ekonomin.

I en majoritet av EU-länderna upplevde medborgarna att de sociala spänningar mellan olika etniska grupper ökade 2007-2009. I Sverige uppgav nästan 50 procent av de tillfrågade att de tyckte att det var spänt mellan olika  etniska grupper. Tilltron till demokratiska institutioner som riksdagen, och tilliten till medmänniskorna har också sjunkit 2007-2009 i alla utom ett fåtal EU-länder, kanske som ett resultat av den ekonomiska krisen.
JG 
Till undersökningen

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar