Trots tuffa neddragningar – starkt fackligt engagemang på Sony Mobile

Håll ut i förhandlingarna och spela med öppna kort. Det är två tips från Ulf Bengtsson, ordförande för Akademikerklubben på Sony Mobile i Lund, som varit med om tuffa neddragningar de senaste åren.

Under tio års tid har Sony Mobile i Lund successivt dragit ned på verksamheten. Av 7000 anställda är det idag endast 1200 kvar, varav en tredjedel är anslutna till Akademikerklubben. Trots det har inte det fackliga arbetet förlorat sin styrka.

Ulf Bengtsson är ordförande för Akademikerklubben i Sony Mobile i Lund. Han har varit med från uppgången i början på 2000-talet då Sony Ericsson hade stora framgångar på mobilmarknaden. 2012 köpte Sony ut Ericsson och där började också den successiva flytten av produktionen från Lund till Japan.

– Som mest var vi drygt 7000 anställda i Lund, det peakade 2008. Sedan dess har det varit årliga neddragningar, den senaste omgången i fjol, berättar Ulf Bengtsson.

Tre goda råd i tider av uppsägning

  1. Spela med öppna kort. En ärlig och öppen diskussion mellan ledningen, medlemmar och andra klubbar i verksamheten bygger förtroende och är helt avgörande för att ro i land en bra lösning.
  2. Håll ut i förhandlingarna. Ledningen är ofta beredd att ge mer för att få till ett bra avslut och det finns ingen anledning att ha för bråttom. Diskutera med ledningen om hur företaget ska utvecklas på lång sikt och enas om en avtalsturlista utifrån den diskussionen. Se till att få en så lång omställningsperiod som möjligt för de som sägs upp.
  3. Se till att ha en bra relation med övriga fackklubbar och jobba tillsammans för att nå era mål.

När klubben var som störst hade den drygt 2000 medlemmar, idag är det 400 kvar. I omstruktureringen av företaget har man även valt att satsa på inhyrda konsulter. Ungefär 20 procent av de 1200 anställda är idag konsulter i egna bolag, de flesta av dem är ingenjörer.

– Många av dem är anslutna till Sveriges Ingenjörer, men eftersom de inte är anställda i företaget företräder vi inte dem rent fackligt, så dem har vi inte riktigt koll på, förklarar Ulf Bengtsson.

Trots den negativa utvecklingen tycker inte Ulf Bengtsson att det fackliga engagemanget påverkats negativt.

– Sett till antalet anslutna så har vi relativt sett samma proportion som tidigare. Neddragningarna har kanske till och med haft en positiv effekt i det rent fackliga arbetet och många ser nyttan med att vara medlem. Däremot påverkas naturligtvis arbetsmoralen, det är aldrig kul att vara i en verksamhet som måste dra ner.

Ulf Bengtsson betonar att det finns ett bra förtroende mellan ledningen och facket och de som blivit uppsagda har fått justa villkor. Han hoppas att tiderna av uppsägningar nu är över och konstaterar att de som nu är kvar sitter på en unik kompetens inom koncernen.

– Det är väldigt svårt att säga hur det blir framöver, men jag tror inte att det kommer att bli fler neddragningar nu. Vi har en unik mjukvarukompetens här i Lund, med många specialiserade ingenjörer och jag tror att de ser oss som en värdefull resurs, säger Ulf Bengtsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar