Saabanställda vägrar längre arbetstid

Ett nytt arbetstidsavtal som Saab i Sverige vill införa för alla anställda väcker irritation och besvikelse bland de 1200 i Göteborg som tidigare tillhörde Ericsson Microwave. Akademikerna, Unionen och  IF Metall visar tillsammans sitt missnöje med flygblad och knappar.

Förhandlingarna om ett nytt arbetstidsavtal på Saab i Sverige började redan för ett år sedan. Arbetsgivarens mål är ett och samma avtal för alla anställda. Strax före sommaren presenterade arbetsgivaren ett slutbud som till stora delar följer det centrala avtalet. För de 1200 anställda i Göteborg som fram till 2006 arbetade på Ericsson Microwave innebär förslaget en försämring. Arbetstiden blir omkring fem dagar längre per år.
– Ericsson var ett företag som arbetade strategiskt och såg bra arbetsvillkor som ett lockbete för att rekrytera och behålla kompetent personal. De hade, liksom andra storföretag, svårt att konkurrera med löner, men satsade istället på förmånliga villkor, säger Christer Lund, vice ordförande för akademikerna på Saab i Göteborg.

För de tidigare Ericsson-anställda har Saabs bud om ett nytt arbetstidsavtal väckt ett stort missnöje. För dem innebär förslaget en försämring. Man återgår till 40 timmars arbetsvecka, klämdagen vid Kristi Himmelsfärdsdag blir inte längre en ledig dag, två semesterdagar och ytterligare två lediga dagar med lön försvinner. Totalt handlar det om fem dagar mer arbete per år.
– Många anställda som har jobbat på Ericsson en längre tid säger att det här känns som att flyttas tillbaka tio år i tiden. Det känns gammalt och omodernt. Villkoren är på samma nivå som de var på Ericsson för tio år sedan, säger Christer Lund.

Bland de 1200 Saabanställda i Göteborg som kommer från Ericsson Microwave är omkring 500 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, lika många tillhör Unionen och omkring 200 tillhör Metall. Motståndet mot det nya arbetstidsavtalet är lika stort hos alla tre förbunden. Tillsammans har de visat sitt missnöje genom att trycka upp knappar och flygblad för att göra alla anställa uppmärksamma på den förändring som arbetsgivaren vill genomföra.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har fortsatt under den här veckan.

1 kommentar

  • Mikael

    Med tanke på att många tjänstemän röstar på Alliansen kan detta väl inte ses som en försämring? Vi måste ju jobba mer i Sverige för att klara ekonomin (läs skattesänkning till de rika). Så då är det väl inget att klaga på?

    Men, oj, JAG måste jobba mer, nej det vill jag minsann inte. Det kan alla lågavlönade, fuskare = (arbetslösa och sjuka) och alla andra göra, men inte jag!

    Heja arbetslinjen!

    15 september 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt